Widok

Wątek dobrych książek.

Polećcie dobrą,książkę-najlepiej thrillery medyczne,ale nie pogardzę dobrym kriminałem,chętnie czytam o narkotykach,coś z rzędu "My dzieci z dworca Zoo"-dobra książka.
Na jesienne wieczory...lubię jeszcze jakieś pamiętniki np.Pamiętnik narkomanki/prostytutki.
Wieczory szare,noce bezsenne przyda się dobra książka.

Od siebie polecam dla czytaczy o mocnych nerwach thrillery medyczne Robina Cook "Oślepienie","Zabawa w Boga","Napad"
Holden Scott "Nosiciel",
Tess Gerristen "Chirurg"
Alex Kava "Trucizna".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rany....coś chyba masz z banią, skoro czytujesz takie paskudztwa...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Polecam bardzo :

Caleb Carr "Alienista"
Zygmunt Miłoszewski "Domofon"
Jean-Claude Izzo "Total Cheops, "Szurmo", "Solea"
Dzięki Vilette:)

Drogi trolu kwestia gustu,Ty wolisz Bolka i Lolka i nawet słowa nie pisnę,że to paskudztwo.
Poleć mi w takim razie coś co mnie zainteresuje,a nie krytykujesz mój gust.
Bardzo proszę, jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę :)
A i jeszcze jedno trolu,podejrzewam ,że żadnej z tych książek które poleciłam nawet w rękach nie miałeś,pomęczyłabym Cię jeszcze tytułami,czekam jednak na kogoś z kim pogadam o fabule.
Być może się mylę,może czytałeś,tylko skąd wtedy przeświadczenie że to paskudztwo?
Ale może Ty lubisz się tak dręczyć,nie wnikam,każdy wiesz... ma jakieś fobie.
Hej co taka cisza..polećcie coś.
michael o'brien "ojciec eliasz czas apokalipsy".
pozwolę sobie przepisac to, co powiedział o niej Sheldon Vanauken:
przeczytałem tysiace książek, a ta jest jedną z najwspanialszych. Mam nadzieję,że przeczytają ją tysiące ludzi i będą tak wstrząśnięci jak ja. Niektórych zachwyci jako thiller, bo rzeczywiście jest to thiller, lecz jednoczesnie powieść znacznie głębsza. Mamy tu miłość,i przyjazń, dramat , tragedię ale przede wszystkim wiarę."
Jeżeli lubisz sensację to:
http://www.empik.com/szukaj/produkt?author=Jeffery+Deaver&pl=on&category=book&gclid=CJ7484qBpLMCFYpY3godzUQAYQ
Tytułów nie będę wymieniał bo wszystkie są warte przeczytania.

Harlana Cobena - mnie najbardziej wciągnęła "Nie mów nikomu" ale inne też są ciekawe. Dobrze pisze też Alex Kava i Tess Geritsen.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze tylko dodam,że zanim zaczniemy wszyscy polecać "dobre książki" powinniśmy ustalić co to znaczy "dobre".
Czy te które stoją najwyżej w różnych rankingach?
Czy te, których autorzy otrzymali nagrodę Nobla?
Czy te, które możemy czytać w każdym miejscu i nie wymagają większego skupienia?
Co to w ogóle znaczy "dobra książka"?
Dobra książka to opinia subiektywna. Dobra, czyli taka, która podobała się MI i być może spodoba się komuś innemu również.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Tak. Zgadzam się, że każde z nas może mieć swoją listę dobrych książek.
Ale jeszcze jedno:
-czy dobra książka to taka, która czytamy przez pół nocy , bardzo nam się podoba, ale na tym kończy się nasza przygoda z dana lekturą?
- czy to taka książka, którą chcemy mieć na półce, przeczytamy ją jeszcze raz, dwa albo więcej.
A może i ta i ta jest dobrą książką, tylko że ta druga jest jeszcze lepsiejsza od tej pierwszej.
Ja rzadko sięgam po lekturę dwa razy. Tak jak po film.

Ale lubię mieć książkę na półce i czasami wracam do cytatów lub momentów.

Jeśli mnie książka wciągnie to faktycznie jestem w stanie czytać ją całą noc byle skończyć, byle wiedzieć co się wydarzy dalej.

Brzmisz jak antyspołeczny;)
"-czy dobra książka to taka, która czytamy przez pół nocy , bardzo nam się podoba, ale na tym kończy się nasza przygoda z dana lekturą?
- czy to taka książka, którą chcemy mieć na półce, przeczytamy ją jeszcze raz, dwa albo więcej."

To ja postaram się sprecyzować. Dobra książka to taka o której sądzisz że warto ją przeczytać. Subiektywnie.

Stanisław Lem
ja bardzo lubię książki Johna Grishama
chwilowy brak rozrywki
Cross Kavy polecam "Truciznę"
A Tess "Chirurga"Wspomianałam w pierwszym poście.

W pierwszym poście jest również typ ksiązek które uwielbiam,licze na dobry,mocny thriller medyczny.

Coben dobrze pisze,ale to kryminały.wiekszość mam przeczytanych.
Gdy byłam młodsza miałam szał na Agathę Christie.
Właśnie mi się przypomniał Nelson DeMille. Szczególnie "Córka Generała" i "Nad rzekami Babilonu". Bardzo dobra sensacja.
Grishama przede wszystkim "Czas zabijania". A thrillery medyczne to domena Robina Cooka.

Stanisław Lem
Potwierdzam. DeMille rewelacja.
Przeczytałam i Córkę Generała i Nad rzekami Babilonu. Córka Generała podobała mi się bardziej. Później oglądałam film z Trvoltą i nie podobał mi się:(

Czy tylko ja tak mam, że jeśli najpierw przeczytam książkę a później film, to jestem niezadowolona? Chyba jeszcze żadna adaptacja mi się nie podobała;/
TB też tak mam. Ilekroć czytam książki, a potem oglądam film jestem mega rozczarowan...
chwilowy brak rozrywki
Dokładnie Cross ma rację,dobra książka to taka którą przeczytasz więcej niż jeden raz i obojętnie czy jest ona bestsellerem czy nie.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (412 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

Kawa czy Herbata - rano (238 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry