Widok

Wyprana pościel śmierdzi

Witam. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Od jakiegoś czasu po wypraniu pościeli po wyjęciu z szafy ona śmierdzi. Piore w Persilu żelu przywieziony Z Niemiec. Przestałam używać płynu do Płukania, bo myślałam,że może połączenie zapachowe wywołują ten skutek.Piore w tym żelu wszystkie rzeczy, ręczniki i tylko pościel ma brzydki zapach.Pilnuje żeby pościel była dobrze wysuszona nim schowam. Już raz wyczyściłam szafkę wybrałam na nowo pościel i to nic nie dało. Proszę o pomoc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Będzie łatwiej, jeśli zdefiniujesz, CZYM śmierdzi.
No i... czy śmierdzi zaraz po wysuszeniu, czy dopiero nabiera aromatu po pobycie w szafie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najczęstszymi winowajcami są pralka i szafa.
1. Pralka. Bodaj wszystkie obecnie używane proszki/płyny ulegaja biodegradacji. Jeśli pralka dokładne nie dopłukuje prania, to śladowe ilości proszu/płynu pozostają na tkaninie i po kilku dniach, w obecności wilgoci atmosferycznej, zaczynają sie rozkładać.
Wyczyść dokładnie filtr, pojemnik na proszek/płyn i puść jedno "puste", najkrótsze pranie w np. 40° z dodatkiem odrobiny płynu do sr*cza na bazie podchlorynu sodu (większosć dostępnych na rynku płynów, po których użyciu czuć zapach chloru). Płynu naprawdę odrobinę, rzedu 25 ml, bo przy nadmiarze będzie ci mocno pienić i wyłazić tylnym otworem wentylacyjnym w pralce.
2. Szafa. Umycie nie wystarczy. Przyda się dezynfekcja. Użyj również płynu do sr*acza (oczywiście - rozcieńczonego), wysusz i odwietrz. Przy obecnej aurze bezwzględna wilgotność powietrza jest b. wysoka, co sprzyja rozwojowi mikroorganizmów i grzybów w zamkniętych, niewietrzonych przestrzeniach - a tym jest własnie szafa.

Jeśli natomiast w tej samej pralce i szafie pierzesz i przechowujesz zarówno ręczniki (które nie śmierdzą) jak i pościel (która śmierdzi) to jedynym logicznym uzasadnieniem jest materiał, z którego zrobiona jest pościel. Może zawierać składnik, który "koliduje" z enzymami zawartymi w proszku. Przypomnij sobie, czy w innym proszku/płynie był ten problem. Jesli nie, to musisz bawić się w dobór środka pioracego. Jeśli tak... zmień pościel :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po praniu pachnie płynem.problem jest po wyjęciu z szafy. Jest to zapach stęchlizny. Pralkę oczyszczać raz na kwartał.Fktyczie póki nie zaczęła prac w Persilu wszystko było dobrze. Dziwi mnie że ws,yskie pozostałe rzeczy uprane w płynie pachną a pościel nie.Wyrzuciła 2 komplet.pościeli, bo właśnie tak pomyłlałam,że to wina materiału,mimo że były jakościowo dobre.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przepraszam, połknęłam literki :-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A pościel z czego masz? Zawiera jedwab?

Domieszka jedwabiu mogłaby tłumaczyć zapach.
Większosć enzymów w środkach pioracych "nastawiona jest" na rozkład białka i oszczędzenie celulozy. A jedwab jest właśnie włóknem białkowym, w przeciwieństwie do celulozowej bawełny.
Zatem - zmiana pościeli na samą bawełnę, lub osobne pranie pościeli w środkach dedykowanych dla jedwabiu i wełny.
Spróbuj włożyć pościel do worków próżniowych. Wtedy na pewno nie przejdą zapachy z zewnątrz, czyli z szafy. Zmień płyn na proszek i zobaczysz, czy problem dalej będzie. Ja znalazłam sposób na ładny zapach pościeli. Kupuje te perełki zapachowe np. Lenora, wsypuje troszeczkę to gazików i zawiązuje gazik. Takie zawiniątka wrzucam do worków, w których trzymam pościel dla gości lub na półki do szafy, do szafy z butami. Wszystko pachnie bardzo ładnie i świeżo proszkiem do prania. Te perełki pachną bardzo długo i bardzo mocno, trzeba ich wsypać naprawdę mało, bo zapach będzie zbyt intensywny. Kiedyś misłam piżamy, które po wyjęciu z szafy zawsze śmierdziały, choć po wypraniu były Ok. Musiałam je wywalić. Jeszcze co mi przyszło fo głowy, w rossmanie ostatnio widziałam żel do prania, likwidujący brzydkie zapachy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pościel,którą używam to głównie bawełna.I właśnie ta najbardziej śmierdzi. Mam też coś z dodatkiem syntetyku i o dziwo ta tak nie łapie tego zapachu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję za porady
Myślałam ostatnio o workach próżniowych i właśnie kupiłam proszek.Perełki zakupię.
I jeszcze coś, może masz napchane za dużo w szafach, może trzeba przewietrzyć? Jak ja jade do teściów na wieś, oni maja domek, dom czysty, ładny ale oni tam wcale nie wietrzą (bo ciepło ucieka) i jak jadziemy tam nawet na jeden dzień po powrocie muszę prac wszystko łącznie z torba ( choć nie wyjmuje z nirj wcale rzeczy) bo wszystko wali stęchlizną. A najdziwniejsze jedt to, ze wchodząc do ich domu nie czuć tego...
A jak myślę że to wina szafy w której jest pościel wiem bo mam to samo ręczniki pachną a pościel wali. Wyczyścili szafkę sokiem z cytryna i narazie jest ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A może jakieś odświeżacze do szafy, suszona lawenda? Bardzo dziwna sprawa.

To może być kwestia pralki.
Do praki dolewam zimnej wody ,kupiłam plastykowy dwu litrowy dzbanek , około trzech dzbanków to samo jak pralka płucze uważam że zużywają za mało wody przy wsadzie 6 kg 30 litrów wody moja pralka

A może to problem z pralką? ja kiedyś zapomniałam wyjąć prania i leżało w środku jeden dzień, a potem pralka po prostu skisła, trzeba było wszystko dokładnie zdezynfekować i wyczyścić i już jest ok.
Może jest za mała cyrkulacja powietrza :) za dużo rzeczy w szefie które nie oddychają :)
Ja mam taki sposób. Kup w rossmanie te perełki zapachowe lenora lub inne. Kup tez gaze lub takie ściereczki wyrywane cienkie. Nasyp trochę tych kuleczek na gaze/ściereczkę, zawiąż gumka receptura i podkładaj do szafy. Tylko nie przesadzaj z ilością bo pachną bardzo intensywnie i długo. Jak pierwszy pakunek włożyłam do tapczanu z Pościelą to nie mi na bulo potem pod niż spać, tski intensywny zapach. Ale zapach proszku, świeży, nie jAkies dziwactwo
A ja mam 50 lat prałam we Frani,automatach.a teraz pranie capi.i zastanawiam się.zmieniam proszki,płyny.i co jeszcze mam zmieniać?chyba, może ktoś specjalnie chce aby kupować kulki odswiezacze itp.juz mam dość.kiedys proszek Polski wystarczył.bylo czyste i pachnące..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To pewnie jakieś problemy z pralką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Kobieta

krótki penis a błona dziewicza (48 odpowiedzi)

czy facet który ma krótkiego penisa, poradzi sobie z błoną dziewiczą?

Hiszpańska mucha (51 odpowiedzi)

Hej dziewczyny. Czy któraś z Was próbowała możę hiszpańskiej muchy? Mianowicie zastanawiam sie...

Tabletki powiększające piersi (17 odpowiedzi)

Jak to jest dziewczyny z tymi tabletkami. Działają czy nie działają? Bo tak sobie patrzę na...

do góry