Widok

Wstrzymywanie moczu przez 3 latkę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Juz nie wiem co robić, moja 3 latka sika jedynie 2 razy na dobę :( pod koniec sierpnia przeszła zapalenie dróg moczowych , potem urodziła się jej siostra - sikała gdzie popadnie w majtki po miesiaću jej przeszło to teraz wstrzymuje sikanie . W lato sikała z 10 razy dziennie - więcej też napewno piła.

Potrafi wysikać się o 18 i potem następnego dnia dopiero ok 12 . Juz nie wiem co robić.
Robiliśmy badania , mocz , posiew ok, byłam nawet z nią u nefrologa, miała robione usg wszystko jest ok .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja ma 7 lat i też rzadko siku robi, ale też mało pije. Siku robi z 4 razy na dobę i muszę ją gonić do toalety :/ Pije tak z 4 szklanki ( woda, sok, herbatka owocowa) dziennie.
moja tez tak ma od zwsze a teraz ma 7 lat sikanie to dla niej zlo konieczne i musi ja naprwde bardzo dusic żeby poszla do wc wiec nie martw sie
A ma kryształy (nie pamiętam czego mogą być) w moczu?

A każdym razie moja córka ma to samo. Mocz oddaje dwa razy na dobę, zresztą w podobnych porach.

Badania wg lekarzy są w porządku ale mnie niepokoją śladowe ilości tych kryształów. Nie wiem jednak czy one są przyczyną czy raczej skutkiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ehhh marze aby robila 4 razy na dobe, dzis zrobila rano i ok15 przed pojsciem spac nie, choc siedziala na ubikacji i nocniku troche, to wode jej puszczalismy, to do wanny nocnik i nozki polewam, wszysrko jako zabawa zeby nie myslala ze mamy jakies parcie na to jej sikanie, bo moze po zlosc ito robi, to jak juz to nie pomaga to mysle ze pa licho niech juz w kapieli i tez nic. W zyciu bym przez tyle nie wytrzymala co ona :/ martwi mnie to. Jak sie wysika, najczesciej do nocnika to bardzo duzo, ciemny i zageszczony ten mocz jest.
O krysztalkach w moczu czy w badaniu moczu mowisz?
Madziulka a kreatyninę jej robiłaś? Michalina tez często nie siusiala a to na tle nerwowym było. Z czasem się unormowało
Może podawaj jej więcej napojów?
W różnych formach, soczki, jogurty pitne, kefiry.
Często gdy dziecko samo coś przygotuje z pomocą osoby dorosłej chętnie to zjada/ wypija.
Może jakieś śmieszne kubeczki?
nie robiłam jej tej kreatyniny , muszę w takim razie zrobić. /w nast. tyg będę znów u nefrologa .

Szczerze to też myślę że to na podlozu nerwowym, ciężko znosi przybycie młodszej siostry.
już dalam sobie spokoj z podawaniem jej wody i teraz wszystko co lubi soczki, Tymbarki, ice tea , nestea , woda smakowa , herbatki . Pije - fakt że mniej niż latem

A może są jakieś moczopędne napoje, herbatki? nefrolog twierdzi że to podloze nerwowe związane z przyjściem nowogo członka rodziny, ze probuje nam robic na zlosc , żeby za bardzo o tym nie przypominać ale minelo już 1,5 miesiąca i dalej się to utrzymuje. Mowil żeby podawac jej dużo picia ze długo nie będzie tak sikania powstrzymywać a jednak ;/
Myślę, że spróbuj, chociaż chwilowo, dawać jej więcej soczków (np tych w kartonikach z bohaterami z ulubionych bajek), owoców, posiłków tj zupy, jogurty pitne.
Nie stresuj się, bo dzieci to wyczuwają :)
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry