Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to kolejny wątek przed nami :)

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=487139&c=1&k=160#post8593223
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Arabelka, Bambosz - GRATULACJE !!! Dużo zdrowka dla mam i dzieciaczkow :)
Warto uzupełnić listę, pisze z komórki to trochę mi trudno, może ktoś ma chęci? ;)

Olimpia- ja aktualnie mieszkam w uk i tu termin porodu biorą ten z usg w 12 tygodnia. Masz z 11t więc może wiarygodny, ale to i tak niewiadomo kiedy dzieciątko zechce wyjść na świat ;)

Co do wkladek to nie pamiętam dokładnie, ale zdaje mi się że z Johnsona byly dla mnie ok :) Może warto zapytać się mam z wątku mam z lipca, sierpnia pewnie mają aktualne informacje:)

U nas min 2 kocyki byly w użyciu :)
Ok, to na razie kupie dwa kocyki :)

Może jeszcze ktoś nam sprezentuje...... ;)

A co do listy - może zwalnimy to na Anię ?:D
Najbardziej się tu udzielała i chyba w ogóle była załozycielką wątku :)

Aniu - zgodzisz sie ?:)

Chyba, że poprostu kaza z nas sama będzie aktualizowała liste po tym jak jej bąbel przyjdzie na swiat. wtedy nie będzie pomyłek i niedociągnięc :)
Na przyszłośc to chyba lepiej aby każdy sam :) A Ania coś cichutko, może to już? :)
Też się zastanawiam, co się dzieje z Anią, i może już się zaczęło.. ;)
Hej, coś na poprawę humoru, może już to czytalyscie. Znalezione w necie, jak któras nie ma wyrozumiałego męża to może się przyda (na mojego nie dziala ;) )

Co ma zrobić mężczyzna, aby zrozumieć ciężarną kobietę? Instrukcja - krok po kroku:

1-3 miesiąc

1. Każdego wieczora organizuj sobie zatrucie - na przykład zjedz przeterminowaną rybę i popij mlekiem. Później dowiesz się, po co. 2. Następ nego ranka wstań, weź pigułkę nasenną i idź do pracy. Jeśli rzeczywiście bardzo źle się czujesz - zostań w domu, ale nie zapomnij posprzątać i ugotuj obiad. 3. Do kostek u nóg przywiąż woreczki z piaskiem - po półtora kilograma na każdą nogę. 4. Przed wyjściem włóż do kieszeni koszuli zdechłą mysz i nie wyjmuj jej! 5. Tego nie jedz, nie wolno ci. Tego też. I tego. Najlepiej zjedz jabłko. 6. Powaliło cię? Rzuć te papierosy! Coca-colę, piwo i inne napoje gazowane też! 7. Usiądź wygodnie i zjedz jogurt. Jeśli nie masz ochoty - to chociaż trochę. 8. Zwymiotowałeś? Posprzątaj po sobie. Nie wołaj żony - jest zajęta. 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Muszą zrobić niezbędne badania. 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa.

3-6 miesiąc

1.Do brzucha przywiąż materac z wodą. 2. Gdy się ubierasz - nie odwiązuj go, nawet, gdy próbujesz wciągnąć buty. 3. Śpij również z materacem. Jak to, JAK? Na boku! 4. Nie zapomnij rano zażyć pigułki nasennej. 5. A przed wyjściem do pracy - wypij litr wody. 6. Przed pójściem spać również wypij litr wody i weź tabletkę moczopędną. 7. Do nosa włóż wacik, tak, aby powietrze przechodziło, ale odczuwało się lekką duszność. Wacik noś stale. 8. Masz duszności? Otwórz okno - niektórym pomaga. 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, PO CO? Zrobić niezbędne badania. Co z tego, że już robiłeś? 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Materaca nie odwiązuj!

6-9 miesiąc

1. Każdego ranka siadaj na fotel obrotowy i kręć się przez 10 minut. Gdy już organizm odmówi Ci całkowicie współpracy -wstań i szykuj się do pracy. No co ty, kręci ci się w głowie? Współczuję, to na pewno minie. 2. Dolej wody do materaca. 3. Wypij coś moczopędnego, a w pracy wypijaj szklankę wody co godzinę. 4. Postaraj się nie opuszczać miejsca pracy zbyt często. Bądź czujny i dyspozycyjny przez cały dzień. Jeśli przychodzi ci to z łatwością - weź dodatkową pigułkę nasenną. 5. Zwiększ również wagę woreczków z piaskiem, które masz przywiązane do nóg - do 2 kilogramów każdy. 6. Wieczorem, nie odwiązując materaca, połóż się do łóżka i bądź perfekcyjnym, namiętnym kochankiem! 7. Jeśli wydaje ci się, że twoja żona interesuje się innymi mężczyznami - pozostań wspaniałomyślny i wybaczający. 8. Poświęcaj żonie więcej czasu i uwagi. Wyobraź sobie, że jej też jest ciężko! 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, po co? Po to samo, co zawsze - niezbędne badania. 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Oczywiście, że z materacem, co za pytanie?

The end

No, dobra, żartowaliśmy, wiemy, że jest to niemożliwe do wykonania. Po prostu odwiedź po raz dwudziesty znajomego proktologa, niech włoży Ci pomarańczę... już on wie, gdzie. Teraz oddychaj głęboko i mocno przyj. Udało się uwolnić od pomarańczy? Wyśmienicie! Możesz już pozbyć się zdechłej myszy i odwiązać materac..
Tak Żona ANIA,urodziła 3,5 kg w sobotni wczesny poranek. Syn Zdrowy,poród naturalny.Jak wyjdzie to się odezwie.POZDRAWIAM WAS DZIEWCZYNY.
Gratulacje dla rodziców i starszego braciszka :) Zdrowka i sił życzę :)
Aaaaaaa Ania gratulacje - jaka niespodziewajka!! :D Czekamy aż wrócisz i coś więcej powiesz!!
Aniu- Gratuluje :)
Witam mamuski jestem tutaj nowa, wczoraj zaczelam przegladac forum i zdecydowalam ze moze czas sie odezwac :-)przewidywamy termin porodu wypada na 31 pazdziernika. Spodziewamy sie synka :-)ostatnio na wizycie tj. tydzien temu pani dr cos sie w przeplywach pepowinowych nie za bardzo podobalo i juz chciala mnie skierowac na obswewacje do szpitala ale kazala poloznej mi zrobic ktg i powiedziala ze ok. Dzisiaj jade znowu na ktg i jestem ciekawe co tym razem wyjdzie. Maly w 31 tygodniu wazyl 1909 wiec chyba nie jest zle. Zastanawiam sie nad porodem na zaspie czy moze jest komus wiadome co trzeba ze soba zabrac i czy z ta Zaspa to dobry pomysl ?
Hej andziaaa, Zaspa jest ok. Najlepiej wcześniej pochodzić tam na zajęcia ze szkoły rodzenia - to wszystko powiedzą co zabrać, itp. Dodatkowo na jednych zajęciach jest zwiedzanie traktu porodowego.
Arabelka, Bambosz, Ania - GRATKI !!!
Dziewczyny gratulacje dzidziusiów :) Aniu - superrr... w końcu dotarlaś do końca!!!

A u mnie nic, najpierw młody się śpieszył a teraz coś się ociąga..! Od trzech dni czułam się fatalnie, brzuch bolał, podbrzuszę również, jakby coś tam się rozchodziło, myślałam, że to kwestia godzin...a dzisiaj czuję się znakomicie! Dotrwałam do 37 tyg więc synek mógłby już się szykować do wyjścia :)

Miłego dnia dziewczyny!
Wlasnie w tym problem ze do szkoly rodzenia chodzilam w Gdyni. Myslalam ze cos na stronie szpitala znajde ale tam nic nie ma wiec chyba bede musiala tam dzwonic :-\
Cześć Andzia ; ) o zaspie słyszałam dużo pozytywnych opini, ja jednak chcę rodzić na klinicznej, ze względu na to że jest możliwość odwiedzin na sali, zależy mi na tym.

_MamaM_ - jak synkowi dobrze tak u Ciebie to niech posiedzi jeszcze troszkę ;)

no, ciekawe która następna dołączy do rozpakowanych ;)
andzia, poszukaj na forum napewno jest kilka wątków o tym co trzeba zabrać , a jak nie to rzeczywiście zadzwoń, albo się przejdź sama jak nie masz daleko ;)
Olimpia - jeśli chodzi o pokarm, to po CC nie było absolutnie nic i mała karmiona była mlekiem sztucznym. Pokarm pojawił mi się w piątej dobie (wczoraj) - w tej chwili jest go mało, więc karmię w sposób mieszany - zobaczymy, co będzie dalej.

A jeśli chodzi o to, kto mnie "obsługiwał", to CC przeprowadził dr K. Maciejewski (wcześniej chodziłam do niego prywatnie w ciąży). Mam tylko pięć szwów i liczę na niewidoczną bliznę. :)

I jeszcze się pochwalę, że dziś będzie 6. doba od porodu, a już jestem na minusie o 11 kg! Jestem w szoku (pozytywnym). :)

Pozdrawiam i gratuluję przy okazji wszystkim świeżo upieczonym mamom.
co do odwiedzin na sali to fajna sprawa tylko najgorzej jak do kogos z sali zaczna aie wycieczki a to by bylo troche meczace. Porody rodzinne na zaspie i klinicznej wchodza w gre ?trzeba cos dodatkowo placic ?
Andzia, ja co prawda teraz wychodzę, ale jak wrócę podam Ci listę rzeczy do zabrania na Zaspę :D właśnie uczęszczam tam na SR i położna w czwartek podawała co należy zabrać :d
wg OM mam termin na 28października, więc może się spotkamy na porodówce :P
póki co znikam kilka spraw pozałatwiać :D
Na Zaspie to trzeba wziąć te wszystkie podstawowe rzeczy, oprócz kosmetyków dla dziecka. Położne kąpią dziecko. W szpitalu są też dostępne wszelkie podkłady, butelki, gaziki, maść do pupy, a nawet laktator. Pierwszego dnia też podają dziecko w szpitalnym ubranku, kocyku i pieluszce.

Moja torba:
-3 koszule rozpinane z przodu (do karmienia)
-2/3 biustonosze do karmienia (bez fiszbin)
-klapki pod prysznic
- 3xmajtki wielorazowe siateczkowe - polecam też wziąć jakieś zwykłe bawełniane, bo mnie juz 3 dnia wkurzały te siateczkowe
-podkłady poporodowe Hartmann - ale w szpitalu też jakies mają - 3 dnia juz spokojnie można używać podpasek - są wygodniejsze
-art. Higeniczne, kosmetyki
-2 ręczniki+ 1 na porodowke
-ręcznik papierowy
-tamtum rosa
- wkładki laktacyjne
-telefon i ładowarka
-dużo wody do picia
- sztućce, talerze i kubek
- guma do żucia

Torba do szpitala dzidziuś
-3x body lub śpiochy
-3x kaftaniki
-pampersy 10 na dzień
-chusteczki do pupy
-3x skarpetkii + niedrapki
-kocykx2
-3 pieluchy tetrowe na kazdy dzień
-1/2 pieluchy flanelowe

2/3 komplety ubranek przygotowane w domu do zabrania

Na porodówkę
-karta ciąży
-ostatnie badania (morfologia, mocz i usg) u mnie nie sprawdzali
-Potwierdzenie grupy krwi i aktualne badanie na przeciwciała ,padanie na paciorkowca
-dowód tożsamości
-koszula spisana na straty

Na wyjście
-ubranie dla mamy
-ubranie dla dzidzi, czapeczka
-fotelik samochodowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry