Widok

WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nawet nie zaczynajcie z Kate, wedlug NHS nie nalezy przyjezdzac we wczesnym stadium porodu (ona byla) i lekarz jest niepotrzebny lepiej jak jest polozna - ona miala 3 lekarzy, tyle ze placi za to calkowitym brakiem prywatnosci, a wogle oglaszajac uzyli taka strao anglielska skladnie ktora praktycznie sugeruje ze ona byla instrumentem do uzyskania krolewskiego potomka (bo tak wlasciwie jest) i szczerze nie chcialabym byc tak potraktowana.

hemoroidy to nic przyjemnego, nie chce was straszyc ale po porodzie jest gorzej, od tego parcia, one tez wychodza wiec zaopatrzcie sie w kremy na zaraz po, bo jak dla mnie to bylo bardziej nieprzyjemne niz bol krocza i kolko poporodowe albo takie zwyczajne dmuchane dla dzieci bo jest akurat odpowiedni rozmiar, ja na nim i siedzialam i spalam, bo inczej nie dawalam rady, a ten syrop i blonnik do picia dostalam od razu do po porodzie wlasnie zeby zmniejszyc dyskomfort w toalecie i swietnie zadzialalo, zwlaszcza ze zcesto sie zdarza ze ma sie blokade psychiczna po porodzie.

Marta na pewno wszystko jest ok, ale pewnie idz na wizyte, uspokoisz sie.

Czytalam ze te upaly ida do was, szczerze wam wspolczuje, wczoraj bylo okropnie, dopiero burza w nocy oczyscila powietrze.
Walerka nie strasz mi tu upałam, i tak miałam dość wczorajszego dnia a jak ma być gorzej to ja się wyprowadzam!

Maluszek do roboty! ;)

Katka podłoga hardcore fakt, wszystko mnie boli po takiej akcji, ale ja tylko sporadycznie usypiam, na ogół siedzi z nim M. Także nie jest źle. I wtedy jest kanapa z różnymi atrakcjami ;)

Muszę się też wziąść za pranie i prasowanie nie ma co. Jak faktycznie będą te upały to się zabiorę, przynajmniej szybko będzie schło.
Maluszek masz kopa w d*psko ode mnie. :)
Ale weź się nie stresuj ja jak siedzę w domu to cały czas mam lenia, ale zaraz się zbiorę pójdę na zakupy i może w końcu załatwię co miałam załatwić.
Jak pracowałam to jakos tak mi się bardziej wszystko chciało :)
ja jak pracowałam to też na wszystko miałam czas, nawet po 6 godzinach snu z przerwą na siku byłam bardziej wyspana niż teraz po 8 :) nie wyobrażam sobie nie pracować i całe życie spędzić w domu, potrzebuję jakiejś zewnętrznej motywacji do działania, inaczej ciężko mi się za cokolwiek zabrać ;/
Aga, szampon nazywa się "OVER ZOO frutti power" i widzę, że kosztował 10.90 zł, ale totalnie nie pamiętam, gdzie go kupiłam...
Dziewczyny dzięki za dobre rady i pomysły prezentu urodzinowego. Taki jeździć tez fajnie wygląda i mi się podoba, tylko póki co to moja chrześnica jeszcze nie chodzi i nawet się nie zanosi ,aby szybko zaczęła. Ale na pewno bujak lub pchacz/jeździk będzie trafionym prezentem :)

Marta wózeczek jest cudny. I pewnie kupie jej pod choinkę jakiś wózek dla lalek, jak już zacznie chodzić i więcej rozumieć.

Cały świat się skupił na tym królewskim porodzie. A ja jej raczej współczuje tego całego zamieszania przez całe życie. No ale widziały gały co brały ;)

Aga przypomniałam sobie jeszcze co mi pomagało na zaparcia. To otręby owsiane wysokobłonnikowe, takie w niebieskim opakowaniu. Jadłam je z jogurtem naturalnym i do tego dosypywałam dwie łyżeczki mielonego lnu odtłuszczonego. I smakuje też nie źle.

Dziewczyny to jak z jutrzejszym spotkaniem? Ja jestem jak najbardziej za. Proponuje godzinę 11.30-12? W Medisonie, tam chyba jest Grycan z tego co pamiętam?

Spotkanie, środa 24.07.2013, godz. 11.30-12?
1. Carolajna
2. Sonia
3. Arabelka

Kto jeszcze się przyłączy do nas? Maluszek, a Ty na poprawę humoru masz chęć się z nami spotkać? :)
Arabelka, co do sal 1- i 2- osobowych na Klinicznej to słyszałam, tylko że nigdy nie masz pewności, że któraś będzie wolna.... oczywiście, że się na nie zasadzam, podobno w tej chwili są oficjalnie bezpłatne, choć umownie obowiązuje jakaś opłata na fundację położnych czy coś takiego. Martwi mnie jednak, że we wrześniu jest podobno statystycznie najwięcej porodów, więc może być ciężko z tym salami, pierwszeństwo mają zapewne "znajomi królika" jak wszędzie. No ale może się uda:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hheheh jutro?? Jeśli Dziadkowi nie będzie pasowało się ze mną widzieć, i jeśli dam radę się wygrzebać na 11:30-12:00 (cóż za pogańskie godziny:P) to i ja będę :P
Ale potwierdzę wieczorkiem co i jak z Dziadkiem ;)

Mam pytanko do tych z Dziewczyn które się spodziewają pierwszego dziecka - gdzie kupiłyście kaftaniki/śpioszki/i inne ciuszki??

I pytanie do tych w kolejnej ciąży ile ciuchów mam kupować?? tzn nastawiam się na ciuchy w rozmiarach 62 i 68 i po ile z danego rozmiaru powinnam kupić?? zrobiłam listę, ale nie wiem czy nie przesadziłam/za mało :/

rozmiar 62:
kaftaniki x 4sztuki
śpiochy x 4sztuki
półśpiochy x 3 sztuki
body krótki rękaw x 3 sztuki
body długi rękaw x 3sztuki
pajace x 4sztuki

rozmiar 68:
kaftaniki x 4sztuki
śpiochy x 4sztuki
półśpiochy x 3 sztuki
body krótki rękaw x 3 sztuki
body długi rękaw x 3sztuki
pajace x 4sztuki

do tego w rozmiarze 68:
sweterek x 1
bluza x 1

no i tak z 2 sztuki cienkich czapeczek "po domu" plus 2 sztuki grubych czapek na wyjścia z domu.

mam już 2 pary rękawiczek niedrapek - czy nie za mało??

I nie wiem czy nie przesadzam :/ oczywiście jeszcze jakiś kombinezon bo zima będzie i te de, ale czy to już do szpitala czy później jak już się urodzi??
Słoneczko mi 2 pary niedrapek wystarczyły. Kombinezon zimowy akurat ja kupuję wcześniej, bo potem podejrzewam nie będę miała czasu na bieganie po sklepach, ale jest to ryzyko, że można nie trafić z rozmairem. Ja mam zamiar kupić 68.
Co do bielizny to ja miałam po więcej sztuk jeśli chodzi o pajace i body - po 8. Kaftaników w ogóle nie używałam, ale miałam 2. Spiochy też po dwie sztuki. Wolałam mieć ciut więcej żeby nie prać też za często, a małe dziecko jednak trochę tego brudzi. Tu uleje, tu zasika itp.
Marta trzymam kciuki za wizytę, daj znać po! Na pewno z malutką wszystko dobrze!

Walerka ja z chęcią przyjmę te wasze upały bo taka pogoda jak dzisiaj to mnie dobija :/

Prasowanie też na mnie czeka dzisiaj ale dopiero wieczorem się za to zabiorę, jakoś teraz nie mam weny.

Arabelka u nas na roczek sprawdził się basen z kulkami z tesco. Ale tak jak dziewczyny pisały lepiej jakiś pchacz niż ten piesek. Ksawery miał takiego misia interaktywnego do dzisiaj leży i się kurzy w ogóle się nim nie interesował.
Słoneczko ja kupiłam kilka sztuka pajacyków używanych, kilka par mam nowych a reszte dostałam. Ale co do ilości sztuk to nie wiem ile mam, muszę posegregować.

Dziewczyny posprzątałam moje i Tomka ciuchy, zrobiłam w końcu porządki :) I miejsca na układanie ciuszków małej.
A teraz idę w końcu do sklepu :)
Niedrapek też mam 2 pary, czapeczki mam takie bawełniane i w sumie grubych jakichś nie kupiłam. A kombinezonik też kupiłam używany on jest chyba 0-3m-ce
Maluszek moge dac Ci kopa, ale przyznam, ze mi samej sie nie chce - taka pogoda chyba.
Tez widzialam w prognozie ze pod koniec tygodnia maja przyjsc upaly - zobaczymy.

Chetnie dolacze sie do spotkania, ale musialbym byc z Mikolajem, wiec dam znac rano, zalezy o ktorej sie obudzi.

Sloneczko, przyznam ze moja "lista" jest troszke inna. Ide po najmniejszej lini oporu.
Zero kaftanikow i spiochow,
7-8 pajacow, tylez samo body z krotkim,
3-4 body z dlugim,
2 polspiochy/spodenki
skarpetki, niedrapki, 1 sweterek bez kaptura, kombinezon polarkowy, kombinezon zimowy, 2-3 cienkie czapeczki, jedna grubsza.
W wiekszosci po synu, uzupelniam zakupami w next - body i pajace, body z dlugim kupie kaxs w kappahl.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny zmobilizowałam się i poprasowałam ciuszki.Jestem z siebie dumna;)Muszę je jeszcze tylko ułożyć w komodzie.

Dzisiaj też wstawiłam jedną pralkę,ale pogoda brzydka więc mi dziś to nie wyschnie.Będę musiała jutro to poprasować.

Zrobiłam obiadek i przed chwilą wciągnęłam.Chwilę się pokręce i zmykam na ćwiczenia.
Arabelka ja niestety nie dam rady jutro być na spotkaniu,ale następnym razem myślę,że się uda;)
Heja, a ja już po jednej wizycie u lekarza. Wpadłam do domu i za chwile jade do gina...

Sonia, taka pogoda to dla mnie znowu zbawienie;) Ale żeby Cię pocieszyć to od czwartku szykują się u nas takie upały jak u Walerki.
I wtedy Selene ja też się wyprowadzam. Tylko nie wiem kto mnie przyjmie ;))

Maluszek, ja też dziś wstawiałam jedną pralkę i jak wróciłam teraz do domu to prawie wszystko jest suche, bo wiatr je pięknie smagał :)
A tak w ogóle to masz sporo energii jak na niewyspaną,skoro jeszcze masz siłe na humory :P Ja bym do Ciebie podeszła bez kija, bo lubie ryzykować ;))

No nic, spadam. Miłego popołudnia!
Walerka, ta skladnia o ktorej piszesz to to "The Duchess of Cambridge was safely delivered of a son"? Dla mnie to brzmi jakby ktos to dziecko za nia urodzil i jej dal, albo faktycznie jakby byla maszyna...

Ja wszystkie ciuchy kupilam na lumpach i mialam tego duzo jak bylam w poprzedniej ciazy. Duzo tego idzie bo non stop jest obsikane/o****ne albo upackane ulanym mlekiem. Te male ciuszki sie czesto zmienia i pierze. Ja z tego powodu kupilam suszarke, taka bebnowa. Bo juz nie chce miec rozstawionej suszarki z ubraniami codziennie, a jak ma sie dziedzius urodzic na jesien to na balkon juz moze nie bedzie mozna wywalic prania
Marta, podzenia na wizycie u gina.
Ja dziś poprasowalam resztę ciuszków:-)
Polecam Wam aptekę na przeciwko szpitala miejskiego(na rogu). Kupilam tam lilka rzeczy i na prawdę jest tam taniej!

A powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tą skracają się szyjką. Bo nie dopytalam ginki, czy powinnam teraz troszkę mniej się forsowac? dostalam na 10 dni luteinę, a potem do kontroli.
dokladnie Lepa, co za idiotyczne sformulowanie. feministka we mnie as sie skreca.
Zapraszam do mnie, ma juz nie byc tak goraco.
Marta powodzenia na wizycie, daj znac jak po.
Moje dziecko definitywnie lubi lody (fikal az milo)
Mamy dwulatkow, na ile myslicie one rozumieja co sie dzieje, bo teorie to mamy opanowana, mama ma w brzuchhu dzidzie, dzidzie placza i trzeba im dac smoka i dzizia bedzie z nami mieszkala ale to tak mam wrazenie powtarza po nas a nie rozumie tych slow, nie wiem jak ja na to przygotowac, myslalam zeby kupi jakas ksiazke i czytac jej.
Błagam, tylko nie upały! Umrę jak nic...

Aga, pocieszę Cię że po sn będzie jeszcze gorzej. Walerka dość obrazowo to opisała :) Ja do tej pory mam "pamiątkę" po porodzie Filipka i łączę się z Tobą w bólu. Gin kazał mi brać Dostinex doustnie 1000 mg aby wzmocnić żyły. Podobno lek ten pomaga również na opuchnięte nogi (z ulotki wynika że przede wszystkim na to). Mówił że minimum 2 miesiące trzeba przyjmować aby poczuć efekty. Ja brałam dłużej to hmm..trudno mi cokolwiek powiedzieć na ten temat. Ale może warto spróbować. U mnie skutecznym sposobem okazały się..ogórki gruntowe. Jem je ze skórką, mama jakąś specjalną odmianę posadziła w tym roku że stały się moim uzależnieniem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry