Widok

Wiara

Hydepark Temat dostępny też na forum:
W jaki sposób wierzycie? Czy Wasza wiara polega na odbębnianiu Mszy Św. w niedzielę czy na modlitwie, która nie jest wyłącznie przymusem lecz wewnętrzną potrzebą? A może dodatkowo czytacie prasę katolicką? Regionalna, ogólnopolską? "Gość niedzielny"? A co z dziećmi? Oswajacie je od najmłodszych lat z pojęciami zawartymi w Biblii? "Promyczek Dobra"?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15
Mickiewiczowi też pan zarzuci,że modlił się do Litwy ? Nie potrafi pan odróżnić symbolu,znaku od obiektu realnego ? Prawa jazdy pan nie ma ? Świadectwa maturalnego czy innego dyplomu nie posiada ? Numeru na drzwiach mieszkania też nie ? Jeżdzi pan fiatem pandą czy inną marką ? A buty to pan nosi chińskie czy Adidasy albo Niki ?

Zacznij pan wreszcie myśleć na własny rachunek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
A tu się doczepię .....
(pomijając talizmany, medaliki z matką Boską na szyi, co mają ustrzec od złego, cudownych obrazów łaskami płynących itp.)

http://ekai.pl/forum/wiara/x2594/

Tak się składa, że w Polsce niemal na każdym kroku można znaleźć osoby klękające oraz modlące się do wizerunków czy posągów, ludzi trzymających w rękach miniaturowe krzyże, różańce czy też szkaplerzyki. Wszystkie te dewocjonalia są nieodłącznymi atrybutami największej religii w kraju, czyli Kościoła Rzymsko-Katolickiego (KRK).

Wielu zarzuca, że tego rodzaju postępowanie jest bałwochwalstwem!

Kościół (KRK) oczywiście zaprzecza i twierdzi, że jego wierni są ludźmi inteligentnymi i żaden wierny nie wierzy, że podobizna na ołtarzu, rzeźba czy różaniec jest Bogiem, Isusem czy Marią, ale są to jedynie figury wyobrażające Chrystusa czy inne osoby.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
S niektóre owoce morza mają łuski .
Ale nie będę czepialska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Nie przyszło nigdy pani do głowy, że Biblia jest zapisem nie tylko religijnym ale i kulturowym ?" Oczywiście że jest. I co z tego? Nigdy nie twierdziłam, że religia nie jest źródłem kultury. Przede wszystkim w kategoriach utrzymania porządku społecznego - transcendentalne kij i marchewka, bo autorytet ludzki często nie wystarcza i istnieje potrzeba odniesienia się do silniejszego autorytetu. (Że jest fikcyjny to tylko zaleta - nie da się go w 100% podważyć)
Oprócz tego religia jest po prostu częścią kultury.
Koło też wynaleziono dzięki Biblii? :)

Teksty ze Starego Testamentu przytoczone wyzej są proste do bólu Tu masz tylko wybór: stosujesz się do nich, albo nie.
NIE odrzucasz Starego Testamentu, ale i NIE stosujesz się do wszystkich jego zaleceń, przy czym komuś innemu piszesz że nie wybiera się elementów wiary tylko przyjmuje ją jako całość. Hipokryta, jak zwykle. ST wyraźni mówi np. o elementach diety, dopuszczalnych i niedopuszczalnych, stosujesz się do tych zasad? albo o składaniu zwierząt w ofierze. Kiedy ostatni złożyłeś w ofierze jakiegoś zwierzaka?

wróżki, talizmany, horoskopy, to są elementy życia religijnego.
Nie katolickiego, (pomijając talizmany, medaliki z matką Boską na szyi, co mają ustrzec od złego, cudownych obrazów łaskami płynących itp.)
Bioenergoterapeuci są fuj, ale facet dokonujący w imię Boga "wskrzeszeń" i 'uzdrowień' na stadionach, już jest ok?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Stvoriczko

Nie przyszło nigdy pani do głowy, że Biblia jest zapisem nie tylko religijnym ale i kulturowym ? Jest to znakomity przyklad zapisu pokazjuącego, to o czym mówię, mianowicie tego,że religia jest źródłem kultury. Ponadto Biblia doskonale dokumentuje jak rozwija się wiara, jak rozwija się myślenie i jak rozwija się kultura. A ponadto ważne by zrozumieć,że teksty trzeba umieć czytać a podstawiwą zeczą nie są slowa lecz znajomość pełnego ontekstu. Czy mam pani przypomnieć kwestię, jak własciwie zrozumieć wypowiedź, że

"Kupiłem zamek...'

Natomast pani i wiele innych osób wrzuca wszystko do jednego gara i naśmiewa się z naszych przodków, jacy to oni byli naiwni, a to oni w ciągu trzech tysięcy lat przeszli od hieroglifów do teorii kwantowej i to własnie dzięki Biblii. A pani odbywa, zdaje się, drogę powrotną.

I niech się pani teraz przyjrzy regresowi jaki się rysuje w epoce antyklerykalizmu - wróżki, bioenergoterapeuci, talizmany,horoskopy, aborcja, eutanazja i to wszystko udokumentowane w gazetach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
"9 Będziecie jedli następujące istoty wodne: wszystkie istoty wodne, w morzach i rzekach, które mają płetwy i łuski, będziecie jedli. 10 Ale każda istota wodna, która nie ma płetw albo łusek w morzach i rzekach spośród wszystkiego, co się roi w wodzie, i spośród wszystkich zwierząt wodnych, będzie dla was obrzydliwością. 11 Będą one dla was obrzydliwością, nie jedzcie ich mięsa i brzydźcie się ich padliną. 12 Wszystkie istoty wodne, które nie mają płetw albo łusek, będą dla was obrzydliwością. "

STARY TESTAMENT
Księga Kapłańska, rozdział 11
6. Jeden z moich przyjaciół twierdzi, że nawet jeżeli jedzenie owoców
morza jest obrzydliwością (3 Ks. Moj. 11:10), to mimo wszystko jest mniej gorsze od homoseksualizmu. Nie zgadzam się. Czy może Pan osądzić?

Moja zdanie na temat homoseksualizmu ,to nie akceptuję,
za to owoce morza uważam za przysmak (czego niektórzy nie akceptują)

Co to ma wspólnego z wiarą ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czemu nikt nie pisze dalej ?

Bo za długi post powyżej i nikomu nie chce się czytać.

Ale zawsze można napisać takie coś i poprowadzić dyskusję dalej.

Słyszeliście, że Palikot był redaktorem katolickiego czasopisma ? Jest milionerem i ma doktorat z filozofii.

A miał być biednym, przygłupim socjalistą nienawidzącym kościoła katolickiego.
Kaja miło ,że zrozumiałaś :-) Dlatego napisałam "INNEGO"
Mamy tego samego Boga,z tej prostej przyczyny dalej jesteśmy ze sobą
bez przepychanek kogo religia jest lepsza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Jolu...A ja sobie myślę, że macie jednego Boga :) tylko po prostu 'macie inne obrządki'.. przepraszam za niezbyt ładne określenie, ale myślę, że mnie zrozumiałaś :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Religia jest twórcą kultury, co do tego nie ma dwóch zdań"
LUDZIE SĄ 'TWÓRCAMI' KULTURY. Ich wyobraźnia, wrażliwość, a czasem interesy.. Możesz to nazywać 'palcem Bożym', ale RELIGIA jako taka i jako twór metaforyczny , nie może być TWÓRCĄ czegokolwiek. Ręce opadają Zet...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Martwie sie o Ciebie. Patrz wyzej i czytaj ze zrozumieniem. Z bezsilnosci robisz tu jakies podjazdy z malolactwem. Indoktrynacja, ktora przechodzisz od dziecka wychodzi. Moze z czasem przejrzysz na oczy i sprzeciwisz sie manipulacji, ktorej jestes poddawany. Czego serdecznie Ci zycze.
"Drugą rzeczą zabawną, wskazującą na luzy w logice, jest wybieranie sobie wiary czy jej elementów jak towarów w hipermarkecie. Jeśli się wierzy logicznie to wieszy się w objawienie przekazywane przez Kościół jako CAŁOŚĆ a nie wybiera się to co wygodne jak z menu. "

"Tymczasem religia to nie hipermarket, że bierze się tylko to, co pasuje."

No cóż. Zdaje się że Stary Testament wciąż obowiązuje, tak?
W takim razie:

"List otwarty do posła Macieja Giertycha:

Drogi Panie Pośle.

Ostatnio słyszałem w którymś z Pana licznych wywiadów, że dla
Pana, praktykującego katolika, homoseksualizm jest odrazą, tak jak jest to
napisane w 3 Ks. Mojżeszowej 18:22 i nie można tego ominąć. Dziękuję za
wszystko, co Pan robi, by edukować ludzi w zakresie Prawa Boskiego. Dużo się
dowiedziałem, słuchając Pana wypowiedzi, i staram się podzielić tą wiedzą z
jak największą liczbą ludzi. Gdy ktoś usiłuje bronić homoseksualistów na
przykład, przypominam mu po prostu, że 3 Ks. Moj. 18:22 mówi jasno, że jest
to obrzydliwość.

Koniec rozmowy.

Mimo tego potrzebuję Pana pomocy odnośnie kilku specyficznych
praw, by móc je wdrażać w czyn:

1. Gdy spalam byka na ołtarzu ofiarnym, wiem, że to powoduje woń, która
jest Bogu przyjemna (3 Ks. Moj. 19). Problem jest z moimi sąsiadami. Mówią,
że dla nich zapach ten nie jest przyjemny. Czy mam ich ignorować?

2. Chciałbym sprzedać swoją córkę jako niewolnicę, za karę, jak to
opisuje 2 Ks.Moj. 21:7. W tych czasach, jaka byłaby, według Pana, najlepsza
cena?

3. Wiem, że nie powinienem mieć kontaktu z kobietą podczas jej
nieczystości miesięcznej (3 Ks. Moj. 15:19-24). Problem jest, jak się tego
dowiedzieć? Usiłowałem zapytać, ale one często były obrażone moim pytaniem.

4. Moja żona po wielu latach straciła upodobanie w moich oczach.
Znienawidziłem ją, gdyż odkryłem w niej odrażającą cechę, gadulstwo.
Wypisałem jej list rozwodowy (5 Ks. Moj. 24) i chcę ją odprawić, tylko nie
wiem, jak go jej wręczyć. Osobiście, czy przez policję?

5. Mam jednego sąsiada, który uparcie chce pracować w dzień szabatu. W
2 Ks.Moj. 35:2 jest jasno powiedziane, że ma być skazany na śmierć. Czy
moralnie jestem zobowiązany, by go zabić sam?

6. Jeden z moich przyjaciół twierdzi, że nawet jeżeli jedzenie owoców
morza jest obrzydliwością (3 Ks. Moj. 11:10), to mimo wszystko jest mniej
gorsze od homoseksualizmu. Nie zgadzam się. Czy może Pan osądzić?

7. W 3 Ks. Moj. 21:20 jest powiedziane, że nie mogę się zbliżać do
ołtarza Boga, jeżeli mam problem ze wzrokiem. Muszę zdradzić, że noszę
okulary do czytania. Czy muszę mieć wzrok 20/20 lub czy można negocjować?

8. Większość moich przyjaciół obcina sobie włosy, również w tzw. kołka,
mimo że jest to jasno zabronione 3 Ks. Moj. 19:27. Jak oni maja umrzeć?

9. Wiem, że wg 3 Ks. Moj. 11:6-8, jeżeli dotknę skóry martwego wieprza,
staję się nieczysty. Ale czy mogę nadal grać w piłkę nożna, jeżeli będę
nosił rękawice?

10. Mój wujek nie respektuje 3 Ks. Moj. 19:19, ponieważ sieje dwie różne
rośliny na tym samym polu. Jego żona zresztą również, ponieważ nosi ubrania
z dwóch różnych materiałów (mieszaninę bawełny i poliestru). Ma również
zwyczaj przeklinania. Czy naprawdę muszę zebrać całe miasto, by ich
kamienować (3 Ks. Moj. 24:10-16). Czy nie moglibyśmy ich po prostu spalić
żywcem podczas prywatnego zebrania rodzinnego, jak to zrobiliśmy dla tych,
którzy sypiają z ich rodziną? (3 Ks.Moj. 20:14).

Wiem, że wnikliwie Pan przestudiował te tematy, i jestem pewien, że mi Pan
pomoże. Dziękuję Panu jeszcze raz, za przypominanie nam, że słowa Boże są
wieczne niezmienne."
INNEGO "Boga.
To nie ważne jakiego Boga bo oprócz nazw to jeden i ten sam chcący od ludzi dla ludzi dobra.Wiara po prostu nie polega na materializmie lecz na czymś więcej.I to właśnie jest smutne iż ludzie bez wiary szukających szczęścia w kasie oceniają wierzących bo nie są w stanie zabrać im siły ,chęci i radości z życia pełnego sensu
NIE KAŻDY WIERZĄCY -WIERZY -ludzie bywają różni
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja wierzę ,że Bóg istnieje.
Mój mąż też .Każde z nas ma "INNEGO "Boga.
Nie jesteśmy katolikami.Nasze dzieci miały możliwość wyboru.
Dziś jedno wybrało religię męża(17lat) drugie jest na rozdrożu (20lat).
Mam też wiarę w ludzi ,mimo,że życie mi po tyłku dało właśnie
przez takie osoby jak Kinga. Wszystko wiedzące ,oceniające ,najlepsze.
Dzięki kłopotom i zmartwieniom motto "Co cię nie zabije,to wzmocni"
jest dla mnie bardzo aktualne.
Mój inny Bóg nie przeszkadza przyjaciołom katolikom którzy faktycznie chodzą do kościoła nie tylko od niedzieli i święta
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
sceptyk

walczysz ze słabością coś mi tu zalatuje małolactwem
chyba że jesteś człowiekiem który nie wie po co żyje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zaslepiony fanatyk, pelna geba. Jak to mowi mlodziez: zal.pl.
Ale tak jak pisalem powyzej, to tylko kwestia czasu, kiedy tacy ludzie beda traktowani jak pocieszny folklor. I cale szczescie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ x3

Do takich ludzi jak pan/i żadne argumenty nie trafią, bo brak wyrobienia naukowego. Religia jest twórcą kultury, co do tego nie ma dwóch zdań.Antropolodzy to wiedzą ale wytłumacz to ignorantowi, ktory nie wie co to "antropologia". Wszystkie pojęcia i sama myśl abstrakcyjna wywodzą się z religii, z refleksji religijnej, a na nich z kolei bazują symbole i inne wytwory kultury.

Nie, tak być nie może, wyprane przez marksizm umysły wiedzą lepiej niż nauka.

Wiedzą też o roli religii bystrzy politycy, choćby tacy jak Putin, kagiebista przecież, ktory stara się odbudować cerkiew prawosławną. Puknij się w łeb i zadaj sobie czlowieku pytanie dlaczego Putin, były komunsta, to robi.

Ale pewnie ty wiesz lepiej, że uległ propagandzie albo Watykan go przekupił, albo ma nie po kolei. Ty masz za to po kolei.

Niewyobrażalny poziom ignorancji, podparty chciejstwem,i brakiem standardów i niechęcią do norm, jak się mogę domyślić po języku pelnym komunałów i lewackich stereotypów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Wybacz mi ale jakoś nie lubię argumentów typu " ... a z ciebie to głupek do kwadratu ... ". Dlatego zostawię cię samego na tym polu, ponownie.
Adieu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Z ludzką psychiką można robić cuda.."
Tak Zet...ze słabą szczególne.. I na tym bazują np. sekty... Silnemu świadomemu siebie człowiekowi nie jest łatwo zawrócić w głowie."

Bardzo trafne stwierdzenie. Zgadza się. Cała religia oparta jest na naiwnosci i słabosci ludzkiej ,a pan zet tłumaczy to kulturą. Owszem kurtura jest taka w jakiej się urodziliśmy ale fakty mowią za siebie. Proszę nie tłumaczyć ludziom co jest napisane w ks obiawienia bo to bzdury sto raz tłuaczone i przepisywane w roznych jezykach ,nie znamy prawdziwego znaczenia biblii każda religia tłumaczy weedług siebie i każda opcja jest dla ludu logiczna. Trzeba zadać sobie pytania po co ludzi potrzebują do szczescia wiary ,religii to jest swoiste poczuje bezpieczeństwa każdego człowieka bez wzgledu na wyznanie.Strach przed śmiercią i nadzieja.jakby żadna religia nie obiecywała nagrody w postaci życia wiecznego ludzie nie tkwili by w religiach Strach przed srogim palcem Bożym sprawia że ludzie są otumanieni ,a jak znadzie się człowiek który stoi na czele takiej seksty to baranki robia z siebie pokorne owieczki i nawet gdy czują inaczej beda tkwic w danej sekscie ze starchu juz chyba nie przed Bogiem tylko przed człowiekiem ktory te bzdury mu wpaja.KK też jest taka sektką jak widać słychac i czuc

Inne tematy z forum Kobieta

CO Z TYMI OFERTAMI PRACY? (12 odpowiedzi)

Przeglądając ogłoszenia z ofertami pracy, nie trudno zauważyć, że wszystkie oferty są skierowane...

Niskie libido u mojego mężczyzny (38 odpowiedzi)

Powinnam raczej napisać zerowe libido. Mój mąż w ogóle nie chce ze mną uprawiać seksu. Właściwie...

Zmarszczki na czole (131 odpowiedzi)

Mam okropne zmarszczki na czole. Doradzicie jak się ich pozbyć?

do góry