Widok

Wieczorna kąpiel

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny. Mam już dość noszenia tej wanienki ... Od kiedy zaczęłyście kąpać maluchy pod prysznicem ?

Ja od dwóch dni próbuje ją tak myć ale oczywiście zawsze kończy się płaczem... Nie chce jej wystraszyć może macie jakieś sposoby ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no pewnie że nie, ale szkoda dźwigania wanienki a tak wsadzisz do prawdziwej i po sprawie :)
nie uważam, żebym krzywdziła Młodego kąpiąc Go w Jego własnej wanience :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
racja ;)

my juz od bardzo bardzo dawna kąpiemy maluchy w normalnej wannie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
matko dziewczyny toż wy krzywdę robicie dzieciom kąpiąc je w wanienkach w wieku 1,5 roku, przecież w dziecku wykształcają się pewne schematy i przyzwyczajenia
czasem trzeba odłożyć własną wygodę na bok
moje dzieci w zwykłej wannie kąpane są odkąd skończyły 3 m-ce, nie mam problemu z niczym, Emilka sama polewa się wodą i mydli mydłem, uwielbia zabawę prysznicem i tylko mycie włosów nie napawa jej radością
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Ja córki zaczęłam kąpać w dużej wannie odkąd skończyły 4 miesiące.
nasza przeszła do dużej wanny jak miała 3 miesiące:):)
a ja nadal kąpię Kubę w małęj wanience wstawianej do dużej,a mały ma już 1,5. Tak mi wygodnie i w sumie mniej wodu idzie. Teraz na wakacjach w domku letniskowym była kabina i wstawiłąm kubie miskę.
Ja podobnie jak Ania z tym prysznicem. Jak staly już. Kąpanie w wannie "dorosłej" jak potrafiły siedzieć. Wanienki do dużej wanny nie wstawiałam.

Co do prysznica, to puść najdelikatniej wodę jak można i daj małej słuchawkę prysznicową. U mnie zadziałało :)
Marysi nic nie przeszkadzało na początku ale Gocha się darła jakbym ja ze skóry miała obdzierać :) No to dałam jej do ręki i powiedziałam że ma się sama myć :p
Jan kapan w wanience dla maluchów od początku wstawianej w duża wannę.
Potem bezstresowo przeszedł na normalną wannę.
Prysznic -odkąd sam stał na nogach.

Jacek to samo zaczeliśmy.

Nie mam zamiaru się ciągać z wanienkami z wielkoludem!
Ja córę kąpałam w wanience tylko przez pierwszy miesiąc jej życia. Potem korzystała już z normalnej wanny.
AgaAmelka - właśnie :) jaką miałaś wanienkę, że Mała tak szybko z niej wyrosła?

Gabryś do 8 czy 9m-ca życia był kąpany w mniejszej wanience(w wannie), leżąc na foczce :) a jest długasem ;)
później kupiliśmy tą wanienkę 100cm :)
kąpie się w niej do dzisiaj - na siedząco :]
MartuS -małymi kroczkami i się przyzwyczai:)
Tylko nic na siłę:) próbuj zachęcić zabawkami,wiaderkami,kubeczkami itp:)
Oj to nic tylko pozazdrościć tak grzecznych dzieci ;)
ja dziś spróbowałam małą wsadzić do baseniku.
Więc tak napompowałam go, nalałam wody i wsadziłam Julcie ...
Wszystko było ok dopóki nie wzięłam mydła do ręki i nie zaczęłam myć plecków ;/
Potem już wszystko szybko szybko bo się tak darła ...
Ale to może dlatego że była już zmęczona - za późno zaczęłam ją kąpać.
AgaAmelka to jaka Ty masz wanienke? no my mielismy ta mniejsza i mayl d tej pory z niej korzysta tylze ze teraz juz tylko na siedzaco ale do 6-7msca spokojnie na lezaco. ogolnie moj nie jest jakims wielkim fanem kapieli ale tez nie placze jak mu plucze wloski wiec nie mam na co narzekac:)
Jeśli chodzi o kabinę prysznicową, też jest super:) na wakacjach nie miał problemu,najbardziej podobało mu się że może się chlapać i pada na niego "deszczyk":) no i że ma klapki;)
Jaś był kąpany w dużej wannie z tatusiem odkąd skończył tydzień:) Jego kąpiel w wanience kończyła się wrzaskiem:) Dzisiaj kąpie się jeszcze czasami z tatą,ale już raczej woli sam,bo ma za mało miejsca:)

Dzięki tak szybkim kąpielom w normalnej wannie, oswoił się z wodą, nie ma problemu z myciem głowy,wylewaniem wody na głowę, nurkowaniem i nauką pływania:)
to ja jako jedyna sie pospieszylam ?mala juz sie nie miescila w wanience jak juz miala 3 miesiace ;) obecnie nosi rozmiar 80 ;) i kapiemy ja na takiej gabce w wannie ;)
my zrezygnowaliśmy z noszenia wanienki do pokoju jak mały miał niespełna roczek. Mamy dość głęboki brodzik ale i tak kupiłam większą miskę i kąpiemy małego właśnie w niej (stawiając ją w brodzik) - dzięki temu mały czuje się bezpieczniej i oszczędzamy wodę -ekologia;):)
pozdrawiam
Ja jak Amelke i Niunka od 1,5msc zycia zaczelam kapac w wannie (prysznica nie posiadam) i reakcja taka sama u dwojki byla -> usmiech od ucha do ucha :)
a u mnie zupełnie na odwrót - Młoda zaczyna się drzeć jak zakręcam wodę bo chce żeby jej kapało do wanienki, wtedy ma najlepszą zabawę, a jak ją polewam słuchawką prysznicową to wogóle jest jeden wielki pisk - z radości oczywiście - Młoda ma 1,5 roku

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry