Widok
Wczasy pod grusza, a urlop macierzynski
Mam pytanie do dziewczyn, ktore byly juz na urlopie macierzynskim i u ktorych w pracy praktykowane sa doplaty do urlopu wypoczynkowego, tzw. 'wczasy pod grusza' -
- czy podczas urlopu macierzynskiego tez skladalyscie wniosek o to swiadczenie i je dostalyscie? Natrafilam na informacje, ze jesli taki ekwiwalent wyplacany jest z ZFSS to pomimo tego, ze sie przebywa na urlopie macierzynskim, jak najbardziej sie on nalezy.. ciekawi mnie natomiat jak to jest w praktyce :)
- czy podczas urlopu macierzynskiego tez skladalyscie wniosek o to swiadczenie i je dostalyscie? Natrafilam na informacje, ze jesli taki ekwiwalent wyplacany jest z ZFSS to pomimo tego, ze sie przebywa na urlopie macierzynskim, jak najbardziej sie on nalezy.. ciekawi mnie natomiat jak to jest w praktyce :)
co najlepsze podobno nawet na urlopie wychowawczym grusza również przysługuje!
ale to już muszę się dopytać na 100%, ja o tym nie wiedziałam jak byłam z 1 córą na wychowawczym i mnie w pracy potem uświadomili w kadrach...ale już było po ptakach więc nie drążyłam tematu
teraz też będę na wychowawczym więc już się dowiem :P
ale to już muszę się dopytać na 100%, ja o tym nie wiedziałam jak byłam z 1 córą na wychowawczym i mnie w pracy potem uświadomili w kadrach...ale już było po ptakach więc nie drążyłam tematu
teraz też będę na wychowawczym więc już się dowiem :P
U mnie było tak, że musiałam wypisać urlop wypoczynkowy, bo macierzyński to nie wypoczynkowy. Dopiero wtedy otrzymałam gruszę. Ciekawy tez jest temat 13-stki. w zeszłym roku przepisy się pozmieniały i okres macierzyńskiego wlicza się w obecność w pracy ale tylko w kontekście samego naliczenia 13-stki. Co do wysokości wypłaty to oblicza się ją na podstawie płacy za DNI FAKTYCZNIE PRZEPRACOWANE.
Witam pania!Ja jestem na macierzyńsko- rodzicielskim i też nie dostałam wczasy pod gruszą i to jest prawda żeby dostać wczasy pod gruszą to trzeba iść na urlop wypoczynkowy to wtedy wypłaca a na macierzyńsko- rodzicielski niewyplacaja wczasy pod gruszą. Jestem ciekawa czy 13 stek dostane bo urlop macierzynsko-rodzicielski kończy mi sie w kwietniu 2018r pozdrawiam