Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (31)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-30-t513386,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja to bym chciała żeby mój choć mleko pił :D hehe

Aj te nasz bobasy :) najważniejsze, że zdrowe!

Ja chyba jeszcze spróbuję więcej owoców dawać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zadra, ja podaję mleko o 6:00 (pierwszy posiłek), 19:00 (po kąpieli) i po 23:00 (na noc). Mała wypija na jednym wydechu 210 ml. Wydaje mi się, że jest wtedy po prostu głodna (a o 23:00 je już przez sen). Miałam wcześniej podobny problem, jak ty, czyli zjadała np. pół butelki, albo jeszcze mniej. Własnie wtedy wycofałam się z mleka w ciągu dnia na rzecz owocków, kaszki i obiadku. I apetyt na mleko wrócił.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też kąpiemy ok.19, a potem mleko i spać. Budzi się ok.5 i teoretycznie też powinien być głodny. Wypije 100 ml i idzie spać dalej (nie da się oszukać wodą albo herbatą) Następny posiłek ok 8:30 i też 40-100 ml i dym :(
Nic to, pozostaje przeczekać, może i jemu przejdzie.
Marzy mi się, żeby pił mleko chociaż rano i na noc :)
Zadra, ale dajesz coś jeszcze w nocy, koło północy? Bo przerwa 19 - 5 jest chyba za długa i może po prostu najpierw jest przegłodzony, a potem bardzo szybko (3 godz) dostaje kolejną pełną flachę, a to z kolei za mały odstęp.

Może częściej trochę, a mniej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie daje, bo on śpi. A jak śpi to nie zje (próbowaliśmy setki razy).
Podobno półroczne dziecko nie ma potrzeby jedzenia w nocy i niby karzą odzwyczajać (dziecko budzi się nawykowo) sama nie wiem czy się z tym zgadzam, ale przerwa nie jest na pewno za długa.
Poza tym jakby był przegłodzony to zjadłby więcej niż 100ml?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej bambosz,

Dzięki za schemat i dopisanie do rozpiski szlachetnego grona mam:D

a co do najadania się bobasa, to mamy podobne rozterki. U mnie wygląda to tak, ze nigdy nie wiem kiedy zakonczyc karmienie lyzeczka, bo Antek nie daje sygnalow najedzenia sie o ktorych mozna wszedzie poczytac... wrecz przeciwnie slychac ciagly zachwyt;) przy piersi wyglada to prosciej bo przestaje ssac i wypluwa cyca. Póki co dostaje ok 120g warzywka i czasami zapija moim mlekiem. Myslę, że z czasem to się unormuje i wątpliwości będzie coraz mniej:D

P.S. Na pocieszenie Antek ma 5 miesięcy i już teraz szaleje przy przebieraniu....oj uczy on rodziców cierpliwości;)
Bambosz a dlaczego musi pić,co się dzieje?Problem z kupkami,nie robi wcale?Ja też się zastanawiam nad słodzeniem herbatki,ale u nas problem sam się rozwiązał,poprostu zamiast płynów daje jeden dziennie duży słoiczek owoców,w dwóch ratach przeważnie i to mu wystarcza,chociaż moim zdaniem za mało moczy pieluchy ale nic na to nie poradzę skoro nie chce pić.Teraz wiem że żle zrobiłam zaczynając od marchewki,powinnam od jabłuszka,tak jak z pierwszym smykiem,też nie pił niczego poza mlekiem a w upały wypijał max.30 ml herbatki.

Martwiłam się że kupy twarde,teraz mam ich aż 4 dziennie:)także mam co robić,do tego co chwila usypianie,przebieranie i karmienie,dziś nie mogłam starszemu omleta usmażyć,zaraz kolacja,mycie maluszka,mleko i sen,a i to prawda że dzieci po 6 miesiącu nie mają potrzeby jedzenia a budzą się nawykowo,więc lepiej jak tylko się da odzwyczajać,mój już dawno nie jadł,jak się budzi to dostaje smoka i zasypia,czasem co godzinę się budzi,ale zauważyłam że zawsze na początku nowego jego miesiąca,więc to chyba jakieś rozwojowe jest albo takie wrażliwe dziecko na bodzce zewnętrzne,nie rozwiązałam jeszcze tej zagadki,ale chciałabym żeby te przespane noce zdarzały się już coraz częściej bo straciłam nadzieję że to tak szybko nie nastąpi.
Bambosz Oliwier też dostaje ostatnie mleko,oczywiście zagęszczone o 19.15-19.30 i potrafi spać do 6.30 bez pobudki,co u nas sukcesem jest,bo on okropnie sypiał w nocy,więc to dowód na to że takie duże maluchy potrafią wytrzymać nawet 11 godzin bez jedzenia,bo przecież w nocy się śpi:)
Zadra, na pewno nie jest to za długa przerwa. Jakby maleństwo chciało jeść to by wcześniej wstało i nie odpuściło ;-)
Ja dodam, że moja Pola (6,5 m-ca) już od ponad tygodnia nie je nic w nocy ;-) Karmię piersią ok.19.30, a później o 6.15 rano.
Ona budzi się jeszcze ok. 2.00, potem 4.00 ale to tak z przyzwyczajenia, bo tylko jak poczuje, że ją pogłaszczę po główce lub na chwilę wezmę na ręce i utulę to dalej smacznie śpi... ;-)
A w dzień to kaszka ok.9.30, potem obiadek 13.30-14.00 i 16.30 kaszka. No i po każdym posiłku pije wodę "z kieliszka" bo butelki i niekapka nie znosi (jak na razie).
Niestety owoców ani ze słoiczków, ani świeżo startych nie chce jeść, od razu jest krzyk i plucie...
Moja się nie budzi o tej 23, tylko tak kwęka, wypluwa smoczek itd. Biorę ją "na śpiocha", przewijam, karmię przez półsen i z powrotem w bety. I tak budzi się punkt 6:00 lub wcześniej, bez tej flachy obawiam się, że wstałaby w środku nocy.

Musi pić, bo jest karmiona sztucznie - wypija trzy butelki mleka, zjada ok. 200 ml zupki, 100 ml kaszki i jedno jabłko dziennie. Powinna pić herbatkę, bo kupy są jak kozie bobki, nie chce ich sama zrobić, sprawia jej to dużą trudność. Był dzień, kiedy wypiła 150 ml herbatki i zjadła jabłko i od razu była kupa.

Nie mam pomysłu, jak ją przekonać do picia, nic jej nie smakuje. :(

Od kiedy można dzieciom podawać sok z pomarańczy? Oczywiście rozcieńczony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To nie o to chodzi że jest karmiona sztucznie(znów schemat) poprostu niektóre dzieci nie potrzebują innych płynów jak tylko mleko,może nie potrzebnie zabrałaś jej dwa posiłki mleczne,a czym popija zupkę i kaszkę?
Oliwier pije mleko 4 razy dziennie po 130 ml plus 5 na popicie zupki ale to wtedy mało około 100 ml max.jak zwiększymy ilość obiadku będzie popijał mniej mleka,a narazie musi się najadać.

Dawaj jej dużo owoców ze słoiczków,to bardzo pomaga,szczególnie gruszka dobrze czyści noi OLiś jak zaczął jadac kaszki to te też mu regulowały stolce ale już skończył je jeść bo jak podchodzę z miską to on już oczy maże,śpiący wtedy albo buzię zamyka po jednej łyżce,zdarza się też że odrazu płacze,więc chyba odpuszczę i nie będe zmuszać bo to i tak nic nie da,dlatego my nadal mleka będziemy pić dużo,z czasem sam odrzuci i tak coraz mniej aż tylko rano i wieczorem będzie pił.

Co do soku pomarańczowego to nie pomogę,bo tutaj to nawet niemowlakom zalecają dawać,tzn mieszać kilka łyżek z mlekiem niby na kupy właśnie,więc możesz jej już spróbować dać,albo multiwitaminę,tu widziałam jest od 6 miesiąca,nie wiem jak w Polsce.
Śliwkę spróbuj podać na kupkę :)
Mleko i sok pomarańczowy to na bank przeczyści. :)
No właśnie nie koniecznie,na moje dziecko to nie zadziałało,fakt że dwie łyżki tylko wlewałam a on już duży był i swoją masę miał ale nie chciałam więcej ryzykować żeby jakiś krost dostał.
Ania, byłoby mi miło, gdybyś przestała mówić, że lecę wg jakiś schematów. Dziecko karmione sztucznie NALEŻY dopajać, mówił mi to każdy lekarz, głupi i mądry, i wszędzie jest to jak byk napisane.

Nie jestem jakąś durną bimbo i posiłki mleczne wycofałam w ciągu dnia na rzecz kaszki, obiadku i owocu - czyli tego, co powinno jeść dziecko w wieku 6-7 miesięcy i później też.

Piszę dość wyraźnie, że próbuję ją dopajać, ale ona nie chce nic pić - również po posiłkach w ciągu dnia. Dlatego mam taki problem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bamboszku a może rób rzadsze kaszki ? A może robisz na tyle rzadkie, że mała już nie potrzebuje nic więcej pić?
Może spróbuj herbatek, różnych marek wód.. może w końcu załapie? Może nie odpowiada jej smoczek w butelce? Za duża, za mała dziurka?
A może wypróbować już butelek dla starszych dzieci?
np:
http://www.tommeetippee.pl/product/bidon-niekapek/
lub
http://canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/747-kubek-treningowy-easystart-240-ml---basnie/group:2/category:12/subcategory:16/page:1

albo:
http://www.philips.pl/c/avent-baby-toddler-karmienie/avent-kubki-dla-dzieci-kubek-z-ustnikiem-scf750_00/prd/
Co z tego ze jest wszędzie napisane,skoro dziecko nie chce to też nie jest głupie,żeby miało pragnienie i nie piło,poprostu nie potrzebuje,nie możesz tego zrozumieć???Dlatego zamiast kaszki lepiej dać dziecku mleka popić,no dobrze skoro jest wszędzie,we wszystkich schematach napisane że dziecko powinno jadać kaszki,zupki już z mięsem to ja np.mam zmuszać dziecko do kaszy,zapchać mięsem zamiast stopniowo wprowadzać warzywa no bo on zaraz będzie miał 7 miesiący i tak jest napisane a nie inaczej i trzeba twardo się trzymać wszystkich tych zasad.A co miały powiedzieć nasze mamy,które słuchając własnej intuicji nic nie czytając wprowadzały pokarmy stałe.

Nie dajmy się zwariować,myśle że przy drugim dziecku będziesz bardziej wyluzowana i co dziecko to inne doświadczenia,też się martwiłam że synek nic nie pił,a był na wstrętnym nutramigenie od 2 miesiąca życia,teraz ma 5 lat i też bardzo mało pije i nie ma żadnych problemów z wypróżnianiem czy innych.

Co do wszystkich Twoim zdaniem lekarzy to nieprawda,ja w Gdańsku miałam bardzo dobrą pediatrę i też mówiła że skoro dziecko nie chce pić to najwidoczniej wystarcza mu mleko bo też jest na wodzie,służy do zaspokajania głodu jak i pragnienia,to samo powiedziała mi tu położna w Niemczech,także napewno Twoje dziecko nie ma zaparć od niedopajania innymi płynami niż mleko,może to mleko jej nie służy,wiele marek powoduje twarde kupki a z tego co pamiętam zmieniłaś jej mleko.Bebilon zawiera priobiotyki które korzystnie wpływają na pracę jelit,no chyba że się mylę to poprawcie mnie.
Przepraszam,że się wcinam w Wasz wątek ;)

bambosz jakie kaszki dajesz małej i czy zagęszczasz mleko,a jeżeli tak to czym?
Dziewczyny, po co się tak spinać? Powszechnie wiadomo, że młode mamusie to specyficzna grupa kobiet, która godzinami może rozmawiać nt swoich pociech ich kupek i żywienia :D Myślę, że forum jest po to aby podzielić się swoimi doświadczeniami, myślami ... nie zawsze trzeba się ze sobą zgadzać. Każda z nas chce dla swojego maluszka jak najlepiej, każda postępuje zgodnie ze swoim sumieniem i przeczuciami. To co działa na jedno dziecko, u innego się nie sprawdzi.
Mój mały też nie chce pić, podobnie jak MamaM kombinuję z kubeczkami/butelkami, a na razie postaram się mu dawać więcej owoców. Bo jak wiadomo dziecka do niczego zmusić się nie da. Liczę na to, że jak zrobi się cieplej to i pragnienie będzie miał większe :)
Dokładnie zadra tak jak piszesz,ale wiesz jak to jest różne są dzieci i ich mamy,a przecież tu u nas w wątku można się poradzić,pomóc sobie jakoś,więc pisze dziewczynie jak można zrobić,mam dwoje dzieci,większe doświadczenie i jak mogę to coś podpowiem,bo szkoda maluszka żeby tak się męczył z kupkami,jak ja czegoś nie wiem to też się radzę i nie obrażam się jak mi ktoś coś odpisze jak jest,i tak jak piszesz zmusić do niczego nie można choćby nie wiadomo jakich butelek,kubków się używało,ale jak widać niektórzy chcą zmusić za wszelką cenę bo tak wszędzie jest napisane i tak mówią lekarze,a gdzie intuicja matczyna?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry