Widok

WĄTEK OGRODZNICZY - dla pasjonatek, co powiecie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co powiecie na taki wątek w którym będziemy sobie rozmawiały i doradzały o kwiatkach, uprawach i roślinkach? ja jeszcze w trakcie budowy domu założyłam ogród warzywny, to już będzie czwarty sezon, mam też kilka drzewek i krzaczków owocowych i rośliny ozdobne. Od orku mam też rabatki kwiatowe i z przodu domku roślinki - nie mogę doczekać się wiosny jak wszystko zakwitnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy już można kupić bratki (sadzonki) i posadzić je do gruntu lub do donic? Czy może jeszcze za wcześcnie?
bratki można juz sadzić, moi teściowie mają ogrodnictwo i sprzedają już bratki od kilku tygodni
ja przy wejściu do domu mam miejsce do zagospodarowania - póki co tam straszy - ale chciałabym to jakoś ogarnąć (myślałam nawet o skalniaczku - ale nie chciało mi się wyszukiwać o tych wszystkich roślinach ;P) może ktoś ma jakiś pomysł - jak mam to ogarnąć? Najchętniej rzuciłabym tam kamienie i miała spokój ;P
Makuszka , a czy poprzerywałas te roslinki jak Ci wzeszły? bo moze byly za gesto i sie podusily
ja zaraz ide na podwórko szykowac zemie pod warzywa, dzis taka sliczna pogoda, nareszcie wiosna :)
mar-chew jak byś wrzuciła jakieś fotki to może coś doradzę :)

a ma ktoś ratunek na nornice? od zeszłego roku mam ten koszmar! sypałam granulki i nic, teraz mam urzadzenie
no wlasnie rzodkiewki co ktoras tam wyrwalam bo byly zagesto ale niestety nic to nie pomoglo. wyczytalam gdzies w necie ze jak rzodkiewka posadzona jest za pozno (czytaj ze juz jest za cieplo) to calosc mocy idzie w liscie a nie w bulwy. Podobno jak chce sie miec rzodkiewki np w sierpniu to trzeba je wysiewac tam gdzie slonce nie swieci (w maxymalnym cieniu) no i co za tym idzie tam gdzie jest najchlodniej. Ja moim rzodkiewkom zafundowalam najbardziej sloneczne miejsce w ogrodzie. Wysiewalam w polowie maja. Nie wiem, moze w tym roku wysieje w kwietniu i wtedy bulwy beda....
hm makuszka to dziwne, ja zawsze rzodkiewkę wysiewałam na początku maja, ogródek mam w miejscu non stop nasłonecznionym i zawsze mam super rzodkiewki, potem sieję jeszcze raz albo i dwa nawet jak zjem tą pierwszą; dziewczyny polecam naturalny nawóz, my w ubiegłym roku po raz pierwszy zrobiliśmy gnojowicę i miałam takie plony, że szok :)
ja dziś posadziłam bratki :-)
śliczne są :-)
za warzywne sprawy zabiorę się od przyszłego roku, bo musimy zagospodarować kącik,
Ja wlasnie skonczyłam przekopywac ziemie pod warzywa, musze jeszcze troche powiekszyc , bo wtym roku wiecej roslin chce posadzic. rzodkiewke raz sialam i szczerzez mowiac tez nie bylo rewelacji, ale ja nie przerwalam , i dlatego bylo zle, ale czlowiek sie uczy na błędach.
a co do kiwatow , to najlepiej byliny , sadzisz raz i masz na wiele lat :) i jaraczej kwiatów nie sadze z nasion tylko kupuje juz wyrosnięte :)
fajny wątek :) ja niestety muszę na razie ograniczyć się do doniczek na parapetach chociaż i z tym jest mały problem bo doniczki wzbudzają duże zainteresowanie moich kotów. Mam taki mikro ogórdek za domem, ale rosną tam chwasty i zanim cokolwiek z nim zrobimy to minie trochę czasu
Karolinka, ja do moich rzodkiewek dalam kompost z wlasnego kompostera. Eh... moze jakies felerne ziarna mialam.
makuszka możliwe, że wina nasion

a macie róże dziewczyny? ja rok temu zrobiłam sobie taki kącik z różami, ale kupowałam w marketach takie co są w kartonikach kilka "patyków" i w ziemi, wszystkie ładnie się przyjęły tylko coś obżerało liście...
Karolinka , ja jesienią posdzilam róże, 2 krzaczki, wzięliśmy jej od babci mojego męża, pojęcia nie mam czy sie przyjeły,narazie nic nie widać i nie wiem tez za bardzo jak je pielegnowac .narazie przycięłam je dosc solidnie bo tak mi radziła babcia .
właśnie moja babcia to dla mnie guru, całe życie miała ogród, teraz na starość pooddawała rośliny min. mi dlatego ja za punkt honoru mam te rośliny od niej pielęgnować i robić wszystko dla nich co najlepsze, bezcenne jest widzieć radość babci, że pomimo tego, że sama już nie ma siły to może pomóc wnuczkom chociaż radą :)

ja padam na twarz, cały teren przed domem wygrabiłam i zrobiłam sobie a'la murek z kamieni ze sznurkiem (żeby prosto ułożyć) nawet fajnie wygląda jak na tymczasowe "ogrodzenie"
natchniona wczoraj waszym wątkiem zasiałam narazie w korytkach i donicach cynie, turki, maciejke i astry .... jak zrobią ogródek to poprzesadzam :)

aniol super, ale okryj donice folią, zrób im takie cieplarki - zobaczysz jak szybko wzejdą, potem po ok. 2 tyg. ściągnij folię :)
dziekuję za radę, dzisiaj je okryje :)

Jutro ponoc ma byc bardzo cieplo wiec ja na pewno bede szalec w ogrodzie :)
a jak to ma być a tym okrywaniem folią? ma dochodzić powietrze czy nie? zainspirowana fotkami wyżej w poniedziałek chcę nasiona wysiać w doniczkach, co prawda jedyny parapet mamy od strony wschodniej, ale może coś wyjdzie
ja nigdy nie okrywam folią - a tydzień później widzę cudowne,malutkie roślinki :) ..., zaznaczam, że trzymam doniczki z nasionkami w garażu w którym od 3 tygodni mamy zakręcone grzejniki..., więc mogą kwiatki, warzywka i inne, rosnąć :)...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry