Widok

Volkswagen Crafter

VW Crafter. Najpotężniejszy.Przestronne wnętrze, komfortowe i ergonomiczne elementy wyposażenia, bogaty pakiet systemów bezpieczeństwa najnowszej generacji, szeroka gama nowych silników TDI® dysponujących optymalną mocą w pełnym zakresie obrotów – tak prezentuje się VW Crafter. Samochód, który bezpiecznie dotrze do celu z każdym ładunkiem.Najnowszy VW Crafter dostępny jest w 5 ...
więcej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ginie olej crafter

Witam. Miałem taki sam problem. Olej znikał 1 litr na 1100-1600km. Usunąłem DPF wgrałem nowy soft dalej było bez zmiany , ale po wymianie na nową sondę lambdę problem znikł. Teraz robię 15 tyś km bez dolewki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Padająca turbina ! standard , zaciski również , i oczywiście filtr cząstek stałych . Rutyna jeśli chodzi o craftera od 5 lat to robię i to po kilka razy w jednym aucie !!, lepiej wybrać sprintera !!!!
Gazelę...najlepiej...

Ginie olej

Kupiłem craftera 2007 110 KM,przebieg udokumentowany 207.000 km,spalanie oleju 0,5 l na 500 km .Jakiś koszmar co to za silnik, we fiacie 125 p nie miałem takiego zużycia.
Czy macie jakiś sposób na ten problem,czy macie też takie problemy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

spalanie oleju

Ważne jest jaki olej wlewasz do silnika. Bo to nowoczesny silnik z DPF, wymaga odpowiedniego nietaniego oleju. Na siku to długo nie pojeździ. Przypuszczam, ze większość narzekaczy na craftera oszczędza na serwisie. 9 litrów markowego oleju 5W30 plus filtr, wymiana. To jest powód do pseudo oszczędności.

używam craftera od 5 lat, nie narzekam, super auto

Każdy samochód ma przewidziany określony przebieg. Jeżeli się szuka okazji to się ma powody do narzekań. Porównuje ceny aut w zachodnich portalach internetowych i w naszym Allegro czy Oto-moto. O dziwo u nas sprowadzone z zachodu auta są dużo tańsze! Wszyscy handlarze maja ponadprzeciętne znajomości u sprzedawców. A naprawdę kupują tam szroty, picują licznik, tapicerkę, kierownice itd i wpychają jeleniowi. Jeżeli ktoś kupi takie auto do użytku profesjonalnego to współczuję. W niedzielą do kościoła, to jeszcze pojeździ . Szwindel, szwindel. Reklamuj u sprzedawcy auto. Weź ze stacji zaświadczenie o przebiegu. Postrasz go sądem. Ostatecznie wynajmij adwokata.

spalanie oleju i jazda

crafter to moje czwarte auto miałem małego fiat potem dużego , pęugeta max 2010 3000 l i sprintera 2.2 to jazda tamtymi a tym to bajka .mam go 2 lata na początku było cacy kiedy go kupiłem z niemiec miał 240 000 km olej od zmiany do zmiany bez dolewania ,po roku bierze jak smok teraz mam przejechane 350000 w sumie i spala około 1 l na 2.000 , 3 000 tys ,.pali na dotyk ma moc pali do 10 l na 100 jeżdżę do 110 km. na godzinę , czuć że spala ten olej w spalinach ale lekrastwa ja osobiście nie znam pozdrawiam i proszę o ewętualną diagnozę .

bierze olej

jmam ten sam problem-może podpowiesz na andrzej@onet.com.pl

smieszne komentarze

Dla ścisłości mam pięć z sześciu crafterów kupowane były ostanie przed liftingiem w 2011r. Generalnie wszystkie te rzeczy co u was mi tez padały ale... i tu ważne 1. Turbina powinna padać fabrycznie 20tys i uwierzcie prawidłowo eksploatowana tak pada nie ma sił, 19600m 21000 max w kazdym. Jeśli komuś pada przy 60 tys niech przesiądzie się na gaz bo nie czyta instrukcji jazdy TDI !!! Przede wszystkim studzenia jej !. Spalanie hmm pala dużo fakt ale (?) u mnie nakaz jazdy 100 max , pala najpierw 13 potem z biegiem czasu więcej do 15 . Jeśli pali więcej - patrz - nauka ekonomicznej jazdy. Kolejny temat wał . Porażka owszem ale... większośc naszych busiarzy przesila wał wozi nimi po 3 tony nawet i to jest konsekwnencja. Wał w oryginalnym 5t homologacji jest lepszy i nie pada . Zamawiacie homologację 3,5 padają krzyzaki itd . Generalnie szczerze mimo to że jest to auto na 3+ nie żąłuję decyzji. Wszystkie mam od nowego i polecam najpierw nauczyć się jeździć z turbinami potem nie przeciążać ich niemiłosiernie i zachowywać w miarę prędkość a będzie mniej tych usterek- będą rzadziej. Reasumując turbina bierze olej dużo 4 l między wymianami ( wymieniajcie co 20 tys.) i pada 20tys ! Nie ma opcji . Nikt nie napisał jednej istotnej rzeczy , to auto jest niezwykle czułe na paliwo także zawsze mieć należy jeden wkład filtra paliwa i wymieniać go co 20 tys !!!. Poza tym fiaciarze, ivecarze itp daleko oj i tak mimo że to nie te VW jak LT, jesteście bez szans.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

crafter

kułem furgon 136 koni w Poltransie na śląsku na liczniku 282 tys. (w listopadzie)
świeciła spiralka bo usunęli DPF ale sprawdzono w warstacie że poprzedni właściciel przy przeglądzie diagnosta wpisał 605 tys. przebieg-auto jeżdzi ale
myślę co dalej bo to szwindel wyjątkowy-co myślicie. pozdrawiam.
Witam czy znasz przyczyny brania oleju. Mam craftera do 350000 tysięcy nic niecałe po tym przebiegu bierze jak smok na 10 tys potrafi wziąć 4 litry. Dziwi mnie bo mam go od nowości i nic się nie dzieje, ani nie osłab, ani wycieku. Mogę powiedzieć z czystym sumieniem, w tej chwili ma 390 tys i poza braniem oleju jest ok, może znasz przyczyny braniem oleju.. Pozdrawiam

spalanie oleju zlikwidowalem

witam nie wiem kto chce ryzykowac dolewalem 1l na 1000kmi zmienilem na 5w40 skonczyl sie problem i co najlepsze mam przejechane juz 150000km i nic sie niedzieje silnik pali idzie jak strzala rozebralem klawiature i walki jak nowe

szmelcvage n.

Dostalem nowego wiesniaka firmowego.blaszak maxi dlugi i wysoki.totalna porazka.ma dwie zalety jest nowy iczujniki cofania w lusterkach.naped na tylne kola porazka fotel kierowcy koszmar.paka do bani .dluga i waska.spalanie ok.12l.ropki.i za takie pieniazki.woze lekkie towarytroche sniegu mokrej trawy ibalet mam za free.jezdzilem po eu. Pare latek ale tak niezyciowego auta nie bylo.ladnie wyglada jak stoi.i nic po za tym.
jak sprawdzic tem silnika

a to dziękuje

temu autu dziękuje

crafter

witam.mam ten sam problem możesz napisać co było zepsute ?
Kolego to, że wchodzi na obroty spowodowane jest faktem iż wchodzi w tryb wypalania dpf`a, filtr cząstek aby zaczął się wypalać musi osiągnąć odpowiednią temperature dlatego nie aktywuje się zaraz po odpaleniu tylko po wiekszym przebutowaniu

bierze olej

wywal filtr czastek stalych przestanie brac olej i bedzie rzwawszy gwarantuje mialem to samo

crafter max 136km plandeka

witam sposobem na mniejsze spalanie jest usunięcie filtra dpf teraz pali w granicach 11-12 litrów a nie jak wcześniej od 13 litrów w górę

co bylo przyczyna brania oleju?? mam taki sam problem

co bylo przyczyna brania oleju?? mam taki sam problem