Widok

Usuwanie kleszczy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jak usuwacie kleszcze u swoich dzieciaków?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas korzystamy z Lassa https://www.aptekagemini.pl/trix-lasso-do-usuwania-kleszczy-1-sztuka.html . Polecam, za każdym razem cały kleszcz wychodzi.

Tylko ze to lasso jest tak samo niedobre jak kleszczolapki. Bo się tam kleszcza wykręca a tak się nie robi. Kleszcza trzeba złapać i zdecydowanym ruchem pociągnąć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba że tymi przyrządami też można zdecydowanym ruchem wyciągnąć bez konieczności wykręcania....

Od lat kleszcze u siebie i innych (w tym dzieci) wyciągam paznokciami bez pomocy niczego innego. Zawsze bez problemu sie udaje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

płytka do usuwania kleszczy -polecam, 100% skutecznosci (kupiona chyba w sklepie ogrodniczym-ale dokładnie nie wiem, bo mąż kupował)

Warto jednak zastanowić się nad zakupem sprzętu ponieważ wyciąganie palcami jest bardzo niebezpieczne. Część kleszcza może zostać w ciele. Polecam usunać go jakimś narzędziem typu płytka, lasso a potem posmarować odpowiednim żelem. https://www.e-medest.pl/po-ukaszeniu-a.html

Obecnie wraz z nastaniem ciepłych dni coraz częściej wybieramy się w czasie wolnym na spacery po lesie. Zdecydowanie warto się zabezpieczyć przed kleszczami. Ja osobiście używam kleszcz STOP i jestem zadowolony. Uważam, że to bardzo skuteczny sposób.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry