Widok

WĄTEK OGRODZNICZY - dla pasjonatek, co powiecie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co powiecie na taki wątek w którym będziemy sobie rozmawiały i doradzały o kwiatkach, uprawach i roślinkach? ja jeszcze w trakcie budowy domu założyłam ogród warzywny, to już będzie czwarty sezon, mam też kilka drzewek i krzaczków owocowych i rośliny ozdobne. Od orku mam też rabatki kwiatowe i z przodu domku roślinki - nie mogę doczekać się wiosny jak wszystko zakwitnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem dumny z mojego warzywniaka... Odkąd kupuję nasiona holenderskie od https://nasiona-holenderskie.pl/ moje plony są bardzo obfite i mniej narażone na wszelkiego typu choroby. Tymczasem szybka dostawa towaru, bezpieczna transakcja finansowa oraz gwarancja otrzymania specjalnie wyselekcjonowanych nasion to główne atuty tego sklepu online.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też jestem chętna, zatem zakładam nowy wątek i zapraszam wszystkie ogrodniczki - te doświadczone i te mniej:-)
Ja ucinam tylko uschniete gałązki, bo widzę, że na starych pędach na wiosnę puszczają listki.
Ja tez dopiero trzeci rok bede zajmiwac sie ogrodem:-)
W ogrodku mam kilka krzaczkow lawendy, ( i nue tylko)
Czy na wiosne musze te stare pedy obciac do zera?
Ja też jestem chętna na takowy wątek aczkolwiek jestem na etapie hmmm "wstępnego raczkowania" :) Poki co na działce nic nie mogę działać to wzięło mnie na domowe kwiatuchy :) napaliłam się na fiołki zobaczymy co z nich wyjdzie :)
ja dawałam jak rosły, wiesz ja od lat kupuję "Przepis na ogród" taka mała gazetka, ale bardzo pomocna, nawet piszę czasem artykuły do tego magazynu - ale to tak na marginesie :) tam przeczytałam o pokrzywach (mam ich ogrom na polach za płotem) i zastosowałam zarówno je jako gnojówkę jak i oprysk gł. ma koktajlowe pomidorki, nie pamiętam dawkowania ale mogę poszukać ten numer bo wszystkie trzymam w kartonie :)

pytałaś jeszcze o rośliny balkonowe i doniczkowe, mój przepis na sukces :) to głównie odpowiednie nawozy np. do roślin zielonych, do roślin kwitnących, do paproci itp. oraz usuwanie uschniętych kwiatostanów bo jak je usuniesz to roślinka nabierze sił i będzie dalej na nowo kwitła - to dot. głównie tych sezonowych skrzynkowych np. pelargonii, surfinii, fuksji; co jakich czas w domowych roślinach robię zabieg odświeżania czyli usuwam stare pędy, rozdzielam ją na mniejsze doniczki, zmieniam ziemię itp.
A tak z ciekawosci, Karolinka kiedy powinno sie dawac ta gnojowke z pokrzyw? W trakcie gdy rosliny juz rosna? Jak dawkujesz?
Tak, gnojowka to dobry nawoz, a ja rowniez nie mam skad brac. Pokrzyw mnie sie nie nie chce zrywac, ale za to na jesien posialismy zyto, ktore ma sprawic, ze mniej
chwastow wyrosnie no i dodatkowo odżywi trocheta jalowa glebe.
W tym roku pierwszy raz zastosuje do nawozenia kompostownik, ktory w zeszlym roku zalozylismy.
Karolinka, a moi rodzice to cukinie i dynie wprost do gruntu siali i wszystko im sie udalo. Niewiem kiedy powinno sie siac, ale wiem ze zawsze bezposrednio do gruntu
Graszka ja jedyne co pikuje to dynie i cukinie i szczerze mówiąc dwa ostatnie lata to porażka, mam super sadzonki w domku porobione, a po przeniesieniu do gruntu "giną", nie wiem o co chodzi... więc w tym roku będę wkładała nasiona ww. również bezpośrednio do gruntu i zobaczymy co się zadzieje :)

co do nawozu stosowaliśmy zawsze naturalny obornik, ale niestety od ubiegłego nie bardzo jest skąd go brać żeby było blisko, zatem kupiłam obornik w Castoramie, stosowałam też gnojówkę z pokrzyw - cóż zapach okrutny, ale to dobry nawóz

sadzonki pora i selera zawsze kupuję "gotowe"
Ja juz sobie nasiona warzyw kupilam, w tym roku nie bede ich sadzic do pikownikow.
Kupie na rynku sadzonki porow, czy selera.
A jak u was z nawozami, co stosujecie?
Ja rowniez za balkonowym i jeszcze o kwiatkach doniczkowych, ktorych uprawa mi srednio idzie:-(
ja już powoli się przygotowuję do tego sezonu :) za m-c można już siać pierwsze nasiona warzyw do gruntu (oczywiście pod warunkiem braku mrozów) oraz do nasiona kwiatów jednorocznych do skrzynek w domku
ja jestem za ogrodowo-balkonowym :)
Witam serdecznie, podbijam watek:-) Jestem za tym zeby powstal osobny wątek o ogrodnictwie na forum.- kto jest za?
Napewno bedziemy mogli dzielic sie doswiadczeniami, a moze kogos " zarazimy" pasja, czy checia zalozenia wlasnego ogrodka czy wydzierżawienia/ kupna dzialeczki - w miare mozliwosci:-)
Podbijam wątek ,gdyż po 10latach istnienia "swawolnego" ogródka
dorosłam do jego zagospodarowania.
Ogródek 3 x 4,5 m wiec niewielka powierzchnia .

Mam ochotę zrobić wszystko niskopienne ,czyli skalniaki.
Jedynym drzewkiem które chcę zakupić to wierzba japońska
którą tak hołubi AgusiaGda.

Napiszcie proszę gdzie oprócz marketów ,rynków i Okazu na Wojska Polskiego można kupić takowe roślinki?

Czy nie jest trochę za późno (lato)?
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa ,
No ja sie tez napracowałam. Powiekszyłam mojego skalniaczka. Jest juz naprawde spory. co prawda teraz smiesznie wygląda bo taczesc ktora powstała w zeszłym roku jest bardzo ładna slicznie rosna i juz kwietna kwiatki a ta nowa poszerzona wyglada mizernie. Malutkie roslinki ,na dodatek lekko przywiedłe bo maja trochę kłopotów z zaklimatyzowaniem sie. :(ale w przyszłym roku bedzie pięknie.
Dostałam sporo roslinek od kolezanki.jej mama likwidowala rabatke kwiatową i dostalam szafirki , irysy, tulipany, narcyzy i hiacynty.Powinny byc w zasadzie sadzone na jesienie ale w tej sytuacji kiedy juz weszly w czas wegetacji musialam je wkopac , dlatego troche więdną.
Moze pozniej zrobie fotki i uda mi sie wkleić.

niestety mam tez lekka tragedię w ogrodzie, pomijając zniszczenia jakie poczyniła zima i moje psy , to wlasnie padło mi kilkanascie zywotników,(tuje brabant) , mial z nich byc piękny żywopłot, byłam taka dumna ,ze pieknie rosną, i coż, zle dobrany nawóz i wszystko padło, probuje jescze je jakos ratowac , ale chyba nic z tego.... :(((
NO JAK tam dziewczyny co słychać u ogrodniczek? u mnie wszystko pięknie kwitnie: kwiaty, drzewka, krzewy, nawet to co miałam już spisane na straty :) pokupowałam jeszcze róże, dostałam trawę pampasową od wujka, dzisiaj popieliłam wyspę, posadziłam warzywa w ogródku i zrobiłam kamienny krąg a'la skalniak, jak na amatorkę wyszło całkiem nieźle hi hi

image

image

image

image

acha dodam, że moje urządzenie piszczące na nornice spisuje się super :)
mi podczas wichury połowę folii z doniczek zwiało, ale jestem pod wrażeniem bo na tych 3 co folia została, już zaczynają mi kwiatki kiełkować

macie jakiś pomysl jak się mięty pozbyć? bo myslałam że wykopałam wszystko, ale okazało się że przeszło pod płotem do sąsiadów i wróciło do nas...
no ja porobiłam flance cukini, dyni, bratków i cyni; posadziłam jeszcze dynię z pestek pod folię do skrzynek i bratki przed domem, mój bez ma coraz większe pączki i coraz więcej kwiatków wychodzi na rabatach, teraz już widać mocno hiacynty i takie małe niebiesko-fioletowe (nie szafirki), bazylia pod folią też ładnie rośnie :)
moja bazylia pięknie rośnie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry