Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie, łapię prosto do kubeczka. Woreczki nie zdały egzaminu - przykleić trudno, a poza tym mała z woreczkiem po prostu nie sika - potrafiła cały spacer przeczekać. I pupa się natychmiast odparza. :/

Po weekendzie robię w pn powtórkę.
uzywasz woreczków do pobierania moczu? może on został zanieczyszczony przez małą..? czyli podejście nr dwa...
No i d*psko, bo posiew wyszedł wg laborantów do kosza, czyli pobrano zanieczyszczoną próbkę moczu. Nie wiem, jak to możliwe, bo bardzo dokładnie małą najpierw umyłam. :/ Ech, do powtórki.
Bamboszku trzymam kciuki by było już dobrze.
My byliśmy na kontroli, na szczęście jest już o wiele lepiej i obędzie się bez antybiotyku :)

Co do kg to uzyskałam wagę sprzed ciąży a nawet jest troszkę niższa niż była. Brzucha też nie mam ale skóra trochę wiotka.. czas się wziąć za to ale nie ma kiedy... :(
Mam masażer elektryczny który ładnie ujędrnia skórę ale nawet te 10 minut czasami wyciągnąć z dnia jest ciężko :(
Madziulka, moja mała też miała nieznacznie powiększoną miedniczkę po urodzeniu. Teraz wg najnowszego USG się już wyrównało, różnica między nerkami to 2 mm.

Nefrolog zbadała małą dokładnie i na "oko" nic się nie dzieje. Wyniki powiedziała, że nie są najgorsze, i jeśli posiew wyjdzie znów czysty, to te leukocyty w moczu mogą być Bóg wie z czego - zresztą podobno u dziewczynek nawet 10 leukocytów w polu widzenia jest dopuszczalne. Także czekam na wynik posiewu, powinien być jutro. Przez tydzień mam podawać Furagin.
Bambosz i co nefolog powiedział??
MY jesteśmy pod stałą opieką nefrologą, mała ma poszerzoną miedniczkę.

Ania ja właśnie jestem po ćwiczeniach . Mam brzuch jak w 4 miesiący chyba , do tego jak fale dunaju czyli mało elastyczny :/ Od 2 tyg cwiczę : 3-4 razy w tyg chodakowska + brzuszki a od dziś jeszcze mel b trening na płaski brzuch . Cwicze w domu , z uwagi na brak czasu tak naprawdę . Mam nadzieje że niedługo tez się wybiorę na siłownię i ifitnes ale nad kondycją muszę popracować , bo sapie z lekka jak lokomotywa :))) z kg chciałabym 5kg zrzucić ale najbardziej zależy mi aby pozbyć się brzucha a to tak naprawdę tylko ćwiczeniami. No i staram się , nie zawsze mi się to udaje aby nie jeśc słodyczy i nie jadam wieczorami , białe pieczywo zamieniłam na ciemne. Jak przestanę karmić to może jakąś dietę sobie zrobię.
Dziewczyny co Wy tak z tym glutenem?5 lat temu kiedy urodziłam syna było zalecenie podawać gluten w 10 miesiącu,ja nie pilnowałam tego,nie wiem kiedy dałam mu zwykłą bułkę i to wszystko,teraz jakiś nowy trend,zwariować można od tych badań,lekarzy,każdy co innego,teraz wszyscy na wszystko słowo alergia,bez przesady,nie popadajmy w paranoję.Moje dziecko nigdy żadnych kaszek nie jadło i nie ma żadnej alergii,a jak będzie miał bo nigdy nic nie wiadomo w tych czasach to tylko od tak sztucznego jedzenia jakie mamy dzisiaj.

U nas zaparcia ciąg dalszy i teraz wiem że to nie wina mleka tylko po wprowadzeniu słoiczków zaczęło tak się dziać,noi prawdopodobnie po konsultacji z położną synek nie jest jeszcze gotowy na rozszerzanie diety co i ja od dłuższego czasu również podejrzewałam,więc narazie odstawiamy słoiczki,za jakiś czas zacznę mu gotować sama lub wrócimy do gotowego dla dzieci,obstawiam też ze może hipp nie jest zbyt dobry bo ma gęstą konsystencję,ale żeby tak zatkać po tak małej ilości jaką daję ok.60g no dziś to całe popołudnie przepłakał bo kupki wogóle nie mógł wycisnąć.

Moje dziecko teraz śpi 4 razy po 30 min co daje w sumie 2 godziny w ciągu całego dnia,skończyło się jedyne spanie 2 godziny w porze obiadowej,no chyba że teraz przez problemy z brzuszkiem tak się popsuł,w nocy bez zmian,a nawet czasem więcej niż dwie pobudki.Zmęczenie moje już nie zna granic,przez to ja też gorzej sypiam nawet jak on śpi to ja się budzę a teraz zapisałam się na siłownie i nie wiem jak sobie poradzę z wysiłkiem fizycznym,ale jakoś dam radę,oby tylko były rezultaty za miesiąc.A Wy jak z kilogramami i brzuszkiem po ciąży?Ja w sumie dużo nie mam do zrzucenia bo tylko 5 kg ale ten brzuch...jest za duży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tobiaszowi zaczęłam podawać gluten jak miał 5.5 mca. Wg wskazań lekarza. Będziemy dietę rozszerzać po 6 mcu więc tak akurat.
No właśnie to jest to Słoneczko, że podejmujemy decyzję jako Rodzice,więc wolę zapytać bardziej doświadczonych "praktyków" o zdanie, pozbierać informacje i w rezultacie coś postanowić :-)

MamoM z glutenu w 5 miesiącu też byś się wstrzymała?

p.s. dzięki wszystkim za informacje
MamaM, przewijam ją tylko ja (nikogo więcej nie ma, a mąż robi to raz na ruski rok, więc się nie liczy), raczej nie mam sobie nic do zarzucenia, zwłaszcza, że posiew wyszedł w zeszłym tygodniu czysty, chyba, że coś od tamtej pory nagle się stało.

Dziś rano poszło siusiu jeszcze raz na posiew i jeszcze raz badanie ogólne. Nic nie wymyślę, muszę poczekać na tego nefrologa, już za 3 godziny, zobaczymy, co powie.
niestety sprawy damsko-męskie bardzo cierpią jak jest dziecko.. i niekoniecznie przez dziecko... mam również ten sam problem co ty.. :(
Bamboszku - nie pytałam o Małą bo stwierdziłam że skoro nie piszesz to znaczy że jest wszystko ok, a jednak coś znów wyszło :/ nie ma co gdybać narazie, zobaczymy co lekarz powie. Może zobaczy coś czego pediatra nie widzi :) niestety tak to już jest z lekarzami że niczym mamy się nie przejmować a później radź cobie sam, a jak się okazuje że jednak był problem to nagle alarm podnoszą ;) ale będzie dobrze :)

MamoM, zobaczymy czy będą 3 lata - często dzieci same wcześniej rezygnują :) póki co łatwiej jest mi przestrzegać diety i Małego piersią karmić, niż gdyby Mały był narażony na podtykane jedzenie z zewnatrz ;) Co do hormonu o którym wspomniałaś - z tym akurat nie mam problemu ;P gorzej z moim podwoziem :/ ja bardzo chcę, a mój organizm ze mną nie współpracuje, ja wiem że jak się karmi piersią to super mokro nie będzie, ale ja wręcz od gina leki dostałam i nawet one za dużo nie zdziałały i jest sahara :/

Mały jest taki wymęczony że znów śpi, nawet nie zareagował jak Go z wózka do łóżeczka przełożyłam i w między czasie rozebrałam z czapki i kombinezonu:P

Haniu co do jarzynek i te de to wszystko zależy od Rodzica :) jesli nie dajesz jarzynek to do mleka dodasz kaszki :)
Można podawać inne produkty, ale u nas lekarz zalecił do 6 mca pierś a dopiero po 6 mcu inne produkty. Jeżeli maluch dobrze przybiera na wadze to nie ma co się śpieszyć. Mleko matki to 100% tego co dziecko potrzebuje i co mu wystarcza w 1 półroczu więc po co w to ingerować i dawać niepełnowartościowe posiłki (chodzi mi o to, że zupki czy jarzynki nie mają wszystkiego w swoim składzie co dziecko potrzebuje)....

Pamiętam, że przy pierwszym dziecku też się spieszyłam... po 4 mcu była marchewka, itd.. bo to takie nowe, fajne ... ale prawde mówiąc to nie dla dziecka jest to takie fajne ale dla mamy. Teraz się wstrzymuję i idę wg schematu... u starszego syna wywiązała się alergia, były problemy skórne, oddechowe.. oczywiście nikt nie powie, że to przez wprowadzenie szybciej jedzenia.. ale zawsze gdzieś ten czynnik drażniący wcześniej otrzymał. Najważniejsza zasada wg mnie: bez pośpiechu!!!! Jak karmimy piersią to zaczekajmy te pół roku... jest to tanie i bezproblemowe jedzenie.. a zdążymy jeszcze nacieszyć się słoiczkami :) i odpowiedni fundusz na nie wydać ;)
MamoM dzięki za proste wyjaśnienie, bo już się zakręciłam :-) i mam jeszcze jedno pytanko: napisałaś: "Jeśli w diecie dziecka są wprowadzone już inne produkty niż mleko mleko mamy dodajemy kaszkę manną do przecieru jarzynowego np. marchewki czy owocowego, np. startego jabłka, lub do zupki." - czy to znaczy że można już podawać przeciery itp.? Pediatra powiedziała mi tydzień temu że mam już dać, a położna i doradca laktacyjny mówi że spokojnie - jeszcze jest czas.
Gluten raz jeszcze:

Podczas ekspozycji na gluten wyróżniamy trzy etapy:

Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu, jako dodatku do posiłku: 2-3 g produktu (to płaska łyżeczka od herbaty) glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki, mleka) - po 4 miesiącu niemowlęta karmione piersią i po 5 miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Etap II - po 6 miesiącu życia niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki; niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń.

Etap III - po 9 miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.
Przy czym ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.

Jak wprowadzać gluten?
Gluten dodajemy do jednego posiłku w ciągu doby
Kaszkę manną zawsze podaje się z czymś, co jest dla niej osłoną, czyli tym, co dziecko jakiś czas już je.
U dziecka karmionego modyfikowanym mlekiem daje się kaszki manny do zupki lub/i deserku (albo mleka).
U dzieci karmionych piersią odrobinę kaszki manny zagotowanej na wodzie dodaje się do odrobiny odciągniętego mleka i podaje się łyżeczką, by nie zaburzać odruchu prawidłowego ssania piersi.
Jeśli w diecie dziecka są wprowadzone już inne produkty niż mleko mleko mamy dodajemy kaszkę manną do przecieru jarzynowego np. marchewki czy owocowego, np. startego jabłka, lub do zupki.
Bamboszku to rzeczywiście problem.... Hm.. a może kwestia higieny? Tylko ty przewijasz mała czy tez babcia, ciocia..? Może problem jest w wycieraniu pupki?? Hm..
Chyba jak nic nie wiadomo to się łapiemy za wszystko...
bakterie, gronkowiec, grzyby, robaki itp tez pewnie badali??
alergia pokarmowa, na kosmetyki, pieluchy ??
Dziewczyny czyli od kiedy na MM sie wprowadza ten gluten ?:) Moja Asia się przestawiła, i w nocy się budzi co 3h na jedzonko i o 2.30 się budzi i nie śpi do 5.30. Muszę ją teraz jakoś przestawić na normalny tryb mam nadzieje ze w miare szybko nam to się uda, ;)
MamaM, tak, oczywiście, miała 2 razy USG całej jamy brzusznej, w 5 tygodniu i teraz ostatnio. Nerki są - wg wyników USG - OK. Parametry krwi, które bada się, żeby zidentyfikować, z czym mamy do czynienia (nerki czy układ moczowy) też wyszły jej dobre.

Mam nadzieję, że ta nefrolog dziś coś z tego całego obrazu wyciągnie, w końcu od tego jest.

Najbardziej mi zależy, żeby wiedzieć, skąd to się bierze, i zapobiegać temu w przyszłości. Dwa razy w ciągu sześciu miesięcy to trochę dużo. :/
Bamboszku a robiliście usg nerek?

Znajomej córeczka (teraz ma 8l) tez od urodzenia miała problemy w ukl. moczowym. Ciągle jakieś zakażenia, itp.. i tak się bujali od lekarza do lekarza.. aż w końcu zmienili pediatrę która od razu dala skierowanie na usg.. okazało się, że mała ma 3 nerki z czego jedna nie pracuje! Oczywiście nie sugeruje, że u was jest to samo... ale czy oprócz badań moczu jakies inne badanie robili??
Sloneczko fajnie masz.. mój mały nadal budzi się w nocy:( a teraz jak jest chory to co chwile przez kaszel.

Karmienie do 3 rż.. odważna postawa. Jak dla mnie dziecko jest już za duże.. w tym wieku mój starszy syn poszedł do przedszkola i nie wyobrażam sobie by karmić go piersią. Tak samo jak nie wyobrażam sobie korzystać z wózka ... a co widzi się nagminnie.
Ale mam koleżankę, która karmiła tak długo.. niestety miała potem problem z odstawieniem ...

a tak z innej beczki ale dot. karmienia piersią.. ..
"Hormony odpowiedzialne za pobudzanie wytwarzania pokarmu kobiecego hamują popęd płciowy i dlatego całkiem zwyczajnie w tym okresie u matek występuje obniżone libido. Poza niskim libido niektórym matkom trudno jest pogodzić rolę matki z aktywnością seksualna." I muszę przyznać, że ja tak mam... :(( mam zamiar karmić małego do roku.. i potem stopniowo odstawiać go.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry