Widok

WĄTEK OGRODZNICZY - dla pasjonatek, co powiecie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co powiecie na taki wątek w którym będziemy sobie rozmawiały i doradzały o kwiatkach, uprawach i roślinkach? ja jeszcze w trakcie budowy domu założyłam ogród warzywny, to już będzie czwarty sezon, mam też kilka drzewek i krzaczków owocowych i rośliny ozdobne. Od orku mam też rabatki kwiatowe i z przodu domku roślinki - nie mogę doczekać się wiosny jak wszystko zakwitnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
rudziaczek właśnie też mam wszystko na parapecie "wschodnim" :) ...
Ja okrywałam tą cienką folią spożywczą tak żeby dostępu powietrza nie było, obserwowałam jak na foli od wewnątrz pojawiały się krople wody, po 2 tyg. zrobiłam po jednej większej dziurce by powietrze dochodziło, a po kilku dniach zdjęłam folię - efekt macie na załączonym obrazku :)

ja wczoraj znalazłam na allegro migdałka i morwę - tylko cały czas myślę czy warto zamówić wysyłkowo, cenowo wychodzi podobnie, a ja nie mam czasu teraz po marketach biegać
dzisiaj dosiałam trawkę przed domem bo placki były, ale mi zabrakło he he i znów muszę dokupić :)
no i z zapowiadanej pieknej pogody nici, u mnie pada deszcz , jest szaro i mokro... :(( moze jutro bedzie lepiej i zaszalaje z roslinkami
a u mnie bez słońca ale bardzo znośna pogoda, nie pada i na bluzie jest ok :) popołudniu postanowiłam jeszcze wysypać korę na moją wyspę przed domkiem
posiałam dziś kwiatki do doniczek tak jak to zrobiła Karolinka, zawinęłam folią(taką zwykłą, spożywczą, więcej tej folii zmarnowałam niż to warte, ale to nic) i mam takie głupie pytanie-jak często mam te rośliny pod tą folią podlewać? chyba trochę rzadziej niż nie przykryte? stoją na balkonie bo parapetów nie mamy:)
jak są pod folią to nie trzeba podlewać, na pewno podlałaś je przed ofoliowaniem, prawda? podlewać zaczniesz gdy ściągniesz folię :) a ja posiałam w weekend bazylię i już mam pod folią widoczne kiełki
ja posadzilam porzeczki ,malinki i agrest zeby dzieci mogly sobie skubac ,jeszcze bede sadzic winogrona ,ale niestety nornica sie pojawila pod korzeniami krzaczkow i nie wiem czy moge tam wrzucic trudke ,wydaje mi sie ze nie i nie wiem co mam teraz zrobic ,jedza pojawila mi sie jak posadzilam tuje w zeszlym roku i obgryzala mi korzenie na jakis czas ja wytepilam ale znowu sie pojawila nie wiem co mam zrobic
a mi właśnie zakiełkowała bazylia i tymianek :) bosko, chce się żyć :D
a zioła macie w domu czy na dworzu, ja zasiałam bazylnię, ale boję się o nią bo w zeszłym roku mi nie urosła :(
w domu na słonecznym parapecie :)
na dworze mamy miętę pieprzową i ananasową, melisę, tymianek, bazylię, oregano, lubczyk :)
dzięki, a czy wszystkie zioła z ziarenek? Czy może z sadzonek?
tylko z sadzonek :) moja Mama większość kupuje na rynku na Przymorzu :)
to ja tez do watku sie dopieszę. My za domem mamy dużą przestrzeń trawnikową. Chaos tam panuje, obecnie kretowisko jest i w ogóle trawa w stanie hmmm... Przy płocie dookoła mamy choinki, no i skalniaczek chcemy zrobić jakiś fajny bo mamy takie jedno miejsce koło kostki brukowej taka gurka nam powstala jak nam robili i az sie prosi. W niedzielę bedziemy grabić trawnik, a raczej mąż bo dzieciaki trzeba pilnować. My raczej nie bedziemy sie bawić w sadzenie jakis kwiatków, warzywek, nie mamy za bardzo czasu w czasie letnim na dziobanie w ogrodzie.
Mamy jagodę amerykańską, myslę też o czereśni ale chyba powinno sie posadzić dwie bo taka jedna żeńsko-męska to ponoć mniej trwała nie wiem, nie znam się, miejsca mamy.
No i plac zabaw dla dzieciaków. na razie jest tylko piaskownica, a latem wyciagamy takie dmuchane rzeczy. Moze jakąś huśtawę sobie sptrawimy. Mimo wszystko jest roboty.

Najlepiej by wziąć jak sasiedzi firmę, która wszystko zrobi, tzn porządek z trawnikiem, założyć nowy najlepiej i z choinkami ale to pewnie kosztuje. Widzę jednak,ze sasiedzi praktycznie sami nic nie robią...no i ładnie mają a my bida...
tak - muszą być 2 czereśnie :) tak jak 2 brzoskwinie ;) ale wystarczy, że bliski sąsiad ma takie drzewko :)
i jak dziewczyny prace ogrodowe? ja wykorzystałam wczorajsza ładną pogode i posadzilam marchwewke pietruszke i koper . teraz czekam na kolejne ładnie dni i bede dalej siac warzywka :)
napiszcie dziewczyny jakie krzewy ozdobne kwitnace macie u siebie w ogrodkach? i jakie kwiaty , ale mam na mysli wieloletnie .
moja bazylia pięknie rośnie
no ja porobiłam flance cukini, dyni, bratków i cyni; posadziłam jeszcze dynię z pestek pod folię do skrzynek i bratki przed domem, mój bez ma coraz większe pączki i coraz więcej kwiatków wychodzi na rabatach, teraz już widać mocno hiacynty i takie małe niebiesko-fioletowe (nie szafirki), bazylia pod folią też ładnie rośnie :)
mi podczas wichury połowę folii z doniczek zwiało, ale jestem pod wrażeniem bo na tych 3 co folia została, już zaczynają mi kwiatki kiełkować

macie jakiś pomysl jak się mięty pozbyć? bo myslałam że wykopałam wszystko, ale okazało się że przeszło pod płotem do sąsiadów i wróciło do nas...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry