Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (31)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-30-t513386,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My też byliśmy wczoraj u lekarza, tym razem z alergią. Dostaliśmy receptę na bebilon pepti 2 dha i na maść. Mam nadzieję, że zmiany na ciele miną. Za 3 tyg kontrola.

Słoneczko my również dostaliśmy wit D w kroplach na receptę, małemu nic po niej nie jest.

Wiosna przyszła trzeba korzystać... :) Tobik w końcu przekonał się do wózka, spacerówka bardzo mu pasuje. Nie marudzi, nie buczy, ..wczoraj prawie 3 godziny chodziliśmy !!!!
Tobi powoli przygotowuje się do raczkowania, jest w stanie przesunąć się spory kawałek podciągając pupę i uginać nogi, powolutku również rączki ściąga i jakoś mu to wychodzi. Pozytywna wiadomość, że i ta lewa strona nie jest bierna, bardziej rusza prawą, lewa rączką w mniejszym stopniu ale również bierze udział w pełzaniu.

Rozszerzam dietę stopniowo.. ale zauważyłam, że mam bardzo wybrednego synka. Warzywa jako tako zje, nie wszystkie ale te podstawowe tak: marchewka, ziemniak, kalafior; owocami pluje na odległość a butelkę z soczkami nawet nie chce wziąć do buzi! Kaszka tylko bananowa i ta bobovity niesłodzona, innych np. malinowej, czy bananowej nestle nie chce!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My wczoraj mieliśmy szczepienie :) Artur zniósł je jak zawsze czyli płakał :P ale później spał, gorzej w nocy co godzinę mnie budził więc od 3 spał z nami :)
Waży już 7355g :) poprosiłam panie by Go zmierzyły i ma ok.66cm, według tej wielkiej miary :) powiedziały mi że mam się nie dziwić że taka różnica względem tego co w szpitalu miał, bo tam inaczej mierzą - na 3 i wtedy dzieci mają więcej :) no fakt mi wg mierzenia na 3 wychodzi ok 72cm :P
Ata - dostaliśmy receptę na te same kropelki wit D, zaraz podam, zobaczymy jak Młody będzie reagował na te :)
I nie dziwię się Tobie że tak zareagowałaś na brak kupy;) ja niby teoretycznie też wiem że dzieci kp mogą nawet co 10dni robić, ale jak mój nie robił 2-3dni to się martwiłam jak głupia :P tylko mój się prężył, puszczał max śmierdzące gazy, popłakiwał, ogólnie kosmos :/
dzieci na piersi mogą do 10 dni nie robic kupy, chyba też nie ma szprycować czopkami bo się dziecko przyzwyczai i będzie miało problem żeby samemu kupke zrobić.

Ata ile Twoja mała ma? moze podaj jej soczek jabłkowy albo jabłko, lepsze to niż czopek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bambosz, czopki mogą zaburzyć naturalny wzorzec defekacji, dlatego niestety, ale już wiem, że Dzieci karmione piersią mogą oddawać stolec raz na tydzień a nawet jeszcze rzadziej i nie wymagają żadnego leczenia nawet jeżeli stolce są raz na 7-10 dni.
Ata, przecież w czopku nie ma nic złego. Nie czekaj tyle z jego podaniem, maks 3 dni. Kupa przy karmieniu piersią jest codziennie, o ile pamiętam. Gluten powoduje zatwardzenia, fakt, no ale jakoś trzeba przeżyć jego wprowadzenie. Będzie lepiej. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :)
niestety wczoraj musiałam dać czopek.

Doła mam dzisiaj i nerwa, wkurza mnie wszystko, echh
Ata często gluten powoduje problemy z układem pokarmowym, dlatego lepiej jest wprowadzać go jak najpóźniej - tak jak ja mam zamiar zrobić i jak kiedyś było czyli po 10m-cu życia.
Jeśli się nie poprawi odstawiłabym gluten, ale to moje osobiste zdanie, Ty jesteś Mamą i to Twoje dziecko :)
~ata211 Ja karmie piersią mój mały robi praktycznie codziennie a czasami nawet 2 razy dziennie
Słoneczko, Mała jest na samej piersi plus ekspozycja na gluten. Wcześniej robiła 1 na 3 dni, 1 na 7 dni. Nic nie zmieniałam w diecie.
Po 14 będę dzwonić do pediatry, zobaczymy, niby do 7-10 dni może nie robić, tak jak Madziulka pisała.. ach zawsze coś.
Ata, Mała jest na samej piersi?
A do tej pory jak robiła? Codziennie czy co kilka dni? Zmieniłaś coś w swoim menu?
Teoretycznie jeśli tylko pierś i nic nie zmieniłaś, a brzuszek miękki to nie powinnaś się martwić :) przy samej piersi może być tak że organizm dziecka wykorzystuje w 100% to co dostaje i nie ma co wydalić :)
Tobi najdłużej nie robił dwa dni.. 9 to już sporo.
moja robi codziennie , jak byla na samej piersi tez kupa byla codziennie , czasem nawet 2 dziennie. Ale cos kojarze ze do 10 dni to norma
Co za pogoda, jak wieje.. :( ze spaceru dziś nici...

Co do przekłuwania uszu to ja przekłuje jak już będzie sama chciała.

Krzesełko z ikei jest super, też chciałam takie kupić, ale dostaliśmy od znajomych drewniane.

Madziulka, zdrówka dla Szkraba.

Dziewczyny karmiące piersią, co ile dni Wasze Dzieciaczki robią kupki? Moja nie robi już 9 dni.. trochę zaczynam się niepokoić. Nie ma temp., brzuszek miękki, marudzi popołudniami, ale nie wiem czy ma to związek z brzuszkiem, podejrzewam, że dziąsełka Ją swędzą, bo wkłada rączki do buzi, ślini się i strasznie się wkurza wtedy.
ja nast razem tez kupilabym najprostsze krzeslko wlasnie z ikei , tanie , latwe w utrzymaniu czystosci bez bajerow. Ja kupilam jakies drogie pamietam ono chyba od 0+ jest z jakimis pajakami pitolami , kasa wywalona w bloto :)

Wydaje mi sie ze na bank zlapie , pewnie za 1,5 tyg sie okaze. Nastawiam się psychicznie :P Z drugiej strony , obie przejda i bedzie spokoj. Prędzej czy pozniej i tak ja dopadnie. Tylko ten filet jest doslownie wszedzie :/
Ja dziś kupiłam najprostsze krzesełko w IKEI + tacka, była jeszcze wkładka materiałowa, ale po przymiarce okazało się, że główna zainteresowana nie mieści się z wkładką. ;) Krzesełko wydaje się być OK, nie ma żadnych bajerów, ale też ma służyć wyłącznie do jedzenia i być łatwe do umycia. Od jutra będę sadzać młodą, zdam relację.

O, takie krzesełko: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20140047/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witajcie :)
Jak wychodzimy na dwór ubieram: body dł. rękaw, cienką bluzkę dł. rękaw, rajstopy, spodnie, kurteczkę wiosenną, czapkę i skarpetki. Czasami cienki kombinezon zamiast spodni i kurtki.
Schemat karmienia mamy taki: pierś na żądanie, 12-13 warzywa z kaszą manną i o 20 kaszka ryżowa na mleku ha.
Niestety od jutra odstawiam wszystko co mały je (i ja też). Zostanie tylko na mleku ha + kasza ryżowa a ja wchodzę w ścisłą dietę. Małego strasznie od dwóch dni wysypuje, krostki na plecach i na buzi (cała broda), plamki czerwone, susze miejsca. Wybieram się również do lekarza ale raczej nic mi nie powie.. bo to ewidentnie uczulenie na coś z pożywienia. Muszę analizować sama.

Cały czas piorę w płynie dla dzieci, wybieram to co aktualnie w promocji np. dzidziuś, lovela lub w produktach hipoalergicznych np. seria biały jeleń. Rzeczy młodego zawsze piorę osobno (mam osobny kosz na jego brudki i jak się zbierze to piorę).

Od kilku dni Tonik budzi się o 5.00; 5.30 nad ranem :( masakra.. oczywiście po dwóch godzinach sobie zasypia a ja padam ze zmęczenia popołudniu!!!!!

Madziulka może mała nie złapie ospy. Mój starszy przechodził bardzo łagodnie, akurat jak byłam w ciąży.

Ja mam krzesełko do karmienia po starszym synku, o takie : http://www.sklep-tosia.pl/peg-perego-prima-pappa-diner_p338 tylko model 2008 ;)
Dokładnie, nie zamierzam jej przekłuwać uszu, przekłuje, gdy sama do tego dorośnie i będzie chciała.

Godziny posiłków: 6:00 mleko, 10:00 owoc i herbatka, 13:30 zupa, 16:00 kaszka, 19:00 mleko, 23:00 mleko

Dziś wybieram się po krzesełko do karmienia. Nie jestem już w stanie żonglować Niuniosławą, miseczką z zupą / kaszką / owockiem, łyżeczką, ruchliwymi rączkami Niuniosławy i własnym kręgosłupem. :)

Mała "poluje" na łyżkę, gdy już nie ma ochoty jeść. Czeka, aż nabiorę, śledzi wzrokiem i PACH strzela rączką. 100% skuteczności, jedzenie jest wszędzie. ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
przekłuje jak sama będzie chciała. Starsza ma 3,5 roku i jeszcze przekłutych nie ma.
Powiedzcie dziewczyny jeszcze jakie i o jakiej porze podajecie posiłki :)
Hej Dziewczyny,
My również dietę rozszerzamy od 5-ca. Gluten podaję przez gotową błyskawiczną kaszkę razem z deserkiem bo samej nie chce jeść. Zupkę jeżynową raz jej ugotowała to zaczęła pluć. Słoiczki jej smakują. Mięska jeszcze nie dostaje. Cały czas walczymy z butelką bo nie chce pić ani z butli ani z kubka. a od maja do pracy wracam i chciałabym aby zaczęła pić mleko modyfikowane. No nic mam nadzieje, ze codzienne próby poskutkują :)
Dziewczyny powiedzcie mi kiedy planujecie przekuć uszy swoim córeczką?
Pozdrawiam :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry