Widok

Wkladki ortopedyczne

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej. wiecie gdzie takie zamowic w gdyni?

bylysmy dzis u ortopedy paulind ma stwierdzona koslawosc stop i kolan ale w normie, wiec zalecil nam lekarz tylko cwiczenia i zakup wkladek ortopedycznych do obuwia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zamawiałam swojej na allegro,w sklepach medycznych w Wejherowie mają być dopiero po nowym roku,w obuwniczych nie ma.
na allegro? z tego co zrozumialam to sie jakis odlew stopy robi czy cos...
No właśnie niestety nie,nasz ortopeda zlecił mi szukanie w sklepach na płaskostopie podłużne.
Mój syn ma koślawość kostek i płaskostopie - ortopeda zalecił ćwiczenia (tzn. powiedział: dużo biegać:)) i wkładki - ale kazał kupić silikonowe, a nie te z odlewu, bo to już przestarzała technika i wkładki powinny być miękkie. W sklepach w Gdyni nie było, tylko internet.
A nasz ortopeda mojemu synkowi ktory tez ma plaskostopie i lekka koslawosc zabronil wkladek.Powiedzial ze jak najwoecej na boso,na rowerze,biegac.Nozki maja pracowac.I komu tu wierzyc:)
no ja wlasnie czytam rozne artykuly w necie. i jedni mowia ze nosic drudzy ze nie.

swoja droga wlasnie cwiczenia chodzenie boso na pietach itp tez nam zalecil.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A nasz zabronil chodzenia na palcach,jezdzenia na butelce,co kiedys sie stosowalo. Ale bylam u niego(lekarza w sierpniu)i juz widze u malego poprawe.
moja córka ma wkładki. Zalecone były przez ortopedę. W sklepie badali jej komputerowo stópki i dobrali wkładki. Było to w Gdańsku - koszt 140 zł. Po trzech, czy czterech miesiącach byłam z nią na badaniu sześciolatków w ośrodku sportu i pani rehabilitantka, stwierdziła, że żadnego płaskostopia nie ma.
Nie wierzę, aby wkładki tak szybko zadziałały. 140 zł wywalone w błoto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja tez nie wierze.Nam powiedzial ze do 6r.z. ma prawo miec.
kiepski ten lekarz proszę zmienić na innego z tego co pani pisze dziecko musi mieć wkładki supinujące
widocznie pani rechabilitantka ma większą wiedzę niż ortopeda w co wątpię przękona się pani za kilka lat jak stopa będzie utrwalona zalecałbym wkładki i ćwiczenia stóp
zdania są podzielone ale ćwiczenia jak najbardziej ok.
Silikonowe to wkładki profilaktyczne a nie ortopedyczne.Mają się zginac i nie muszą być miekkie.
jeśli wkładki suplinujące to w każdym sklepie medycznym powinni mieć
ćwiczenia owszem ale dużo nie dają i musza być regularnie,
ja polecam basen, tak też nasz ortopeda powiedział, że to najlepsze,
my też mamy koślawość stóp i kolan i absolutnie żadnych wkładek nie mamy stosować ale ćwiczyć - obuwie miękkie wygodne, jedynie ze sztywnym zapiętkiem, chodzenie na palcach, piętach i zewnetrznej krawędzi stóp - ortopeda od specjalizacji stóp
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja 4-latka miała zalecone od lekarza wkładki suplinujące bo ma koślawość kolan. Poszłyśmy w Sopocie do sklepu "TOMBUT" i tam bardzo miły Pan powiedział nam, że takie wkładki nic nie dają. Kupiliśmy u niego specjalne kapcie, takie za kostkę. Było to rok temu i od tamtego czasu chodzi w przedszkolu cały czas w tych kapciach i jest duża poprawa. Polecam ten sklep, ponieważ Pan który go prowadzi ma bardzo duże doświadczenie i wiedzę, sklep istnieje od jakiś 60lat. Moja teściowa kupowała tam kapcie dla mojego męża jak był mały;-)

Wypowiem się może jako specjalista - Centrum Biomechaniki Chodu - Tylko w skrajnych przypadkach wkładki ortopedyczne stosowane są u dzieci poniżej 5 roku życia. Dziecko do tego okresu ( a nawet dłużej) posiada rzw wrodzoną wiotkość więzadłową, a koślawość kolan i pięt jest normalnym etapem wzrostu dziecka.
Jeśli koślawość (pronacja) przekroczy wartość możliwą do przyjęcia w danym wieku, dopiero stosuje się wkładki ortopedyczne.
To co ważne u dzieci muszą być one dynamiczne - a nie robione z odlewu.
Warto kontrolować i badać dziecko,ale nie dać się naciagać na wkładki.
Zapraszam na http://www.cbch.pl gdzie można umówić się na konsultacje.

W gdyni jest sporo miejsc gdzie można kupić wkładki. Wszystkie punkty można znaleźć na stronie footmedical.pl

Ewentualnie zakup wkładek przez internet, polecana firma FootWave: http://pl.footwave.com/wkladki-ortopedyczne

Tak to prawda:) Byłam tam dzisiaj z synem i potwierdzam, że Pan, który prowadzi ten sklep ma bardzo dużą wiedzę i potrafi doradzić. Poszłam z zamiarem kupna wkładek ortopedycznych, natomiast po konsultacji z Panem okazało się, że syn nie ma problemu ze stopami, tylko z kolanami, w związku z czym wkładki niewiele pomogą...Pomoże tylko gimnastyka:) Jestem bardzo wdzięczna, bo takiej rzetelnej porady nie uzyskałam nigdzie...Od dzisiaj polecam ten sklep wszystkim znajomym!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry