Widok
W jakim wieku do przedszkola publicznego?
mam pytanko w jakim wieku były wasze pociechy jak dostały się do przedszkola państwowego?
bo z tego co się dowiedziałam w żłobku dzieciaczki są do ukończenia 3 roku życia a do przedszkola rekrutacja odbywa się w kwietniu, mogą w niej brać udział maluszki które ukończyły 3 lata (mój synek 3 latka skończy w styczniu), dzieci do przedszkola idą we wrześniu do tego czasu mój maluch będzie miał 3 latka i 8 miesięcy.
a co mam zrobić z dzieckiem przez te 8 miesięcy?
bo z tego co się dowiedziałam w żłobku dzieciaczki są do ukończenia 3 roku życia a do przedszkola rekrutacja odbywa się w kwietniu, mogą w niej brać udział maluszki które ukończyły 3 lata (mój synek 3 latka skończy w styczniu), dzieci do przedszkola idą we wrześniu do tego czasu mój maluch będzie miał 3 latka i 8 miesięcy.
a co mam zrobić z dzieckiem przez te 8 miesięcy?
Chodzi raczej o rocznik.Mój synek akurat l lipcu się urodził.Jeżeli będąc w szkole w styczniu będzie miał 8 lat a inne dzieci jeszcze 7 bo dopiero we wrześniu będą miały 8 to przecierz nagle któregoś dziecka nie wezmą o jedna klase wyżej w trakcie roku szkolnego i tak jest zazwyczaj w żłobkach i przedszkolach.Jeżeli w 2013r. rekrutacja będzie w kwietniu to dla wszystkich dzieci z 2010r. niezależnie od tego kiedy maja urodziny i tym samym w żłobku do września dziecko powinno mieć miejsce zapewnione.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
bo może urodziły się np w grudniu a przedszkole zaczyna się od września, jak wpiszesz pesel dziecka przy rekrutacji to ci od razu odrzuci.
A najlepiej to podejdź do przedszkola do którego chcesz żeby dziecko chodziło.
Napisałam jak jest u nas w przedszkolu koleżanki synek kończy w lutym 3 lata i chciała go oddać jak miał 2,5 i niestety się nie udało.
A najlepiej to podejdź do przedszkola do którego chcesz żeby dziecko chodziło.
Napisałam jak jest u nas w przedszkolu koleżanki synek kończy w lutym 3 lata i chciała go oddać jak miał 2,5 i niestety się nie udało.
Bo kończy w lutym dopiero i te dzieci są pokrzywdzone nieco.Jest z rocznika 2010 i te dzieci mają rekrutacje dopiero w 2013r a do tego czsu muszą być w żłobku.Jeżeli w tym roku dzisiaj np.miałoby to dziecko urodziny to absolutnie nie wyrzucił go system bo w 2012r. rekrutacja była dla dzieci ur. w 2009r.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
7 godzin w sopocie, a w rumii i wejherowie chyba nawet 8.tuptusie. tyle ze w sopocie nie ma kateringu, wiec musze gotowac dla mlodej obiadki. polecam dziewczyny. rewelacja. chcialam poczekac do 3 roku zycia, ale nie radzilam sobie z moja dwojka razem. syn jest o 20 ms mlodszy, ciagle sie o cos klocili, ona halasowala a on chcial spac. otwieraja teraz nowa placowke w gdyni. kadra jest swietna, wyposażenie przedszkola jak z bajki. panie maja bardzo indywidualne podejscie do kazdego dziecka, wiec czy to zaczyna sie jakas choroba, czy tez zauwaza, ze dziecko czegos nie lubi, lub w czyms jest lepsze lub gorsze odrazu sa w stanie to wychwycić.
Evelajna możesz spróbować w styczniu/lutym zapisać dziecko do przedszkola (jak będą miejsca) - od mojego synka ze żłobka dwoje dzieci z początku roku tak się załapało na przedszkole i dzięki temu uniknęli tej 'zadymy' przy rekrutacji :)) Mój jest styczniowy i do końca roku szkolnego, tj. do sierpnia chodził do żłobka, ale to w Gdańsku.
dziecko chodzi do złobka do 3 roku życia(liczy się rocznik)/ Miałam dziecko w żłobku w Sopocie i tak było.
Natomiast zdecydowałam się dać go we wrześniu do przedszkola jako 2,5 latek(córka już tam chodziła) i nie było problemu. Tzn. nie przyjęli żadnych dzieci 2,5 letnich ,ale mozna pisać odwołanie. Miałam troche lepiej, gdyż jedno juz było w przedszkolu , ale zawsze można podejśc do Pani Dyrektor i zapytać czy przyjmą , czy jest szansa,
W żłobku natomiast nikt nas sie nie pozbywał, bylismy zapisani już na nast. rok, (gdyby nie udało sie dostac do przedszkola), mimi że mały też szybko zostałby 3 latkiem, bo w lutym
Natomiast zdecydowałam się dać go we wrześniu do przedszkola jako 2,5 latek(córka już tam chodziła) i nie było problemu. Tzn. nie przyjęli żadnych dzieci 2,5 letnich ,ale mozna pisać odwołanie. Miałam troche lepiej, gdyż jedno juz było w przedszkolu , ale zawsze można podejśc do Pani Dyrektor i zapytać czy przyjmą , czy jest szansa,
W żłobku natomiast nikt nas sie nie pozbywał, bylismy zapisani już na nast. rok, (gdyby nie udało sie dostac do przedszkola), mimi że mały też szybko zostałby 3 latkiem, bo w lutym
dyrektorka żłobka napisała mi tak:
"Zgodnie z ustawą o opiece nad dzieckiem do 3 rż mamy obowiązek zapewnienia opieki dziecku do 3-go roku, jednakże we wrześniu 2013 roku ( największy nabór) Nikodem będzie miał 2 lata i 9 m-cy. Proponowałaby w kwietniu spróbować dostać się do przedszkola. W żłobku będzie mógł przebywać do ukończenia 3 rż. W środku roku ciężko będzie się dostać do przedszkola a wiem, że do najmłodszej grupy przedszkolnej niepełno trzylatki były przyjmowane. "
i znalazłam tą ustawę o opiece nad dzieckiem do 3 roku życia i Art.2 paragraf 3 mówi:
"3.Opieka nad dzieckiem może być sprawowana do ukończenia roku szkolnego, w którym dziecko ukończy 3 rok życia lub w przypadku gdy niemożliwe lub utrudnione jest objęcie dziecka wychowaniem przedszkolnym - 4 rok życia."
czyli tak jak wy mowicie. ale Pani dyrektor napisała wyraźnie
DO UKOŃCZENIA 3 ROKU ŻYCIA
"Zgodnie z ustawą o opiece nad dzieckiem do 3 rż mamy obowiązek zapewnienia opieki dziecku do 3-go roku, jednakże we wrześniu 2013 roku ( największy nabór) Nikodem będzie miał 2 lata i 9 m-cy. Proponowałaby w kwietniu spróbować dostać się do przedszkola. W żłobku będzie mógł przebywać do ukończenia 3 rż. W środku roku ciężko będzie się dostać do przedszkola a wiem, że do najmłodszej grupy przedszkolnej niepełno trzylatki były przyjmowane. "
i znalazłam tą ustawę o opiece nad dzieckiem do 3 roku życia i Art.2 paragraf 3 mówi:
"3.Opieka nad dzieckiem może być sprawowana do ukończenia roku szkolnego, w którym dziecko ukończy 3 rok życia lub w przypadku gdy niemożliwe lub utrudnione jest objęcie dziecka wychowaniem przedszkolnym - 4 rok życia."
czyli tak jak wy mowicie. ale Pani dyrektor napisała wyraźnie
DO UKOŃCZENIA 3 ROKU ŻYCIA
Z placówkami piblicznymi jest tak, że liczy się rocznik. Koniec kropka. Jeżeli Twój synek w 2013 roku w grudniu skończy już trzy lata, to od września 2013 powinien być zapisany do przedszkola. Gdyby 3 latka skończył w styczniu, to podlegałby rekrutacji do przedszkola już w roku 2014 i wówczas chodziłby do żłobka aż do września 2014.
Z placówkami prywatnymi jest zupełnie inaczej. Tu jest pełna dowolność ze strony dyrekcji placówki.
Z placówkami prywatnymi jest zupełnie inaczej. Tu jest pełna dowolność ze strony dyrekcji placówki.