Widok
Witaminki dla dzieci
Czy macie jakies sposoby na wzmocnienie odpornosci u swoich dzieci? Moja bratanica (2,5) i bratanek (4,5) ciagle choruja i chcialam im zrobic maly prezencik, no i niespodzianke dla rodzicow, znalazlam w sieci multitabs immuno-kid, podobno maja smak, jak cukiereczki, ktos moze podaje to swoim dzieciom? Bede wdzieczna za pomoc!
Nic na recepte nie wchodzi w gre, bo ja nie pojde z dziecmi do pediatry, a te multitabsy maja smak truskawkowo-malinowy i sa do ssania, wiec mysle, ze dzieciom by smakowaly, wiec byloby przyjemne z pozytecznym, tym bardziej, ze zawsze cos dla nich mam, jak nie czekoladka, soczek, to jakis jogurcik, biszkopciki itd., a tym razem byloby cos innego :)
teoretycznie od 4 lat,ale nasza pediatra nam poleciała mimo że mój mały ma 3 latka, ale jest dosyć duży jak na swój wiek, bo jego 5-letni kuzyn jest z nim prawie równy;) ale chętnie je bierze, po jedej dziennie, promocje znalazłąm m.in. tutaj http://www.domzdrowia.pl/58578,kinder-biovital-gumisie-60-zelek-60-zelek-z-beta-karotenem-gratis-dwa-razy-wiecej-w-tej-samej-cenie-.html
aaaa i jeszcze jedno - mozna spokojnie podawac dzieciom spiruline , zwlaszcza niejadkom, ja sama lykam 2 tabletki dziennie
na poczatku jesieni robie nam wszystkim taka kuracje echinaceą przez 4 tygodnie bo tego nie mozna dlugo podawac
a to troche informacji o spirulinie
ceny sa roznorodne ja np za 100 tabletek zaplacilam niecale 20 zl
Spirulina – glon słodkowodny, jest bardzo bogatą substancją odżywczą i dlatego nazywana jest pokarmem przyszłości, zielonym złotem, wodnym żeń-szeniem. To źródło chlorofilu zwanego „krwią roślin” ze względu na prawie identyczny skład i strukturę jak hemoglobina.
Spirulina Max - produkt o działaniu wzmacniającym organizm i pobudzającym system immunologiczny. Zawiera niebieskozielone algi (inaczej glony), bogate w wiele witamin, składników mineralnych i wszystkie niezbędne aminokwasy. Łatwo przyswajalna przez organizm. Duża zawartość pełnowartościowego białka, czyni z nich cenny dodatek diety wegetariańskiej.
Algi lub inaczej - glony, to rośliny o prostej budowie, żyjące przeważnie w wodzie. Algi zawierają więcej witamin i składników mineralnych niż wiele innych produktów spożywczych, dlatego ostatnio coraz częściej używa się ich jako naturalnych dodatków żywieniowych, podobnie jak morskich wodorostów. Wśród alg wyróżnia się m.in. dwa typy: Chlorellę i Spirulinę czyli algę szmaragdowozieloną i niebieskozieloną. Obie są doskonałym źródłem cennych substancji odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm. Algi zawierają pełnowartościowe białka, dlatego też wegetarianie mogą je włączyć do jadłospisu jako źródło niezbędnych dla organizmu aminokwasów.
Duża zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Spirulina posiada zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych toksyn. Oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jest skutecznym środkiem przyspieszającym gojenie ran i owrzodzeń.
Zawartość makro i mikroelementów wyróżnia algi spośród wszystkich żywych organizmów. To naturalne źródło dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, manganu, cynku i krzemu. Ponadto w algach jest szczególnie wysoka zawartość potasu, dlatego korzystnie wpływają na zdrowie osób przyjmujących środki moczopędne. Dzięki obecności naturalnego jodu w określonych przypadkach normalizują niedoczynność tarczycy. Znajdujące się w nich żelazo jest w łatwo przyswajalnej formie, dlatego są jednym z najlepszych naturalnych źródeł tego pierwiastka.
Oba rodzaje alg są bogate w różne witaminy. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także witaminę A i kwas linolenowy. W dużych ilościach znajdują się w nich kwasy nukleinowe (RNA, DNA) oraz chlorofil, który jest świetnym środkiem regenerującym, dezodorującym i przeciwbakteryjnym.
W światowym piśmiennictwie naukowym publikowane są coraz to nowe wyniki badań dotyczących alg. Udowodniono już ich korzystny wpływ podczas zwalczania zakażeń wirusowych (m.in. wirusów opryszczki, grypy typu A). Ostatnio w Indiach prowadzi się badania nad rolą alg w zapobieganiu oraz leczeniu chorób błony śluzowej jamy ustnej o charakterze złośliwym. Także i w tym zakresie potwierdzono pozytywne działanie substancji zawartych w algach. Spirulina pobudza mechanizmy naprawcze już uszkodzonego DNA, co ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce nowotworów.
Z całą pewnością wiadomo, że algi wzmacniają system immunologiczny oraz wiążą wolne rodniki. Stanowią naturalną i bezpieczną broń, pomagającą nam zwalczyć wirusy i bakterie. Z tego powodu lekarze coraz częściej sięgają po algi, wspomagając leczenie różnych schorzeń. Stosowanie spiruliny zapewnia bardzo duży wzrost witalności organizmu.
Spirulina daje nam następujące korzyści zdrowotne:
§ ze względu na dużą zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową;
§ ma wpływ na wzrost u dzieci, przemianę materii i dotlenienie organizmu;
§ przyspiesza gojenie się ran i wrzodów;
§ pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi – w kontroli cukrzycy;
§ niezastąpiona we wspomaganiu leczenia alergii i astmy;
§ wytwarza czerwone krwinki, działa na niedokrwistość i anemię;
§ silnie działa antynowotworowo (pobudza mechanizmy naprawcze uszkodzonego DNA);
§ pobudza wytwarzanie interferonu, stymuluje produkcję makrofagów odpowiedzialnych za pochłanianie szkodliwych substancji;
§ wzmacnia układ immunologiczny, pomaga zwalczać bakterie, tłumi rozmnażanie wielu wirusów; grypy, opryszczki i innych;
§ w niedoczynności tarczycy dostarcza naturalny jod;
§ odtruwa organizm z metali ciężkich i toksyn, ze zbędnych produktów przemiany materii i wykazuje bakteriobójcze działanie zapewniając prawidłową pracę nerkom, wątrobie i sercu.
na poczatku jesieni robie nam wszystkim taka kuracje echinaceą przez 4 tygodnie bo tego nie mozna dlugo podawac
a to troche informacji o spirulinie
ceny sa roznorodne ja np za 100 tabletek zaplacilam niecale 20 zl
Spirulina – glon słodkowodny, jest bardzo bogatą substancją odżywczą i dlatego nazywana jest pokarmem przyszłości, zielonym złotem, wodnym żeń-szeniem. To źródło chlorofilu zwanego „krwią roślin” ze względu na prawie identyczny skład i strukturę jak hemoglobina.
Spirulina Max - produkt o działaniu wzmacniającym organizm i pobudzającym system immunologiczny. Zawiera niebieskozielone algi (inaczej glony), bogate w wiele witamin, składników mineralnych i wszystkie niezbędne aminokwasy. Łatwo przyswajalna przez organizm. Duża zawartość pełnowartościowego białka, czyni z nich cenny dodatek diety wegetariańskiej.
Algi lub inaczej - glony, to rośliny o prostej budowie, żyjące przeważnie w wodzie. Algi zawierają więcej witamin i składników mineralnych niż wiele innych produktów spożywczych, dlatego ostatnio coraz częściej używa się ich jako naturalnych dodatków żywieniowych, podobnie jak morskich wodorostów. Wśród alg wyróżnia się m.in. dwa typy: Chlorellę i Spirulinę czyli algę szmaragdowozieloną i niebieskozieloną. Obie są doskonałym źródłem cennych substancji odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm. Algi zawierają pełnowartościowe białka, dlatego też wegetarianie mogą je włączyć do jadłospisu jako źródło niezbędnych dla organizmu aminokwasów.
Duża zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Spirulina posiada zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych toksyn. Oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jest skutecznym środkiem przyspieszającym gojenie ran i owrzodzeń.
Zawartość makro i mikroelementów wyróżnia algi spośród wszystkich żywych organizmów. To naturalne źródło dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, manganu, cynku i krzemu. Ponadto w algach jest szczególnie wysoka zawartość potasu, dlatego korzystnie wpływają na zdrowie osób przyjmujących środki moczopędne. Dzięki obecności naturalnego jodu w określonych przypadkach normalizują niedoczynność tarczycy. Znajdujące się w nich żelazo jest w łatwo przyswajalnej formie, dlatego są jednym z najlepszych naturalnych źródeł tego pierwiastka.
Oba rodzaje alg są bogate w różne witaminy. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także witaminę A i kwas linolenowy. W dużych ilościach znajdują się w nich kwasy nukleinowe (RNA, DNA) oraz chlorofil, który jest świetnym środkiem regenerującym, dezodorującym i przeciwbakteryjnym.
W światowym piśmiennictwie naukowym publikowane są coraz to nowe wyniki badań dotyczących alg. Udowodniono już ich korzystny wpływ podczas zwalczania zakażeń wirusowych (m.in. wirusów opryszczki, grypy typu A). Ostatnio w Indiach prowadzi się badania nad rolą alg w zapobieganiu oraz leczeniu chorób błony śluzowej jamy ustnej o charakterze złośliwym. Także i w tym zakresie potwierdzono pozytywne działanie substancji zawartych w algach. Spirulina pobudza mechanizmy naprawcze już uszkodzonego DNA, co ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce nowotworów.
Z całą pewnością wiadomo, że algi wzmacniają system immunologiczny oraz wiążą wolne rodniki. Stanowią naturalną i bezpieczną broń, pomagającą nam zwalczyć wirusy i bakterie. Z tego powodu lekarze coraz częściej sięgają po algi, wspomagając leczenie różnych schorzeń. Stosowanie spiruliny zapewnia bardzo duży wzrost witalności organizmu.
Spirulina daje nam następujące korzyści zdrowotne:
§ ze względu na dużą zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową;
§ ma wpływ na wzrost u dzieci, przemianę materii i dotlenienie organizmu;
§ przyspiesza gojenie się ran i wrzodów;
§ pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi – w kontroli cukrzycy;
§ niezastąpiona we wspomaganiu leczenia alergii i astmy;
§ wytwarza czerwone krwinki, działa na niedokrwistość i anemię;
§ silnie działa antynowotworowo (pobudza mechanizmy naprawcze uszkodzonego DNA);
§ pobudza wytwarzanie interferonu, stymuluje produkcję makrofagów odpowiedzialnych za pochłanianie szkodliwych substancji;
§ wzmacnia układ immunologiczny, pomaga zwalczać bakterie, tłumi rozmnażanie wielu wirusów; grypy, opryszczki i innych;
§ w niedoczynności tarczycy dostarcza naturalny jod;
§ odtruwa organizm z metali ciężkich i toksyn, ze zbędnych produktów przemiany materii i wykazuje bakteriobójcze działanie zapewniając prawidłową pracę nerkom, wątrobie i sercu.
Ja podaje mojej małej żelki witaminowe sambucus kids po przeczytaniu pewnego bloga https://www.zuzkapisze.pl/2019/05/jak-wzmacniam-odpornosc-moich-dzieci.html cena jest zadowalająca i nie ukrywam, że najważniejszą uciechą dla mojego dziecka jest forma w jakiej są podane witaminki. Chyba każde dziecko uwielbia - moje również:)