Widok

Urodziny w domu - jakie zabawy ???? 5/6 lat

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
6 szt dzieci będzie prawdopodobnie - wiadomo możliwości lokalowe ograniczone :-) więc bez biegania , skakania itp :-))))
Myslałam o :
- zabawę kto szybciej zrobi mumię czyli zawijanie w papier toaletowy ( w parach zabawa )
- rysowanie karykatury na dużej kartce( dzieci rysuja oczywiscie ) ,
- formowanie ludzika z ciastoliny lub czegoś tam potwora ??? no nie wiem właśnie ...
- pomóżcie co jeszcze...... musze wypełnic ok. 2,5 h zabawy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i każde dziecko przyjdzie przebrane za potwora, ducha czy co tam bo to 30.11 akurat będzie się odbywać :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.inspirander.pl/przyjecie/zabawy-na-kinderbal
może tu znajdziesz jakieś inspiracje
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Trwa długo, nie ma bałaganu a budzi napięcie :) Najlepiej pamiętam tę zabawę ze wszystkich urodzin, na jakich byłam jako dziecko ;)

Potrzebne są dwa taborety, duże pudełko, pięć różnorodnych par małych przedmiotów: np. dwie łyżeczki, dwa piloty, dwa pudełeczka, dwa samochodziki, dwa sznurowadła. Na jednym taborecie układasz 5 przedmiotów, dziecko patrzy na nie gdy inne dzieci liczą do 10, potem nakrywasz ten taboret pudełkiem, dziecko dostaje drugi taboret i pięć przedmiotów do ręki i ma je ułożyć tak, jak leżały na pierwszym taborecie. Potem następuje wielkie porównywanie i dyskusja, ile punktów przyznać zawodnikowi ;)

Każde kolejne dziecko ma powtórzyć inny układ.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jedzenie jabłek zawieszonych na sznurkach, bez użycia rąk. Chyba już pięciolatki są do tego wystarczająco duże?

Zabawa z Tik-Taka:

rozpoznawanie przedmiotów tylko dłońmi, z zasłonietymi oczami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
fajnie :-) moze ktos jeszcze coś zna ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepraszam, ze zasmiecam watek, ale czekam na odpowiedz na maila, pozdrawiam
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Np.miś do misia
taniec z balonem
lokomotywa
zaczarowany kolory
ciu ciu babka
raz dwa trzy baba jaga patrzy itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A znasz zabawki Sylvanian Families mamamartas.pl Też fajnie można zająć dzieciom czas, każde może być inną postacią. Fajne historyjki mogą z tego powstać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
podaj paczke - zawijasz jakis drobny prezent w wiele warstw papieru, dzieci siedza w kolku i podaja sobie paczke jak leci muzyka, co piweien czas przerywasz muzyke i to dziecko co trzyma paczke odwija jedna warstwe papieru az do momentu dojscia do prezentu i to dziecko co odwinie ostatnia dostaje prezent, dla urozmaicenia mozesz wlozyc drobne slodycze w inne warstwy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

do góry