Widok

Wada serca płodu-gdzie rodzić

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam!
Pod koniec lipca mam termin porodu. U dziecka jest podejrzenie wady serca i mam zalecenie, aby od razu po porodzie dziecko było przebadane przez kardiologa, zrobione echo czy ekg... Nie mam wskazania do cesarki. Pierwsze dziecko rodziłam na klinicznej - wiem już czego mogę się spodziewać, natomiast lekarz który mnie prowadzi pracuje w wojewódzkim, kardiolog u którego byłam na echu serca płodu też jest z wojewódzkiego (niestety ten kardiolog ma mieć a tym czasie urlop). Rodzić na klinicznej chciałabym ze względu na to, że są odwiedziny, dostałam tam bez problemu znieczulenie no i że już wiem co i jak tam wygląda. A jak z opieką nad noworodkiem na klinicznej? Wiem, że w wojewódzkim jest cały oddział kardiochirurgiczny i przeprowadzaja tam skomplikowane operacje (nasz nie ma być skomplikowana). Co myślicie? Jak pytałam się kardiologa, mówił, że bez różnicy gdzie chcę rodzić (wybór pomiędzy kliniczą a wojewódzkim)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Coż , decyzja chyba jest prosta, bo w razie czego masz kardiologię w wojewódzkim obok, a czasem liczy się każda minuta...
Sama sobie odpowiedziałaś na te pytanie. Skoro jest podejrzenie to nie ma sensu ryzykować tylko rodzić w Wojewódzkim (ja nie narzekam na ten szpital, rodziłam tam drugie dziecko, a mój synek w 3 tygodniu życia był tam operowany, fachowa opieka).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdecydowanie POMORSKIE CENTRUM TRAUMATOLOGII
im. M. Kopernika w Gdańsku.
http://www.pedsurg.pl/?id=737
zgadzam się z dziewczynami nie ma co ryzykować!
image
tam gdzie jest oddzial neonatologiczny na miejscu (kiedys przewozono dzieci na zaspe) , jak bylam na zaspie to u synka w 3d.ż. wysluchano jakies szmery i odrazu wciagu 2-3h(a moze szybcej to bylo 5lat temu) mialam i usg i echo serca dziecka - mimo ze reszta parametrow byla ok. no i okazalo sie ze jest ok.
Ja rodziłam 3 lata temu na Zaspie. Wiadomo było o podejrzeniu wady i w pierwszej chyba dobie życia przewieziono karetką córę do Akademii na badanie.
Polecam abyś zapytała swojego lekarza dokładnie gdzie będzie najlepiej - moja koleżanka z podobnym podejrzeniem rodziła na Klinicznej. Z Zaspy z nenatologii wożą dzieci do innych szpitali w zależności od sytuacji - tyle tylko że tam na miejscu jest odpowiednia karetka (o ile jest na miejscu) i zespół fantastycznych lekarzy którzy znakomicie zajmą się Maluszkiem i przygotują od razu komplet badań jeśli trzeba czekać.
Rodziłam na Klinicznej, synek miał po porodzie częstoskurcz i bez problemu zrobiono mu echo serca
Ja rodziłam w sierpniu 2012 roku synka na Klinicznej.
Miał podejrzenie wady serca. Powiedziałam to przed porodem i od razu synek miał fachową opiekę. Już podczas porodu był z nami pediatra. Po porodzie podłączyli go do aparatury monitorującej i w pierwszej dobie życia został przewieziony karetką do Akademii Medycznej na specjalistyczne badania - na szczęście wady serduszka nie potwierdzono!!! :)
to moze najlepiej tam gdzie lecza noworodki z wadami serca, bo potem ty w jednym szpitalu a dziecko w innym.lepiej dmuchac na zimne. bo badania i przewożenie to jedno, a operacje itp to drugie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki za odpowiedzi. Czy może któreś z Waszych dzieci miało podejrzenie koarktacji aorty- podejrzenie zwężenia cieśni aorty? Taką wadę może mieć moje dziecko. Zaspa odpada na pewno, nie biorę jej w ogóle pod uwagę. Czyli gdyby coś się działo, mała była by przewożona do akademii? Wiem, że samo echo serca powinni wykonać od razu po porodzie, dopiero później by ją gdzieś wieźli. Zmartwiłam się tylko, że kardiolog, który nas badał z wojewódzkiego ma urlop w tym czasie (tzn nie wiem, kiedy urodzę dokładnie, ale od 27 czerwca ma 4 tyg urlopu, więc prawie pewne, że się nie spotkamy, bo ja termin mam na 25 lipca. Wszystkie znajome, które rodziły w wojewódzkim były bardzo zadowolone, tylko słyszałam, że w wojewódzkim bardzo zwlekają z cesarką. Nie chciałabym jej mieć, ale gdyby z dzieckiem coś było nie tak, to wolałabym jednak. Na klinicznej robili bez problemu. Sama już nie wiem, w tym tyg mam jeszcze spotkanie z kardiochirurgiem, może on mi dokładnie wszystko wyjaśni.
Na akademie czyli na UCK na ul. Debinki wioza dziecko na badanie które nazywa się cewnikowaniem serca. Tam wchodząc cewnikiem do tętnicy udowej, podając kontrast sprawdzają dokładnie serduszko i decydują gdzie dziecko leczyć ( jaka jest wada). Zabieg ten wykonywany jest pod narkoza i trwa ok godziny.
Witaj moja córka urodziła się z tą wadą serca w 2010 roku u nas szmery nad serduszkiem wysłuchała pediatra dopiero w 6 tygodniu życia dostaliśmy skierowanie na echo a potem na sygnale do Akademii tam okazało się że na cewnikowanie aorty było już za późno wiec wylądowaliśmy na kardiochirurgi w UCK gdzie przeszła operację usunięcia zwężenia . Teraz wszystko jest w porzadku co pół mamy kontrolę u kardiologa w Akademii. Pozdrawiam
Jednak się cieszę, że wadę (o ile wystąpi faktycznie) zdiagnozowali już na etapie ciąży (właściwie przez przypadek, mała była tak odwrócona, że mój lekarz nie mógł zbadać serca i powiedział, że jak chce, to mam iść na echo serca), coś mnie tchnęło i poszłam. Czytałam, że dużo dzieci umiera właśnie dlatego, że jest za późno zdiagnozowanych (i to nie po 6 tyg tylko często po 2-3 dobach :(. Nadal się bardzo martwię, ale już trochę mniej, i tak nic teraz nie zmienię. Mogę liczyć tylko na to, że po porodzie od razu będzie postawiona diagnoza. Chyba zdecydowana jestem na ten wojewódzki. Czytałam, że są tam najlepsi kardiolodzy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry