Widok
Waga 5-cio miesięcznego dziecka
Mam mały dylemat, jestem świadoma że moje dziecko ma nadwagę tj 9600 , 70 cm ( waga urodzeniowa 3385 54 cm ) lekarz nie poinformowała mnie jaka waga jest prawidłowa u takiego brzdąca. Tylko nastraszyła jakie mogą być konsekwencje takiej masy, synusia karmię cycem 5 razy na dobę, a noce przesypia całe . Czy ktoś miał podobnie ? Ile waży przeciętne 5-cio m-c dziecko ??
[/url]

w ksiazeczce zdrowia masz na ostatnich stronach siatki centylowe. Nanies tam wage i wzrost i zobacz jaki ci wychodzi centyl. Centyl wagi do wieku i wzrostu do wieku powinien byc rowny ( no prawie) i do tego masz na tych tabelach zaznaczone normy.
Moj pierwszy syn w wieku 4,5 miesiaca wazyl 8,5 kg, Pediatra wiedzac ze karmie tylko cycem nakazala dokarmiac - czyli sloiki jak dla dziecka karmionego sztucznie. Trzoszke tego zaluje bo po konsultacji z innym pediatra ( dr. K.Marek) okazalo sie ze to nie jest zadna nadwaga tylko mleko mamy dobrze sluzylo maluszkowi :)
Nie panikuj, sprawdz centyle i skonsultuj to z innym pediatra. Z czasem nauczysz sie ze lekarze nie maja zawsze racji, sa tylko ludzmi, i czasem warto zapytac 3 roznych aby dokonac decyzji.
Moj pierwszy syn w wieku 4,5 miesiaca wazyl 8,5 kg, Pediatra wiedzac ze karmie tylko cycem nakazala dokarmiac - czyli sloiki jak dla dziecka karmionego sztucznie. Trzoszke tego zaluje bo po konsultacji z innym pediatra ( dr. K.Marek) okazalo sie ze to nie jest zadna nadwaga tylko mleko mamy dobrze sluzylo maluszkowi :)
Nie panikuj, sprawdz centyle i skonsultuj to z innym pediatra. Z czasem nauczysz sie ze lekarze nie maja zawsze racji, sa tylko ludzmi, i czasem warto zapytac 3 roznych aby dokonac decyzji.
Od tygodnia wprowadzam Kosmośowi zupki i deserki. Dzisiaj byliśmy sprawdzić pierwsze rezultaty i Kosi przybrał 100 gr w tydzień tj waży 9700 co oznacza że najprawdopodobniej waga zatrzymała się. Jego przyrost wagi tygodniowej kształtował się nawet do 400 gr. On nie jest gruby ,nie ma tak zwanych miszelinek , ale jest mega duży i nabity :) załączam foto mojego Skarbka
http://yfrog.com/1xdsc00559mj
[/url]
http://yfrog.com/1xdsc00559mj

hej moja corka za 2 dni konczy 5 miesiecy i wazy 9,4 kg i ma 74cm urodzila sie z waga 4.5i 60 cm tez przesypia calutkie noce i jak narazie jest wszytsko dobrze. moim zdaniem nie ma powodow do zmartwien. lekazr musi Cie poinformowac o prawidlowej wadze do wzrostu dziecka. Wtedy bedziesz wiedziala czy wszytsko jest okey.
pozdrawiam
pozdrawiam
Mój synek mając 6 mies ważył ok. 9,5 kilograma, urodził się przeciętny, 3600.
Też nie wiedziałam co robić, nie miałam wrażenia, że go przekarmiam, jadł pięknie, ale nawet nieco mniej niż podawały różne tabelki.
Mama zawsze mi mówiła, że dziecko samo sobie reguluje wagę (zdrowe, oczywiście). I z moim maluchem tak było. Kiedyś nabierał masy jak szalony, za to po roczku ma za mało czasu na jedzenie, cały dzień biega, gdyby nie te kilogramy z początku zycia, to miałby chyba już niedowagę. Z końcówki siatki centylowej wagowo zaczyna zblizać się do środka, te zapasy po prostu były mu potrzebne na teraz :)
Też nie wiedziałam co robić, nie miałam wrażenia, że go przekarmiam, jadł pięknie, ale nawet nieco mniej niż podawały różne tabelki.
Mama zawsze mi mówiła, że dziecko samo sobie reguluje wagę (zdrowe, oczywiście). I z moim maluchem tak było. Kiedyś nabierał masy jak szalony, za to po roczku ma za mało czasu na jedzenie, cały dzień biega, gdyby nie te kilogramy z początku zycia, to miałby chyba już niedowagę. Z końcówki siatki centylowej wagowo zaczyna zblizać się do środka, te zapasy po prostu były mu potrzebne na teraz :)
Mój synek ma niespełna 5mcy, 2 tygodnie temu ważył 8630, urodził się 2 tyg przed terminem z wagą 3840. Karmię go piersią, na żądanie. Jest duży 70cm, nie przypomina ludzika z reklamy Michelin. Ja miałam dokładnie taką samą wagę w jego wieku, z wysokiego centyla zeszłam około roku. Do dzisiaj nie mam problemów z wagą, jem wszystko a ważę 52kg przy 170cm.
Nie martwiłabym się.
Nie martwiłabym się.
Różne źródła podają,że jeżeli dziecko je tylko mleko mamy,to nie ma dla niego górnej granicy wagi,bo to są składniki,które nie odkładają się "na dłużej".Jak zacznie się więcej ruszać to na 100% zgubi swoje zapasy. Ja na twoim miejscu bym się nie martwiła,tylko dalej karmiła piersią na żądanie plus powolutku zaczęła rozszerzać dietę zaczynając od warzyw (możesz sobie odpuścić u niego wszelkie kaszki,kleiki i soki),ale to naprawdę powolutku.
heh..a mój niespełna 5 miesięczniak ważył miesiąc temu 9100 g :)
urodził się z wagą 4270g
pediatra nic nie mówi na ten temat dziecko jest zdrowe i dobrze się rozwija
karmię tylko cycem
pewnie jak zacznę mu dawać inne rzeczy to przystopuje a jak zacznie raczkować to juz w ogóle waga stanie ;)
tak było z MIśka...cały czas papuśna, lekko lżejsza od Mrysia a jak zaczęła raczkować i łazić to waga stanęła w miejscu i mam w domciu od tamtej pory śliczną, szczupłą dziewczynkę
też była karmiona tylko cycem do 6 miesiąca
nie masz się czym przejmować
urodził się z wagą 4270g
pediatra nic nie mówi na ten temat dziecko jest zdrowe i dobrze się rozwija
karmię tylko cycem
pewnie jak zacznę mu dawać inne rzeczy to przystopuje a jak zacznie raczkować to juz w ogóle waga stanie ;)
tak było z MIśka...cały czas papuśna, lekko lżejsza od Mrysia a jak zaczęła raczkować i łazić to waga stanęła w miejscu i mam w domciu od tamtej pory śliczną, szczupłą dziewczynkę
też była karmiona tylko cycem do 6 miesiąca
nie masz się czym przejmować
przy cycku nie ma czegos takigo jak nadwaga - co innego jak jest problem z tarczycą (ale tu powinny być też inne objawy) i dziecko nadmiernie przybiera na wadze;
Mój synek urodził się z wagą 3130 (spadek do 2890 w szpitalu) a teraz ma 7920 (w środę ważony) i nie uważam aby był gruby :) a jest tylkona cycku: w ciagu dnia ma do 6 karmien a w nocy 1 lub czasami 2;
Mój synek urodził się z wagą 3130 (spadek do 2890 w szpitalu) a teraz ma 7920 (w środę ważony) i nie uważam aby był gruby :) a jest tylkona cycku: w ciagu dnia ma do 6 karmien a w nocy 1 lub czasami 2;