Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A u nas chyba idzie pierwszy ząb, tym razem na poważnie. Czuję pod palcem, że dziąsełko ma na dole takie rozpulchnione i grubsze, niż wokół. Idzie dolna jedynka. Żeby tylko wyszła w miarę szybko, bo wczoraj był piękny koncert życzeń wieczorkiem, który uspokoił się dopiero po podaniu paracetamolu. Aha, no i te nocne pokwikiwania to wydaje mi się że też chodzi o ząbek, bo ona w kółko chce smoczek i w kółko go wypluwa.

Oj, będę długie lata wspominać ten pierwszy rok zdaje się... :)
MamaM, ale u mojej małej został tylko ślad asymetrii w leżeniu na wznak, przy leżeniu na brzuszku podobno jest już super - tak przynajmniej oceniła to neurolog. Układałam ją przez ostatnie dwa miesiące w koło macieju na przeciwnym boku, niż ten, w który się wykręcała, no i udało się ją "naprostować" zdaje się. :)

Te 5 spotkań ma być po to, żeby ten ślad usunąć i przy okazji ja się nauczę, co jeszcze mogę zrobić sama z małą w domu potem.

Mam chodzić raz w tygodniu.
Prywatnie raz w tygodniu. Optymalnie jest 1-2 w tyg, max 3. Tak nam powiedział rehabilitant. Niestety są to nie małe koszta dlatego tylko raz w tyg. Miałam nadzieję że w owi będzie spotkanie raz w tyg ale po tym co piszecie nie jest kolorowo..
My z asymetrią chodzimy od 2 mca i jeszcze sporo drogi przed nami, wiec 5 spotkań to jakaś kpina. U nas reh ma być min. do roku czasu albo i dłużej takie są rokowania neurologa i rehabilitanta. A co powiedzą w owi to się okaże
MamaM, jak często chodzicie na rehabilitację? u nas niestety też jest nadal asymetria i obniżone napięcie mięśniowe., od lutego będziemy też chodzić do Krok po Kroku.
Madziulka, z odwołania to znaczy, że ktoś kto był zapisany odwołał wizytę i wtedy dzwonią do oczekujących z listy.

Dziewczyny, chodzicie do OWI na Harcerską czy Necla?

Na pierwszą wizytę w OWI musisz wziąć dokumetację medyczną to jest spotkanie z lek. reh., on bada dziecko i zaleca reh., ewentualnie dalsze konsultacje, my np. z logopedą i psychologiem oraz neurologiem. (na neurologa jeszcze czekamy). Też byłam oburzona dostępnością terminów, ale cóż możemy zrobić? Do OWI trafiają naprawdę trudne przypadki.
My chodzimy od grudnia, raz w tyg i asymetria nadal jest. 5 spotkań to bardzo mało. Reh trwa ok. 45 min, są to ćwiczenia gdzie ustawia się dziecko w odpowiedniej pozycji. Takie dość specyficzne.
Dziewczyny, jak wygląda taka jedna sesja rehabilitacyjna? Ile ona trwa?

Mamy skierowanie na 5 spotkań z rehabilitantem, żeby tę asymetrię ostatecznie zlikwidować.
Tak :) to to..

Piszę z komórki wiec nie mogłam ci wkleić linku
u nas było ponad 2h od karmienia więc byłaby głodna. sama droga w korkach zajeła nam godzinę a wcześniej jeszcze musiałam coś załatwic.

To to? http://www.centrumpinokio.pl/REHABILITACJA_DZIECI.php
To to samo co u nas.
Chodzimy do P. Marcina Warmowskiego do centrum Pinokio w pruszczu gdanskim. 45 min ćwiczeń 80 zł w tym są potrzebne sprzęty, m.in. wypożyczenie stabilizatora, plastry... jestem bardzo zadowolona. Wiem że są tańsze rehabilitacje ale nie zmieniła bym naszego rehabilitanta. Ja karmie ok. godziny przed spotkaniem. Tobi ma już konkretne ćwiczenia i karmienie wcześniej kończyło się wymiotami.

Mam nadzieję że uda nam się trafić na p. Marcina też w owi.
aha u nas jest asymetria i osłabione napiecie miesniowe
ata a co to znaczy z odwołania?
Rehabilitacje mieliśmy na 10 tzn byłam gdzieś ok 9,50 , przewinełam, troche podkarmiłam , wchodze , rozbieram a tam znowu było kupsko więc znowu do tego pokoiku przewinąc hehe

Mama M wiem że podawałaś ale już nie pamiętam, gdzie chodzicie prywatnie, ile kosztuje wizyta? to jakiś osrodek w pruszczu, dobrze pamietam? do jakiego rehabilitanta? my w owi jesteśmy u szwedy
Jestem bardzo ciekawa co nam powiedzą. Dziewczyny a z czym do OWI poszłyście? My przez ten 2 mce chodziliśmy raz w tyg na rehabilitację prywatnie i postępy są kolosalne! Nie wyobrażam sobie mieć rehabilitacji raz w miesiącu!
My też dziś byliśmy w OWI. Z tymi terminami tak to jest, byliśmy u lekarza reh. w grudniu, zaleciła rehabilitację 1 w tyg, a mieliśmy dopiero 2 i to z odwołania ;/

Dziewczyny, mam do odstąpienia wizytę u lek. w Poradni Rehabilitacyjnej na Polankach na 11.02.

Madziulka, byłaś ok.9 w OWI?
Słoneczko nam tez wyszły w szyi liczne węzly chłonne,.. i tez mowią, że do kontroli. Madziulka my dopiero idziemy do owi. Mamy skierowanie na turnus i ma to być kilka razy w tygodniu. Powiem Ci co nam powiedzą we wtorek...

sloneczko idziemy do owi w gdyni bo tam przyjmuje nasz rehabilitant gdzie chodzimy prywatnie
mamaM pytalaś czy byłam w OWI , byłam , najpierw u lekarza rehabilitanta , potem na rehabilitacji i naprawde jestem rozczarowana. Następny termin bedziemy miec dopiero w marcu ,gdzie dzwonic mamy 3-4 luty i dopiero umawiac nas beda na marzec,czyli kto pierwszy ten lepszy rozumiem. Jesli jakims trafem trafi nam sie poczatek marca, to bedziemy miec 1,5 miesiaca przerwy , jesli koniec marca to praktycznie 2,5 miesiaca- bez sensu. 3 lata temu jak ze starsza chodzilam tomielismy co tydzien, potem jak była poprawa to co 2 tyg. Mysle zeby chodzic prywatnie . A jakie Ty masz terminy?
MamoM widzisz? z dużej bardzo mała!! Ciesz się! Z pozostałymi też się uporacie :) Co do główki - widać taki Jego urok :) u nas na usg szyi wyszły liczne węzły chłonne - mamy to za 6m-cy skontrolować, nie martwię się, skoro i neurolog i pediatra mówią że jest ok ;) Ty też się nie martw :)

Co do jedzenia i nocy, nasz mały-duży Synuś sam śpi w łóżeczku od zeszłego tygodnia :) bo do tej pory po kąpieli po karmieniu kładłam Go do łóżeczka i tam spał do 24-2, a później jak brałam na karmienie to już zostawał z nami w łóżku ;P ale wiecie jak jest, po 2-3 godz na jednym boku przekładałam Go na drugą stronę (bym mogła spać na innym boku:D) a że to Go rozbudzało dawałam cyca, a później o5-6 cyc i Mały przez przekładanie przyzwyczaił się do dodatkowej przegryzki :/ No ale dziś się udało wrócić do starych nawyków:D zjadł ok 22, później 2:30 i dopiero 7:30 :D
Dużo pomogła karuzela nad łóżko, POLECAM!! Mały jak się przebudza to ją sobie włączy i śpi dalej :) karuzela jest na "czuwaniu" wystarczy jeden z 3 dużych przycisków nacisnąć :) Cwaniak wyczaił i wie że są różne melodie, potrafi naciskać po kolei aż trafi na odgłosy natury :D
MamoM kiedy zaczynacie rehabilitacje w Krok po Kroku? Dobrze pamiętam że tam idziecie? :) my zaczynamy 17lutego w Mężowe imieniny :)
Co do dźwięków nasz bardzo szybko zaczął je wydawać bo tak kilka dni po wyjściu ze szpitala się zaczęły od jednego dziennie :) teraz "mówi" jak chce by Go gilgotać "giijiii", potrafi też "aaaasik" co znaczy "apsik", agu, aga (agu jak zaczął mówić to się śmiałam że mówi do mnie jak mój Tata:P ale wiadomo to jest najprostsze dla takiego szkraba:P), mówi też "heeeeej" , "haaaa" (gdy śpiewam refren kolorowych snów ;P), "ej", od soboty wydaje nową tonację dźwięków :) potrfii przez cały czas jak nie śpi gadać - po swojemu :) uwielbiam patrzeć jak się uśmiecha i słuchać jak się śmieje :) potrafi świetnie naśladować, jak ja lub Mąż Mu coś pokazujemy, np jak tańczę to powtarza moje ruchy głowy i rąk, a jak Mąż Mu pokazuje lub robi coś ręką/ami to Mały Go papuguje, więc do mnie lub Męża pomacha, ale to raczej jest naśladowanie niż świadome machanie/tzw. "papa" :) jeśli chodzi o pełzanie to od soboty "porusza się" do przodu o 7-10cm :D zawsze coś :) wyczaił jak z brzuszka się na plecki wyturlać, ale tylko jedną stroną (różnica w sile mięśni jednej do drugiej strony jest tu widoczna) i potrafi nieźle pełzać w kółko ;P też przez silniejsza jedną stronę. Fantastycznie chwyta i trzyma :) grzechotkę czy gryzaka i świetnie trafia do buźki :) gorzej jak ma Męża złapać za brodę, za którymś razem dopiero wymierzy, ale wie co znaczy "złap Tatę za brodę":P ogólnie jest małym Cwaniakiem :) a i uwielbia siedzieć, tzn jak złapię Go za rączki i lekko do siebie ciągnę :)
Potrafi pewnie też inne rzeczy o których teraz nie pamiętam, po prostu mój Cwaniak :D aa i czekamy na dolne jedynki aż się z końcu przebiją, ślina cieknie Mu jak Betowenowi w tej scenie jak w salonie poruszył głowa i zalał śliną cały pokój - to nasz Synuś ;P stą to podkasływanie - od nadmiaru śliny :)
Od kilku dni daję Tobiemu kaszkę na dobranoc bobvita http://www.bdsklep.pl/bobovita-230g-kaszka-mleczno-ryzowo-kukurydziana-z-bananami-smaczna-kolacja-po-4-miesiacu-zycia,id-2219?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2014-01&utm_content=2219#nclid=2a231ff60a5eba29376f338c179ce695.

Mam jakiś kryzys bo mleka coś mało w cyckach i młody budził się co godzinę! Kaszkę podaję przez butelkę ale smoczkiem do kaszek (nie ma dziurki tylko krzyżyk). Kaszka nie zawiera cukru ale mimo to jest dość słodka. O 21 zjada 120ml i mam spokój do 2. Jak tylko się zaczyna kręcić i wybudzać daję mu cyca i śpi do 6... cyc i śpi zazwyczaj do 9.

Bambosz nie wiem czy przytrzymanie dziecka do północy do dobry pomysł. Jak się przyzwyczai to będzie tak chodzilo i później spać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kaszki tez sa po 4 miesiacu to tez juz chyba mozna podawac.
albo nakarm ja na spiocha jak idziesz spac. U nas dzis tez byla pobudka o 3 tyle ze jak zjadla to ani myslala spac
Madziulka, nie chcę jej dawać butli o 3:00, bo od urodzenia mi przesypiała noc i nie chcę w tej chwili jej nagle nauczyć, że wstawanie w środku nocy to świetny pomysł.

Dziś chyba zrobię eksperyment - nakarmię ją o północy (trudno :( ) i zobaczę, czy prześpi do rana.

Niektórzy producenci, np. Milupa, mają gotowe kaszki na dobranoc, które można podawać od 4 miesiąca. Może małej po prostu samo mleko przestało wystarczać jako posiłek na nocną przerwę, jakby nie patrzył, ponad 7-godzinną do tej pory. Żeby tylko jeszcze chciała to zjeść. :/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry