Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No mój nie miał problemów z butelką bo jak był mały pił kilka razy mojego mleczka z butelki,więc znał tą sztuczną pierś:)Gorzej było z mlekiem mm bo nie chciał,tylko mamowe,ale którego wieczoru jak był głodny nie dałam cyca tylko butlę z mm i zaczął pić ładnie do dziś.

Słoiczki mam z Hippa,dziś testujemy marchewkę,pózniej marchew z ziemnakiem,dynię,dynię z ziemniakiem,jabłuszko noi kaszki.Wczoraj dosypałam łyżkę kleiku do mleka,tylko gapa ze mnie bo pomyliłam smoczki i męczył się z 1,ale wypił.
Zadra a ile ma Twoje dziecię,bo chyba nie jesteś na liście jak patrzę.

Madziulka,powiem Ci że nie jestem jakoś specjalnie zadowolona że przeszliśmy na mm,bo po pierwsze noce są bez zmian,czego i tak się spodziewałam choć łudziłam się, że może to coś zmieni,a po drugie dla mnie to była niesamowita więż matki i dziecka,aż ciężko na sercu jak ma się już piersi nie dawać,noi nadal bym pewnie karmiła gdyby mój pokarm się nie zmienił ale jak widać zmęczenie,stres zrobił swoje,do tego walczę z grzybicą przez dłuższy czas nie wiem czy mogło to mieć wpływ na pokarm.No ale są też mega plusy,bo wiem napewno że dziecko nie jest głodne(choć na piersi też nie było,hmm...)tata w nocy może nakarmić,ja nie muszę się spinać jak jestem gdzieś poza domem,noi wiem że mleko zawiera wszystkie składniki które potrzebne są dziecku,a tak zjesz dobrze,nie dobrze,brak Ci czasu,nie wiesz czy nie brakuje jakiś witamin,noi ta wolność psychiczna że możesz zjeść co chcesz,np.masz kaprys zjadasz pół paczki chipsów,wypić piwko czy winko,to wszystko są plusy,a poza tym tak jak napisałam 4 miesiące karmiłam to chyba wystarczający czas,dałam co mogłam,nie wiem czy mnie taka przyjemność jeszcze w życiu spotka,no a póżniej miałabym się martwić jak odzwyczaić,a tak mam już spokój.

Co do piersi to odciągałam troszkę pokarmu jak bolały,3 dni nie przystawiałam syna i od wczoraj jest już dobrze,dziś nawet nie będe już raczej nic odciągać.Jak pytałam o tabletki to usłyszałam tylko liście kapusty,więc sobie poradziłam bez nikogo i niczego,zresztą z pierwszym synem podobnie było.

Bambosz u nas na mleku też jest napisane że powinien wypijać 200 ml,a karmię go Nestle,tyle że niemieckim,ponoć bardzo dobrym zbliżonym do Aptamila,czyli polskiego Bebilona,tyle że dużo,dużo tańszym.

Nie wiem o co chodzi z tymi kupkami ale moje dziecię robi ich dużo,czasem 4 a je malutko max.160 ml
Ja do tego zestawu mam jeszcze ziemniaki z dynią :) wybrałam Hipp'a. Jeśli chodzi o kaszki to zdecyduję się chyba na Holle, a potem Nominal (są trochę tańsze) ponieważ nie zawierają cukru. Obiadki chciałabym jak najszybciej sama robić, bo jeden słoiczek kosztuje w granicach 6-7 zł, co miesięcznie daje niezłą sumkę :D Mleko następne też wybiorę Hippowskie (o ile mały będzie dobrze tolerował) ze względu na super miękkie i bezproblemowe kupki :D

Ania- mój mały je bardzo różnie od 90-200 ml na jedno karmienie (w sumie je 5 razy na dobę) Najczęściej jest to 110-130 ml, na dobę wychodzi 650-750 ml (ale jak nie chce jeść to i 580 ml się zdarza). Ładnie przybiera na wadze, podwoił już masę urodzeniową, więc widocznie mu to wystarcza.
Ania, ja mam 5 karmień nadal, chociaż wg wskazań producenta mleka w 5 miesiącu powinno być już 4x230 ml. Ale mała chce jeść częściej, więc czekam, aż sama się zdecyduje.

Wiadomo, że nie zawsze zje pełne 200 ml. Ale są też sytuacje, gdy zjada 200 i marudzi, że chce jeszcze.

Ilość mleka zależy też od wskazań producenta. Np. gdy karmiłam Humaną, to tam było 170 ml, a Bebilon to 200.

Zastanawiam się też, na jakie mleko następne przejść, czy nie zmienić.
Kupiłam wczoraj 2 słoiczki marchewki pierwszej i 2 słoiczki marchewki z ziemniakiem. W sobotę robimy pierwsze podejście. :)

Jakiej marki kupujecie słoiczki?
Na zatrzymanie laktacji najlepiej łyknąć tabletki - lekarz powiedział mi, że niekorzystne jest czekanie, aż sama wygaśnie, lepiej ją zatrzymać i przy okazji pobudzić organizm do wrócenia na zwykłe "tory" hormonalne.
Ania po Twoich wpisach widac ze odzylas , widac malemu lepiej na mm. Mialam pytac jak piersi , ciekawe ile potrwa zanik pokarmu. A twoj maluch od razu zalapal butelke? My mamy nie lada problem :( jak ja nauczyc picia z butli???
Dziewczyny używacie niani elektronicznej? jak tak to jakie modele i czy polecacie:)
Jeju,naprawdę aż tyle Wam dzieciaki wypijają mleka?Mój pije po 130 ml,a na noc 160 i robi 3 kupy,jak widać to mu wystarcza,bo rośnie w oczach,pewnie już 7 kg waży.Noi co 3-4 godziny karmicie tak?Czyli 5 posiłków.A ja wciąż mam piersi pełne,ale już nie daję,ściągam jak bolą i wylewam i od dzisiaj jest już lepiej,nie mam takich kamieni.

Jutro dam małemu kilka łyżeczek marchewki,ze słoiczka oczywiście,u nas marchew rośnie tylko przy autostradach,ale w okresie letnim będę szukać od rolnika.Wydaje mi się że najlepiej zacząć od słoiczków,są zbadane.
zima to chyba lepiej ze słoiczka.. ja jeszcze czekam, na piersi dietę rozszerza się ok. 6-7 mca
Aniu, moja mała wypija w tej chwili 5x200 ml mleka. Wg wytycznych na opakowaniu powinna powoli przechodzić na 4x230, ale ona wie lepiej i jeszcze nie chce. :)

Dziewczyny, marchewkę podacie ze słoiczka czy z warzywniaka? I resztę późniejszych frykasów typu ziemniak?
Witajcie :)
My chodzimy do rehabilitanta do Pruszcza Gdańskiego, z asymetrią powoli dajemy sobie radę, mały ładnie ćwiczy i efekty są. 4 lutego mamy OWI w Gdyni bo chcemy chodzić do tego samego rehabilitanta co prywatnie.

Ciągle ciągniemy pierś co dla mnie jest mega wyczynem, i o dziwo mleka mam więcej niż na początku. Sporadycznie daje mm wieczorem, 1-2 na tydzień.

Mały zaczął 4 mąc, jak na razie tylko podnosi pupę do przewrotu ale nie wychodzi mu jeszcze przewrót.

Ostatnio łaskawiec budzi się tylko o 3 i 6 :) a potem nawet do 9 śpi.. niestety bywają dni kiedy wstaję co 2 godziny :( ..ech...
ok, dziekuje Ci bardzo.
Na wizytę czekałam 2-3 dni, najlepiej zadzwoń, powiedz co i jak i napewno znajdzie jakiś wolny termin :) koszt 70 zł za 60min.
Dziękuje sloneczko, już dziś pocwiczymy trochę ;)

Aniu, moja mała jest od początku na mm praktycznie, wypija teraz 120ml czasami wieczorem wypije 150ml (ale przesypia mi całe noce)
i robi raz dziennie kupke, i to taką nie pachnącą zbyt ładnie.

ata- o super, dzięki. anulka2003@wp.pl . Długo się czeka na wizytę ?
i jaki jest koszt, orientujesz się?
Dziewczyny, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, oby był lepszy od starego, a nasze dzieci zdrowo rosły :)

Ankaa, ja mogę Tobie polecić rehabilitanta, który przychodzi do domu. Pokaże Tobie co i jak ćwiczyć. Ja jestem z niego zadowolona. Podaj maila to wyślę Tobie nr tel.

Co do rozszerzenia diety to w SR babka mówiła, żeby zacząć od jakiegoś warzywa, a potem wprowadzać kleik. Ostatnio w DD Tvn też było o rozszerzaniu diety i pani dietetyk też mówiła, żeby od warzywa zacząć.

My byliśmy na weekend u teściów i Mała była bardzo grzeczna, w ogóle nie płakała, a u moich rodziców marudzi i płacze :P
Sorki ale mi się napisało,oczywiście robią kupki.
Jeśli chodzi o obroty to narazie są to przypadkowe z brzuszka na plecki,dziecko w tym wieku nie robi tego celowo.
Witajcie:)

Mój skarb skończył dzisiaj 4 miesiące i jest już całkowicie na mleku mm,okazało się że mam słaby pokarm i maluch zwyczajnie nim się nie najadał,przynajmniej tak mi się wydawało,niestety nadal mamy cięzkie wieczorne usypianie,budzi się 3 razy zanim uśnie na 4 godziny,póżniej karmienie i około 5-6 już nie śpi,poczuwa godzinę i zasypia na 1,5 godzinki jeszcze.Co wprowadzania stałych pokarmów to ja narazie się muszę wstrzymać żeby nie spowodować zaparć u młodego,bo musi on się oswoić z mlekiem które jest zupełnie inne niż matki,ale za kilka dni wprowadzę marchewkę i potem inne warzywka,na noc po łyżce kleiku na początek do mleka no a potem owoce.

Ile Wasze dzieci wypijają mleka mm i ile kupek dziennie?I czy to normalne że one tak mocno śmierdzą?Przepraszam za szczegóły ale nie przyzwyczajona jeszcze jestem noi mam nadzieję że to normalne.
Zauważyłam też że to mleko jak nawóz pędzi młodego,rośnie,a raczej tyje w oczach:)
Zadra - co do rozszerzania diety, poczytałam o tym sporo, i zrobię chyba tak: zacznę od dodawania kleiku ryżowego do mleka na noc. Potem włączę marchewkę, a potem marchewkę z ziemniakiem. Potem zobaczymy, co dalej. Bardzo fajny plan rozszerzania diety proponuje Hipp:

http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/poradnik-zywieniowy/schemat-zywienia/
Anka, cokolwiek się stało, trzymaj się i wróć tu do nas...

Madziulka, moja mała właśnie skończyła 4 miechy i póki co obraca się jedynie z brzuszka na boczek i na plecki, jednak nie wiem, na ile robi to świadomie, a na ile przypadkowo. Niemniej kręci się aż miło.

Zauważyłam, że dominuje u niej jedna rączka - lewa; lewą chwyta zabawki, potrząsa nimi, lewą sięga do mojej twarzy, lewą częściej wkłada do buzi, itd. Prawa jest jakby w niełasce.

W piątek idę do neurologa, bo któryś pediatra wspominał coś o widocznej asymetrii ułożeniowej (moim zdaniem już minęła) i nadmiernym napięciu mięśniowym (nie umiem ocenić) - i przy okazji o to zapytam. Ale zastanawiam się, czy to znaczy, że mała będzie leworęczna i to jej rączka dominująca po prostu, czy też ta nieszczęsna asymetria dalej zbiera żniwa...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry