Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (31)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku : http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-30-t513386,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej hej

U nas mega chorobowo , Patrycja ma ospę od piątku, jest cięzko strasznieeeee , także teraz czekamy pewnie w ciągu dwóch tyg będzie powtórka z rozrywki u Amelki , ciekawe jak to przejdzie, mam nadzieje że lepiej niż starsza , jest tak wysypana że masakra, popłakuje, swędzi ją strasznie zwłaszcza na dole, boi się sikać o wie że będzie boleć :(

Ja ubieram , body z dł rękawem , rajtsopki lub spodenki i na to jesienny kombinezon ( jeszcze w niego wchodzi o dziwo, bo był większy) no i lżejsza czapka, kocyk pod spód i na wierzch ale nie jest gruby.

Ania mleka modyfikowanego Amelka nie pije ,jak mnie nie ma je jedynie kaszkę i zupkę. Teraz też już zaczełam sama gotować , na początku jadła słoiczki. Wczoraj miała zupkę z brokułem ale nie smakowała jej , z mięskiem też już je. Przy Patrycji leciałam też schematem, teraz to jedna wielka partyzantka :)

Rzeczy Amelki piorę już z naszymi , może ze 3 miechy tylko prałam w dzieciecym proszku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
(To ja, Bambosz, niezalogowana ;)

Dlaczego schematyczna? Jestem po prostu ciekawa, bo co schemat żywienia i człowiek, to różne rady. Spotkałam się już z opiniami, aby żółtko wprowadzać codziennie, co dwa, albo trzy dni; że najlepiej dodać żółtko z ugotowanego na twardo jaja, a może dolać dwie łyżeczki żółtka pod koniec gotowania zupki... Dlatego chętnie posłucham, jak jest u was.

Moja mała ogółem idzie wzorcowo, swoją drogą, więc cóż... Dietę zaczęłam rozszerzać od początku 5. miesiąca i w tej chwili, po dwóch miesiącach, mała je spokojnie ok. 200 ml zupy z mięskiem i wcina na drugie śniadanie i podwieczorek owoce, nawet kaszkę "kupiła". Obecnie pracuję nad herbatkami, bo za mało pije.

Nie wiem, jak u was, ale ja po tym pół roku "odetchnęłam" (mimo zębów). Mam wrażenie, że mam w jakimś stopniu odchowane dziecko i jest łatwiej w tej chwili. Jest coraz bardziej komunikatywna, silniejsza, większa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bamboszku wszystkie informacje dotyczące żywienia znajdziesz w schematach żywienia dzieci dostępnych w internecie lub na stronach np. Hipp, bobovita, itp. Mam taki schemat wydrukowany i przyczepiony na lodówkę. :)

Aniu mój mały ma uczulenie na mleko, dałam mu ha ale nie chce go pić. Nie dziwię się, jest paskudne.
Bambosz ależ Ty schematyczna jesteś:)
Nie zawsze jednak da się wszystko zaplanować,my teraz od nowa wprowadzamy obiadki,więc młody będzie spóżniony o jakiś miesiąc,gdzie powinien już zaczynać zupki z mięskiem.O glutenie i jajku narazie nie myślę,na to przyjdzie jeszcze czas a narazie mamy zagadkę z mlekiem,
otóż przechodziliśmy na 1(tutaj jest troszkę inaczej) i okazuje się że na to mleko jest uczulony,pojawiają się suche miejsca i drobniuteńkie krosteczki,taka kaszka na skórze,dziwne bo mleko to samo,ta sama firma ale w składzie ma jakiś zagęstnik żeby było treściwsze i może to go uczula i teraz znów wróciliśmy do poprzedniego a w czwartek mamy wizytę u pediatry i zobaczymy co on powie,bo powinien przejść na takie które jest dostosowane składem do jego wieku a nie dla noworodka bo takie cały czas pijemy.

Czy Wasze dzieci też mają suche policzki i czasem czerwone?
Dziewczyny, które już wprowadziły żółtko. Co ile dni je podajecie i w jakiej ilości?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny,
napiszcie, proszę jak ubieracie teraz Maluchy na dwór, bo ja już nie wiem jak Małą ubierać i czy pierzecie ubranka w proszkach/płynach dla dzieci, jak tak to do jakiego wieku zamierzacie prać w dziecięcych proszkach?

Droga Ata211,

specjaliści zalecają stosowanie delikatnych środków przeznaczonych dla dzieci do 3. roku życia. Warto o tym pamiętać, ponieważ wbrew pozorom i często panującym przekonaniom ma to duże znaczenie. Wielu rodziców nie stosuje (albo przestaje stosować) delikatne środki, gdy dziecko dorasta lub nie ma widocznych problemów ze skórą. Często jednak nie wiedzą, że brak podrażnień na skórze dziecka nie świadczy o tym, że wszystko jest z nią w porządku. Zapobieganie objawom alergii to nie jedyny powód, dla którego zaleca się stosowanie produktów stworzonych z myślą o maluszkach. Przez pierwsze 3 lata ich skóra nie jest jeszcze całkowicie ukształtowana i ma inną budowę od naszej. Jej komórki można porównać do tkaniny o luźnym splocie, której nici są ułożone bardzo rzadko. Nie tworzą właściwej bariery ochronnej i są przepuszczalne dla zanieczyszczeń, temperatury i wszelkich substancji, z którymi skóra ma kontakt. Warto też zauważyć, że naczynia krwionośne u dzieci leżą bliżej naskórka oraz są szersze niż u dorosłego. Oznacza to, że są bardziej podatne, by wchłaniać substancje przedostające się przez skórę. Nie widzimy tego, ale składniki piorące, które są w zwykłych proszkach (alergeny, fosforany, rozjaśniacze optyczne, enzymy), mogą przenikać w głąb organizmu dziecka. Ich wpływ, choć nie jest widoczny gołym okiem, nie działa korzystnie na dalszy rozwój malucha. Dlatego też, bez względu na markę, warto zwracać uwagę na skład środków piorących. Decydując o nich mamy wpływ na to, jakie składniki będą mieć bezpośredni kontakt z ubrankami i skórą dziecka. Najlepiej wybierać takie, które zostały opatrzone certyfikatem jednego z uznanych ośrodków badawczych.
Gdybyś miała dodatkowe pytania lub wątpliwości, chętnie pomogę :)
Zachęcam Cię także do odwiedzenia strony internetowej programu 3 lata pod ochroną. Znajdziesz tam ciekawe informacje na temat odpowiedniej ochrony i właściwej pielęgnacji skóry maluszka.

Pozdrawiam,
Doradca Lovela
Dzięki za odpowiedzi, chyba ostatnio trochę przegrzewałam Małą :(

Hania, dziękuję, już czuję się lepiej. Mam nadzieję, że w poniedziałek wybiorę się na spacerek. Super, że znalazłaś sposób na Tośkę i możesz dłużej spacerować :)
Witajcie :-) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi odnośnie suplementów-przydały się. Ubieramy Tośkę tak: body długi rękaw, rajstopki,skarpetki, bluzka, pajac wiosenny miś z kapturem, lekka czapka. I u nas wspaniała nowość - możemy już be krzyku chodzić na spacery - tylko na śpioch ai wtedy nawet 1,5 h - ale super :-) Ata - życzę powrotu do zdrowia i czekam na znak. Annkkaa - daj znak jak będziesz chętna na spacer. Ja idę np. w czwartek i piątek.
Hej dawno się nie odzywałam :) Ja piorę ciuszki w dzidziusiu i płyn też dzidziuś jest ok :) Byłam dziś na szczepieniu mój Staś waży 8,9 kg i ma 69 cm dostał 1 szczepionkę przeciwko żółtaczce i w ogóle nie płakał dzielny jest. Zauważyłam, że mały przy ludziach się popisuje co potrafi, nie marudzi i nie płacze ale jak jest z nami to zaczyna się płacz i marudzenie. Nocka oczywiście bez zmian czyli pobudka co godzinę i płacz niestety nie ma jeszcze ząbka :(
My Młodego ubieramy w body dł rękaw, spodnie, skarpetki, bluza zapinana na zamek - mega gruba i pakujemy Go w koc (kładziemy na koc i nim przykrywamy :)) a jesli wychodzimy z rana jest jeszcze chłodno to jeszcze dokładamy mały kocyk :) no i oczywiście bluza ma kaptur, ale oprócz kaptura jest lekka czapeczka :) i rękawiczki :) Mały jest zawsze cieplutki :)
Ja wszystko i Młodego i nasze piorę w płynie dla niemowląt ;P z Mężem jesteśmy alergikami, więc nam pasuje taki płyn :) a trafiłam na Dzidziusia i mi baaaaaardzo zapach się podoba :D
Hania, niestety dopiero weszłam na forum, szkoda że dziś razem nie poszłyśmy. Ale napewno będzie jeszcze okazja na wspólny spacer. Ja małą ubieram body dł.rękaw , bluzeczka l, rajstopki, czapeczka i lekka kurteczka. ;) A jeżeli chodzi o pranie ubranek to ja od samego początku piorę w normalnym proszku wizir sensitive + płyn do płukania lenor sensitive , ani razu nie prałam ubranek w tych proszkach/płynach dla dzieci ;)
Ata, ja ubieram małą w body z długim rękawkiem, cienki bawełniany pajacyk / spodenki i bluzeczkę, na to wiosenny kombinezon i lekka czapka. Jak zrobi się jeszcze cieplej, będę zakładać polarowe butki, a kombinezon zastąpię lekką kurteczką.

A co do prania, póki co jeszcze piorę jej rzeczy osobno, w płynie dla dzieci. Sporadycznie, jak trzeba coś przeprać na szybko, dorzucam do "dorosłej" pralki.
Dziewczyny,
napiszcie, proszę jak ubieracie teraz Maluchy na dwór, bo ja już nie wiem jak Małą ubierać i czy pierzecie ubranka w proszkach/płynach dla dzieci, jak tak to do jakiego wieku zamierzacie prać w dziecięcych proszkach?
Ja wit D nie podaje, w UK nie ma takich zaleceń. Wit K dziecko dostaje w formie zastrzyku zaraz po porodzie.
A i tak nie można dojść do ładu, bo każdy lekarz mówi co innego. :) Spotkałam się już z opiniami, żeby D w ogóle nie podawać, podawać codziennie (bo będzie krzywica od razu), podawać 4 razy, 3 razy, 2 razy w tygodniu... Wybrałam wersję kompromisową i podaję średnio co drugi dzień.

Z innej beczki - pogoda jest jak dzwon, co? Młodej po paru spacerach wzdłuż morza wyskoczyły piękne rumieńce na policzkach i w ogóle, w końcu koloru nabrała.

Dolne jedynki się już przebiły i w tej chwili intensywnie rosną, bo ślinotok, gryzienie i marudzenie jest straszne. Mogłyby już wyskoczyć w pełnej krasie, żeby była chwila oddechu... Małą musi to okropnie męczyć.
Jak karmisz piersią podajesz wit. D. Jak karmisz mieszanie p+mm to podajesz wit D jeżeli mm nie przekracza 500ml dziennie. Przy karmieniu mm do decyzji lekarza, jedni każą podawać inni nie.
Wit. K była zdaje się kilka dni po porodzie, potem była łączona K+D, a gdy weszło u mnie MM, została sama D, a i to nie codziennie (w mleku jest jej tyle, że pediatra zaleciła 3x tydzień maks).
No właśnie szukając info o takich reakcjach na wit jakie ma Artur, przeczytałam że K do 3 m-ca, ale skąd ja miałam wiedzieć? nikt mi nie mówił :/ tak jak zastanawiam się nad sensem tej suplementacji skoro w mleku są obie witaminy (w mleku kobiecym)...
Sloneczko podajesz jeszcze wit K??? Z jakich powodów?
MamaM, to spory ten Twój Mały :)

Słoneczko, po łączonej wit. DiK moja Mała dużo ulewała, płakała i się prężyła, teraz podaję samą wit. D, a dokładnie lekarka nam przepisała Vigantol i jak ręką odjął.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry