Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Madleen, a co to za kryształki nadmanganianu potasu?

A tak w ogóle to wielkie dzieki Dziewczyny za listy :)
Pokłady mam Molinea (chyba też Hartmann). O wiele lepsze niż np. Bella, która straszliwie się w środku 'kulkowała'. Używałam ich potem przy Młodym do przewijania.

Co do maści to chyba nie ma reguły, bo każde dziecko wymaga czego innego. Także pozostaje tylko metoda 'prób i błędów". U mnie sprawdził się Linomag na co dzień, a na ew. odparzenia kupiłam tym razem Tormentalum, ale wcześniej nie używałam, więc to będzie eksperyment. U nas Sudocrem np. w ogóle się nie sprawdził, co nie znaczy, że u Ciebie będzie podobnie.
A w ogóle wychodzę z założenia, że im mniej tym lepiej. ;)
Położna na szkole rodzenia polecała, żeby pierwszą kąpiel w domu zrobić w roztworze nadmanganianu potasu - dosłownie kilka kryształków, woda ma być tylko lekko różowa. Ma działanie antybakteryjne.
Pamiętam też z mojego dzieciństwa, że jak były jakiekolwiek problemy z zapaleniem pęcherza czy inne bakteryjne infekcje, to mama robiła nam takie nasiadówki - zawsze pomagało.
Madleen, nadmanganian dostaniesz pewnie w każdej aptece stacjonarnie za grosze. :)
Dziewczyny, sorry za pytanie ale do czego bedziecie używały roztworu soli?
Mamtu dziękuję za wszystkie informacje i wyjaśnienia :) Podkłady znalazłam, faktycznie hartmana...

Dobra ja uciekam do sklepu po spożywkę. Musze się zabrać w końcu za mieszkanie i pichcenie, bo po południu mam gości na kawę. Także do usłyszenia później!
Marta, sól do przemywania oczu na co dzień i zakrapiania nosa, w razie ew. problemów oddychaniem.
aaa, dzieki Mamtu. Boże, ja nic nie wiem:( Nawet na logikę nie potrafie tego ogarnąć...

A jak sądzicie czy mogę już sobie poprac i porasować ciuszki dla Maleństwa i zapakować w worek i niech czeka do września, czy to bezsensu? Bo chyba zaczynam wpadac w panikę ;)
Marta, spokojnie. :)

Ja jeszcze nie piorę, mam zamiar zacząć za miesiąc, bo za półtora pewnie już urodzę. Ale w pierwszej ciąży też chciałam mieć bardzo szybko wszystko przygotowane i prałam wcześnie, potem tylko prasowałam.
Teraz prasować nie mam zamiaru, więc i pranie zostawię na sam koniec.

Wiesz, to chyba normalne, że przy pierwszym dziecku bardziej się panikuje, a przy kolejnych to już idzie jakoś łatwiej. Dlatego ja np. nie mam jakichś wielkich list wyprawkowych, bo wiem, że połowa z tych rzeczy w ogóle się nie przydaje. ;) Ale każdy zrobi najlepiej, jeśli da sobie szansę przekonać się na własnej skórze. :)
Ja bym te nakładki aventa sobie darowała. Mi się np nie przydały w ogóle a jak będzie taka potrzeba to zawsze mąż może Wam kupić. Purelan na sutki za to uratował mi życie i fajny jest bo nie trzeba go zmywać przed karmieniem.

Ja właśnie załatwiłam opiekę na jutro dla Ksawerka także będę na spotkaniu i już się nie mogę doczekać! Mam takie same odczucia jak ty Mamtu. Fajna ekipa nam się tu zebrała i mam nadzieję, że jak urodzimy i będziemy na macierzyńskim to będziemy się dalej z dzieciaczkami spotykać.

Byłam u Ksawerego w przedszkolu na pokazowej lekcji j. angielskiego....ach te hormony..normalnie się popłakałam jak on śpiewał i tańczył z innymi dziećmi....a taki malutki niedawno jeszcze był :)
Fajnie, ze wkleilyscie te listy :) przyda się, bo je z tym jeszcze w polu :)

Ja nie będę mogła być jednak jutro :( a zaluje bo też Was strasznie polubiłam. Tomek się czasem wkurza, ze tylko forum i forum ;) Ale co on tam może wiedzieć ;)
Dziewczyny, które były chętne na ćwiczenia!

Ruszyło AKTYWNE 9 MIESIĘCY do końca czerwca można kupić karnet na lipiec - 4 wejścia 55pln.

Ja się na pewno zapiszę! kto chętny?

Więcej info na stronie: http://bodymindclub.pl/?aktywne-9-miesiecy,33
Też mam te podkłady molinea, czy jakoś tak. Ale będę musiała jeszcze dokupić bo tez ich używam do przewijania.

Ja zaczynam prać za 1,5 miesiąc i powoli prasować. Bo ostatnio wszystko zostawiłam na ostatnią chwilę i ledwo zdążyłam.
I zgadzam się z tym co napisała Mamtu, przy pierwszym dziecku zawsze bardziej emocjonalnie się podchodzi do spraw, bo są one nieznane, ale spokojnie do wszystkiego się dojdzie. I faktycznie wiele rzeczy tzreba wypróbować samemu. Czasem nie pasuje zapach kosmetyku, a czasem to jak się rozsmarowuje. Ja parę rzeczy tak wyrzuciłam.
Z tych sklepowych kremów do pupy to ja byłam zadowolona z Hippa.
A nadmanganian przydaje się też przy potówkach.
Sonia, bardzo się cieszę, że udało Ci się 'wyrwać'. :)

Carolajna, jeszcze niejedno spotkanie przed nami, więc mam nadzieję, że następnym razem dotrzesz. :)

Sonia, jak ja zobaczyłam swoją listę sprzed pięciu lat, to się złapałam za głowę, czego tam nie było. Wykreśliłam 3/4 już na samym wstępie. ;)
Jeśli mogę podpowiedzieć jeszcze coś do wykreślenia, to darowałabym sobie patyczki do uszu - nieprzydatne to w ogóle, a poza tym - niebezpieczne. Ucho takiego malucha samo się oczyszcza. Moje 'bezpieczne' patyczki, które kupiłam dla Młodego, wykorzystałam na zajęciach plastycznych z dziećmi w szkole. ;)
Ale mnie zaczał swędzić brzuch. Chyba dostałam uczulenia jakiegoś. Wczoraj zmieniłam krem na Palmers'a i chyba za długo go nie poużywam....

Ja patyczki, które zakupiłam dla młodego użyłam do czyszczenia paznokci jak mi lakier wyjechał za daleko :)
Cleanna ja na pewno się piszę. Trzeba się jakoś zapisać czy mogę w poniedziałek przyjechać i przed zajęciami zapłacić?
ja nawet nie mam co prasowac bo kolezanka dala mi rzeczy ale jeszcze jest jedna do nich w kolejce co rodzi na dniach i jak bedzie miala chlopca to najpierw ona ma je uzyc a potem ja. ogolnie jest si ale tak wlasnie do mnie doszlo ze ona skonczy z nimi kolo konca wrzesnia aj mam rodzic w pierwszej polowie. dobrze ze ona nie znala plci z pierwszym dzieckiem rowniez wiec ma duzo neutralnych rzeczy na poczatek i tak duzo nie potrzebuje
No to Walerka, bylebyś za wcześnie nie urodziła, bo Małe będzie gołe leżeć. ;)
Selene, ja od jakiś 2 czy 3 tygodni smaruje kilka razy w ciagu dnia brzuch, bo tak mnie swędzi czasem niemiłosiernie, że nie jestem w stanie przestac sie drapać;)

Walerka, Selene,Mamtu, Sonia - chciałabym mieć taki luz psychiczny jak Wy przy robieniu wyprawki :)) Myślałam, że jak będę na zwolnieniu to uda mi się to ogarnąć bez paniki, ale widze że jednak nie :/ Dobrze, że jesteście :)))

A Maluszek co tam nam ucichła? Pewnie śpi :))
Marta, luz psychiczny będziesz miała przy drugim, a przy trzecim w ogóle zapomnisz, że istnieje coś takiego jak wyprawka. ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry