Widok

Witaminy w ciąży- jakie są najlepsze??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
przez cały czas do tej pory brałam Prenatal classic ale nie wiem czy one sa takie dobre:)
Napiszcie prosze jakie Wy bierzecie lub brałyście.
Pozdrawiam i dziekuje

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepiej by bylo jakbys wybrala witaminy z jodem tak mi kiedys polecila moja endokrynolog
szkoda pieniedzy na feminatal, lepszy jest Prenatal (ma wapń niezwykle potrzebny bo dziecko ciągnie go z kości matki a potem my po porodzie mamy próchnice, ma dużo żelaza a w ciąży to najczęściej dodawany preparat obok witami - przy prenatalu nie dostałam żelaza osobno ani raz) i DUŻO TAŃSZY 90 tabl. 35 zł/3 miesiące
mój ginekolog również tak mówi ale elevit jest drogi dlatego polecił mi prenatal classic, jest o 1/3 tańszy a ma dokładnie taki sam skład
podobno oba jako jedyne maja dużo żelaza a prenatal classic potrzebne mu do wchłaniania kwas foliowy w podwójnej dawce i wit B12
branie mono preparatow jest bez sensu. wazna jest synergia komorkowych skladnikow odzywczych. nasze cialo potrzebuje dawek witamin, ktore ze soba "pracuja". kupujac tanie witaminy mozemy lepiej wyrzucic pieniadze od razu do smietnika. powinno sie stosowac witaminy naturalne, a nie produkty, ktore najlepiej powleczone sa jakimis rakotworczymi substancjami. akurat sie na tym znam, poniewaz pracuje od wielu lat w medycynie komorkowej ze swietnymi wynikami.

chemia nie musi oznaczac nic zlego - w koncu w naszym ciele ciagle zachodza procesy chemiczne...wiec nie mylmy znaczenia slow.
dziwne tylko to, ze lekarze odradzaja od lykania tej "chemi" skoro sami przepisuja nam lekarstwa, ktore tylko tuszuja objawy, a tak na prawde nie lecza przyczyn chorob i od ktorych w najgorszym przypadku bedziemy cierpiec na nastepne dolegliwosci...
do 4 m-ca ciązy musisz brać FOLIK - czyli kwas foliowy.
Do tego ja brałam poźniej oraz teraz (jest dla kobiet karmiących) FEMINATAL.
Witaminy brac trzeba nie tylko dla dziecka, ale też dla swojego organizmu, bo maliszek "wyciagnie z nas" to co mu trzeba, a my zostaniemy z brzydsza cerą, wypadającymi włosami, połamanymi paznokciami, niedoborem żelaza, potasu itp. :)
Jesli masz skóre nóg to lekarz przepisze ci potas.

bralam elevit, teraz juz po porodzie feminatal bo tansze o polowe
A ja nie brałam żadnych witamin i też wszystko było oki.Na początku ok 6 tyg zaczęłam łykać kwas foliowy,ale szybko odstawiłam bo dziwnie się po nim czułam.

Ja też nie łykam żadnych tabletek,tylko staram się odżywiać zdrowo,a moja ginekolog mówi żeby najlepiej nie łykać zadnej chemii tylko jeść dużo warzyw i owoców i pić soki.

Podobno jest tak,że witaminy bierze się dla siebie, bo dziecko i tak weżmie to, co mu potrzebne z organizmu matki.A witaminy pomagają kobiecie przejść przez ciążę bez ubytków żelaza, wapna itp...
Najważniejsze to się zdrowo odżywiać, a witaminy to tylko dodatek.
mój lekarz powiedział, że elevit jest jednym z najlepszych....

teraz pojawił sie falvit M tam jest wszystko co potrzebne kobiecie w ciąży :)

Mi lekarka nie polecała falvitu ze względu na brak w nim kwasu foliowego - biorę prenatal classic.
Ja brałam Falvit, bo był dużo tańszy niż Prenatal, Elevit itp. A wyniki krwi przez całą ciążę miałam bardzo dobre.
witam:)nie brałam zadnych a moj synus wazył 3.900 i mial 58cm:)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja biore Feminatal, ale czy on jest lepszy od Prenatalu to nie wiem....
chyba wszystkie preparaty witaminowe dla ciezarnych sa dosc podobne. Jezeli wyniki krwi masz ok, to wydaje mi sie ze nie ma sensu zmieniac witaminek.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry