Widok

Wiara

Hydepark Temat dostępny też na forum:
W jaki sposób wierzycie? Czy Wasza wiara polega na odbębnianiu Mszy Św. w niedzielę czy na modlitwie, która nie jest wyłącznie przymusem lecz wewnętrzną potrzebą? A może dodatkowo czytacie prasę katolicką? Regionalna, ogólnopolską? "Gość niedzielny"? A co z dziećmi? Oswajacie je od najmłodszych lat z pojęciami zawartymi w Biblii? "Promyczek Dobra"?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15
@ Gundek

No to jesteśmy w domu - okazał się pan ofiarą Kubła Powiatowego, wszystko jasne. Jesteś tym co jesz. To by wyjasniało popularność wieprzowiny. Zawartość mięsa w mięsie, zawartość mysli w pierdnięciach Kubła. Putin jako namiestnik syjonistów.

Wiem już jaką zawartość masz pan w glowie, w stylu palikociarni i na tym kończę wymianę z panem, bo co to za powód do chwały gdy ma się z góry pewność, że się wygra stawiając dolary przeciw kasztanom.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Podobno da się wyłączyć sprawdzanie pisowni. Chociaż nie gwarantuję, w moim nie mogłem zmienić głośności dzwonka, chociaż miał Javę, MP3, aparat, radio, WiFi, pocztę, bluetooth, i inne bajery. W końcu skończył marnie, gdy mi wyrozumiałości zabrakło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nie wrzucam ludzi do jednego worka. Są lepsi i są gorsi. Te skomplikowane analizy społeczne to sobie daruję, wystarczy mi pół godziny Wojewódzkiego Show, poranne wiadomości i chodzę pół dnia jak opętany.

Jestem za to pewien, że ktoś próbuje mi zarzucać jakieś rzeczy, które nie powiedziałem, wiesz coś o tym ?

Sposób magiczny ? To, że czegoś nie rozumiemy nie oznacza wcale, że jest bezsensu. Przykładowo, dla mnie teoria względności to jeden wielki niezrozumiały bełkot, a tu zobacz pan jakie mądre to.

Putin jest pachołem, plejbojem, agentem ale na pewno nie jest głową niepodległego państwa. On nie ma koncepcji, tylko bawi się tymi 5 minutami, które zostały mu dane. Realizuje tylko rozkazy i robi to konsekwentnie. Ruski wolą na swego główno-dowodzącego typ samca alfa, co by wiadro wódki wypił a po tym trzy dziewczonki zadowolił, a na koniec do przerębla schłodzić się skoczył. Dlatego takiego Rosja dostała. By jego PR i zaje*bistość zwyciężała w narodzie z poczuciem frustracji wszechogarniającą beznadzieją.

Polacy wolą inteligenta, pokojowo nastawionego, typ dyplomaty, panujący nad emocjami i umiejący się wysławiać, agent Donek. Dlatego ciągle słyszysz z jego ust aby nie kłócić się z Unią Europejską bo nas inaczej nie polubią, aby było nam miło i w ogóle zielona wyspa.

Bóg traktuje nas w objawieniach ? A teraz to co ? Odszedł sobie na emeryturę ?

Objawienia są udokumentowane ? Niby czym ?
Ja napiszę zaraz nowe objawienie, na końcu zawrę klauzulę: "... Bo tak kazał Pan twój w niebie ...", I od tych swoich objawień nie rozróżnisz.

Zagmatwania ? Chyba zawiłości, które musiałem ci wytłumaczyć, panie dzieju.
Aż mnie trzęsie, jak czytam Twoje herezje. Zetjot, piszesz czasami takie fanaberie, że w sedesie podnosi się poziom wody, a dwuletnie dziecko, które akurat korzysta z tej toalety, bo poznało fajną zabawę jak korzystać z toalety i jest zachwycone, jest o poziom intelektualny przed Tobą. Niby facet mądry, inteligentny, a jednak ślepy.
~Radio Maryja nie jest stacją komercyjną,...
A czym jest ta stacja zetjot, czym? Może publiczną? Odpowiedz sobie na krótkie pytanie: W jaki sposób Radio Maryja się utrzymuje?.
~...taka stacja jak Radio Gdańsk, ktora czasmi jest z rozmaitych względów przydatna. Stopień politycznego d*polizostwa w tej stacji stał się dla mnie nie do strawienia.
Piszesz raptem o dwóch stacjach radiowych, a wiesz ile jest choćby w Europie, albo na świecie. Ładujesz wszystko do jednego wora. Najprawdopodobniej, każda radiostacja nadająca na planecie Ziemia, będzie dla Ciebie posiadała pewien stopień d*polizostwa. Jeśli tak nie jest, to napisz coś choćby o jednej audycji Twojego radia, która wywarła na Ciebie negatywne wrażenia, opinię. Jestem pewien, że nie będziesz potrafił, a spróbujesz zbić ten fakt na inny tor.
~Może mi pan/i wskazać stację, ktora robi to lepiej ?
Proszę wejdź na tę stronę:
http://www.wykop.pl/ramka/1100261/stacje-radiowe-z-calej-europy/
Są tam europejskie rozgłośnie. Wejdź w zakładkę naszego kraju i zobaczysz cztery rozgłośnie katolickie i dziesiątki innych. Wszystkie katolickie robią to lepiej. Posłuchaj, ale bez klapek, a się przekonasz.
~Kiedyś Radio Maryja wydawało się mi zbyt jednostronne politycznie,..
Od kiedy radio katolickie musi być jednostronnie, czy parostronnie politycznie? To się ma nijak do założenia rozgłośni. Każde radio podpięte jest pod daną tematykę. To tak, jakbyś założył radio, w którym 60 % muzyki będzie muzyką filmową, 30 % inną podobną, lub nie, a 10 % to reklamy. Po pewnym czasie puszczasz disko i co dale? Radio Maryja nie w tym celu założono, by być stronniczo polityczne. Czyż nie?
~A testem najlepszym jest poparcie, jakim o. Rydzyk się cieszy..
Chyba nie do końca, tak jest? Zobacz:
https://www.facebook.com/o.tadeusz.rydzyk
Na czołowej stronie jest nasz Prawdziwy Narodów. Powiedz nam dlaczego, Jan Paweł II nie chciał przyjąć (co najmniej dwukrotnie ) o. Rydzyka. Wiesz? Ja się tylko domyślam i powtórzę słowa mojej Babci: Nad Wisłą mieszka tylko jeden diabeł i jest to w okolicach Torunia.
~I cieszy się nie za nasze z podatków uzyskane pieniądze lecz z autentycznej woli słuchaczy, którzy z własnej woli dartki na radio przekazują. Gdyby tak inne stacje poszły w jego ślady...
Pozostawię to bez komentarza, bo nie mam zamiaru nikogo urazić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ Gundek

Nie ma jednej opcji. Ludzie są różni, bo gdyby nie byli, nie byłoby rozwoju. Są ludzie dobrzy i są ludzie źli i wpychanie ich wszystkich do jednego worka jest objawem niewybaczalnego prostactwa, swiadczącego o ucieczce od skomplikowanych analiz zmieniających się warunków spolecznych.

Myśli pan w sposób magiczny i nieuporządowany - Putin to , Putin tamto. Putin jest politykiem, ma pewną koncepcję i ją realizuje konsekwentnie. I niech go pan nie przyrównuje do Donka, bo to inna liga.

A jak Bóg nas traktuje to ukazał w objawieniach, w które można wierzyć lub nie wierzyć, ale jeśli się mówi coś o Bogu, to trzeba założyć,że wiemy to z objawienia. I czy pan uważa,,że panu też coś Bóg objawił ? Bo skoro coś pan wie o Bogu, to niby skąd ? Ja tam jednak wolę wierzyć w bardziej udokumentowane objawienia niż w pańskie prywatne.

Więc proszę nie pisać tekstów pełnych zagmatwań na jakie wskazałem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ten temat jest bardzo głęboki. Już nieco się w niego zanurzyłeś ale reszta jest już bardzo trudna i wymaga by zapomnieć o wszystkim co się człowiek z TV nauczył.

Więc, faktycznie religia daje bonusy do moralności obywateli. Ale skąd wiesz, że w tym momencie rządzącym tym ziemskim bajzlem zależy na tym by społeczeństwa były jakoś moralnie oświecone. To tak jak z plajtą firmy, wielu ludzi się na tym wzbogaca. Więc jeśli chodzi o demoralizację to rozpad społeczny może być celem, nie będę kończył do czego celem, bo to wymaga już bardzo dużo.

Piszesz o lewicy, liberałach, nazizmie, komunie. W tych kategoriach nigdy nie obejmiesz całości i zawsze będziesz manipulowany coraz to nowszymi bzdurami. Przyjmij jedną opcję: kasa i władza i tylko pod tym kątem analizuj każda sytuację z wiadomości TV.

Putin, ras Putin, to zakochany w Reichu agent tegoż kraju, nomen omen agent. Donek tez kocha Reich miał nawet dziadka w Wermachcie i to wcale nie przesada, że mógł mieć jakieś zasługi dla Polski, w końcu mógł pacyfikować Powstanie Warszawskie.

ras Putin to taki hołd, tak samo jak uwalenie wycieczkowca Con Cordia na 100 lecie zatopienia Titanica. Putin nie ma władzy, on ma zarąbisty PR i prezencję, poza tym musi wykonywać rozkazy. Inaczej może zawału serca dostać albo w wypadku lotniczym nad Warszawą zginąć.

Nie trzeba religii do samo osądu, jest coś takiego jak etyka, chociaż czasem jest ona manipulowana. No bo przecież kobieta może się wyskrobać w imię władzy nad własnym ciałem. Chodź tego co sobie swój własny palec uciął to na siłę do czubków zamknęli.

Jam sobie ani sterem, ani żeglarzem, ani okrętem. My prości ludzie mamy tak malutki wpływ na nasze życie, że ogranicza się ono tylko do decyzji czy dzisiaj się ogolę, czy też nie. Albo czy sprawdzę nowe ogłoszenia o pracę. Być może z natury jesteśmy tak nieodpowiedzialni, że Bóg bał się nam dać więcej niż chrzan do tarcia.
ze kosciol jest dla ludzi slabych,-widze że nie dotkneło ciebie nieszczęście nie ma ludzi mocnych jedynie są bez uczuć i skrupułów.Sorki ale takich ludzi mam za nic
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
* Pałacu Opatów ;) (wkurza mnie ten słownik w telefonie i przeskakujące słowa)
@ Gundek

No to j dedykuję panu poniższy wpis:

http://forum.trojmiasto.pl/Kto-kradnie-wam-logike-nie-tylko-dzieci-t480510,1,135.html?act=post_form&t=480510&pp=8460383#fs

Pan sam sobie sterem,żeglarzem, okrętem ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Kinga - nie wszyscy czują potrzebę wzięcia ślubu kościelnego. Mój Mąż był rozwodnikiem gdy się poznaliśmy. Ja osobiście nigdy nie chciałam ślubu kościelnego. Nie marzyłam o tym w przeciwieństwie do wielu kobiet. Mało tego- wcale nie chciałam wychodzić za mąż, a tym bardziej mieć dziecka :) (jak widać zmieniłam zdanie co do małżeństwa i macierzyństwa-gdy poznałam mojego Męża) Nie robiliśmy wesela, nawet nie ulegliśmy presji naszych Mam aby chociaż obiad zrobić ;) po ślubie w Pałacu Oparów pojechaliśmy przebrać się i wyjechaliśmy na urlop. Dlaczego? Bo to był NASZ ŚLUB, nasz dzień miał wyglądać tak jak my tego chcieliśmy.

Tak się składa, że w naszym kraju ważny (z punktu widzenia prawa) był/jest ślub cywilny. Aby ułatwić życie wierzącym wprowadzono śluby konkordatowe(bo sam ślub kościelny nie był ważny w świetle prawa), aby nie trzeba było brać 2 ślubów - osobno kościelnego i osobno cywilnego.

Nie muszę się niczym asekurować. Nie muszę się nikomu tłumaczyć z własnych wyborów ani przekonywać o ich słuszności, bądź bronić własnych przekonań.
Tak jak napisałam - Syna ochrzciliśmy(jak miał rok), bo Mężowi na tym zależało. Mi to dosłownie "stówą latało". A skoro miało to uszczęśliwić mojego Męża-to czemu nie?
Na swoim pogrzebie nie życzę sobie księdza i wszyscy o tym wiedzą.

Piszesz jak to masz przyjaciół różnych wyznań. I niby jesteś tolerancyjna. A ja odnoszę inne wrażenie. Czuje jakbyś atakowała mnie za mój sposób postrzegania "wiary"(bo jest inny niż Twój) i usiłowała nawrócić/ośmieszyć/udowodnić że jestem idiotką mając czelność mieć inne zdanie niż Ty. Czy ja atakuję Ciebie, za Twoje poglądy? Nie. :)

Nie mam ochoty na słowne przepychanki, które do niczego nas nie doprowadzą. Dlatego z mojej strony to ostatni wpis w tym wątku ;)

Pozdrawiam :) i życzę więcej tolerancji i luzu ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czemu tyle ludzi wkurza się na niepraktykujących katolików ?
- Bo kościół katolicki głośno krytykuje taki stan rzeczy

Czemu kościół katolicki tak mocno piętnuje te zachowania ?
- Bo taca jest tylko w kościele i nie ma wymiernego pożytku z wiernego, nie uczęszczającego do kościoła. To jest także powód dla którego buduje się kościoły, no bo jeśli by tacę postawić na środku ulicy to nikt nie wiedział by co z nią zrobić, a w końcu ktoś by ją buchnął.

Czemu kościół katolicki woli poświęcać tyle czasu niepraktykującym katolikom niż nie wierzącym ?
- Bo skuteczniejszym jest wzbudzać w kimś poczucie winy z niekonsekwentnej wiary i przez to zagonić go do kościoła z tacą niż tego co w ogóle nie wierzy.

Sam jestem wierzącym, ale w Boga anie w kościół czy jakiegoś księdza. Nie potrzebuję ani świątyni ani kapłana do modlitwy, prośby, wyrażania szacunku i wdzięczności naszemu Ojcu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kiedyś ktoś cię nazwał "nicponiem", już wiem dlaczego.

{Mów człowieku precyzyjnie, nie irytuj innych.}
Wydajesz się być jedyna zirytowaną osobą.

{to są sakramenty.}
I co z tego ?

{Bóg to jedno a księżą, dogmatyetc to co nnego}
No bo tak jest. Ksiądź to człowiek, kapłan. Dogmat to ogół wierzeń danej religii. A Bóg to stworzyciel wszystkiego, włącznie z nami. To nie jest trudne.

{albo kupujesz cały, pełny pakiet albo robisz z siebie głupka, gimnazjalnego}
Nie kapuje pełnego pakietu. Niby czemu muszę kapować cały pakiet ? Bo nazwiesz mnie głupkiem gimnazjalnym ? Jakoś twoje teorie i groźby mnie nie przekonują.

{Bo niby skąd weźmiesz te kwalifikacje, które pozwolą ci oddzielić rzeczy istotne od nieistotnych} Używam rozumu i wcale się nie wysilałem, żeby dostrzec, że katolicki Bóg spółkuje z ziemską kobietą, żoną innego faceta i płodzą razem z Bogiem potomstwo, które jakby nie inaczej będzie zbawiać świat. Katolicyzm aż kipi od profanacji. Więc widzisz, jeśli potrafisz myśleć to będziesz potrafił odróżnić jedne rzeczy od drugich.

{Wkurzyłeś mnie dobry czlowieku.}
Przecież wcześniej ani słowo nie padło o tobie, czego się pultasz.

pozdrawiam
GundekIIIMocny
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Oj błąd w Twoich informacjach - NIE BRAŁAM ŚLUBU KOŚCIELNEGO :)))) skąd założenie, że było inaczej?
==
Tak myślałam :D
Wolałabym jednak byś to Ty napisała, wiesz normalnie bierze się oba sakramenty. Albo żadnego. I to jest uczciwe.
Chrzest tak, ślub nie - wybiórcze podejście. I w dodatku asekurujesz się stwierdzeniem: ja do kościoła nie należe, to mama chciała, to mąż nalegał...A Ty co? Wygodnie.

Widzisz, mnie guzik obchodzi w co ktoś wierzy, serio. Nie zależy mi by wszyscy byli katolikami.
Większość moich znajomych, to ateiści, buddyści, muzułmanie, protestanci (moja najlepsza przyjaciółka z lat dzieciństwa to córka pastora - z którym zawsze miło mi się rozmawia).
I świetnie się z nimi dogaduję.
Mało tego: czytuję (i bywam) NIE, redakcji Urbana - niejednokrotnie bowiem facet pisze prawdę, niewygodną, ale prawdę.
Zawsze patrzę na cechy charakteru danego człowieka i zasady jakimi się kieruje.
Ale nie znoszę hipokryzji.
I dlatego większe uznanie moje zyska ateista (za wyjątkiem wojującego fanatyka) niż "papierowy katolik", czyli taki, który w kościele "bywa raz na parę lat" tylko po chrzest, komunię i może jeszcze bierzmowanie, czasem ślub, no bo "oprawa" się liczy :D A, jeszcze zapomniałam o pogrzebie ;)
Co nie przeszkadza to mu oczywiście pluć na KK, księży i "wszystkich świętych" no bo przecież on jest taaaaki dobry :D

Takie interesowne podejście, nie jest tolerowane w żadnej religijnej społeczności bo z religią nie ma nic wspólnego. Nie spotkałam się by jakiś protestant cz SJ pluł na zbór do którego należy.
To jest równie złe, jak dewocja.

a Syn jest ochrzczony, ponieważ zależało na tym mojemu Mężowi ;)
==
Po co?

i doszłam do wniosku, że w przyszłości moje Dziecko SAMO, ŚWIADOMIE dokona wyboru co dalej(tak jak ja mogłam to zrobić).
==
Wiesz, u Protestantów chrzest przyjmują osoby dorosłe, ŚWIADOMIE jak to określiłaś :D
Czemu więc nie poczekałaś aby dziecko samo dokonało wyboru?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
"Z ludzką psychiką można robić cuda.."
Tak Zet...ze słabą szczególne.. I na tym bazują np. sekty... Silnemu świadomemu siebie człowiekowi nie jest łatwo zawrócić w głowie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powtorzenie w tekscie powyzej niezamierzone - efekt pisania w telefonie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ok, przekonales mnie. ;)
Androny? Znam jakies, w podstawowce na religii pletli.
Jesli ja jestem ignorantem, to Ty wychodzisz na "konserwowego" mochera. Przez takich jak Ty Polska tkwi w swojej zasciakowosci, a kosciol (bo to przeciez nasza tradycja najswietsza!) wtyka nos we wszysko co mozliwe (bo przeciez owieczki tego pragna i pokrzykuja)
Szkoda strzepic jezyka (klawiatury). Ty nie przekonasz mnie, a ja Ciebie.
Ani Ty, ani ja pewnie tego nie dozyjemy, ale laizacja jest pewna jak 2x2=4 , a ludzi Twojego pokroju, chcial, nie chcial, bedzie duzo mniej (pewnie zostanie troche mocherow tego typu, ale beda traktowani jak pocieszny folklor). Mam nadzieje, ze moje dzieci juz beda mogly zyc w tym kraju wolnym od koscielno-religijnego kaganca, a ludzi Twojego pokroju, chcial, nie chcial, bedzie duzo mniej (pewnie zostanie troche mocherow tego typu, ale beda traktowani jak pocieszny folklor).
Over and out!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Zet...czytając Cię mam niestety wrażenie, iż Ty również upraszasz...do 'ram'...a szkoda....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ Kaja

Z ludzką psychiką można robić cuda. I na tym jadą rozmaici upraszczacze, którzy ze względów biznesowych redukują ją do seksu i przemocy a całą aksjologię chrześciajańską redukują do popkulturowego mini-kodu
>>cool:obciach
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Bo człowiek to słaba istota w swej naturze Zet.. :) Dlatego potrzebuje 'ram'...wytycznych.. Jak małe dziecko potrzebuje ściśle określonych granic, tak są i 'dorośli', którzy bez tych 'ram' gubią się w życiu... Psychologia ludzka jest w swej zawiłości również prostsza niż Ci się wydaje... :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ sceptyk

Pleciesz pan ewidentne androny. Odpowiedź na te androny znajdzie pan w nowym wątku, więc proszę się tam do nich odnieść.

Zupełnie ignoruje pan historię, rozwój historyczny rozmaitych elementów cywilizacji i zależnośći między nimi. Ignoruje też pan - patrz kwestia szariatu - ewolucję religijności i wiary.

Generalnie jest pan ignorantem, zapominającym, że w każdym rozwoju pojawiają się niekorzystne produkty uboczne i wychodzi panu durna teza, że rozwój=produkty uboczne. Owszem, jesli postawi pan na złego konia i fatalne elementy uboczne to oczywiste, że pan przegra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Inne tematy z forum Kobieta

Niskie libido u mojego mężczyzny (38 odpowiedzi)

Powinnam raczej napisać zerowe libido. Mój mąż w ogóle nie chce ze mną uprawiać seksu. Właściwie...

CO Z TYMI OFERTAMI PRACY? (12 odpowiedzi)

Przeglądając ogłoszenia z ofertami pracy, nie trudno zauważyć, że wszystkie oferty są skierowane...

Zmarszczki na czole (131 odpowiedzi)

Mam okropne zmarszczki na czole. Doradzicie jak się ich pozbyć?

do góry