Widok

Wysoka beta hcg - wady plodu?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Jestem w 5 tyg. ciazy. W 25 dniu cyklu moja beta wynosila 15 (10 dzien po owu), 3 dni pozniej juz 115, kolejne 3 dni pozniej wyniosla 531. Moja beta zamiast rosnac o 114% rosnie o 400% w ciagu 3 dni. Czy ktos tak mial i urodzil zdrowe dziecko? Pol roku temu tez mialam wysoka bete, tylko rzedu 5000 i dziecko bylo z duzymi wadami, umarlo w 12tyg. ciazy. Pocieszy mnie ktos?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a lekarz co na to ? ja lekarzem nie jestem ale trzymam kciuki
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wątpię aby takie wartosci bety miały coś wspólnego z wadami. Jak dla mnie bardzo ładnie przyrasta. Wysoki wzrost bety moze, ale nie musi świadczyć o ciąży bliźniaczej bądź ciazy pozamacicznej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Poza tym beta powinna przyrastac CO NAJMNIEJ o 114% w ciagu 3 dni, ale nie ma górnej granicy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie duzo czytalam na ten temat i niektorzy badacze twierdza ze wysoka beta zwieksza prawdopodobienstwo wad tkj. zespol Downa itp. Nigdzie jednak nie piszą od jakiej granicy % przyrost moze swiadczyc o wadach. Szukam takich informacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie martw się. To nie wysoka " beta hcg " może świadczyć o zespole Downa, a wysoka " wolna beta hcg ", a to dwie różne jednostki. Wolna bete mozna zbadac ok 12 tygodnia razem z bialkiem pappa i usg prenatalnym - tzw test pappa.
Jednak nawet wysoka wolna beta hcg o niczym nie przesądza. U nas w pierwszej ciąży wynosila ok 79 (norma ok 30-40) czyli przekroczona o 100%, ale łącznie z innymi parametrami ryzyko wad wyszło niskie, a syn jest okazem zdrowia tak więc glowa do góry.
Poza tym to normalne ze na początku beta gwałtownie rośnie. Z czasem przyrost zwalnia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam.Niski wzrost bety może świadczyć o ciąży pozamacicznej a wysoki o bliźniaczej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Normy beta hCG dla tygodni ciąży, licząc tygodnie od ostatniej miesiączki:

3. tydzień 5 - 50 mIU/ml
4. tydzień 5 - 426 mIU/ml
5. tydzień 18 - 7,340 mIU/ml
6. tydzień 1,080 - 56,500 mIU/ml
7. - 8. tydzień 7, 650 - 229,000 mIU/ml
9. - 12. tydzień 25,700 - 288,000 mIU/ml
13. - 16. tydzień 13,300 - 254,000 mIU/ml
17. - 24. tydzień 4,060 - 165,400 mIU/ml
25. - 40. tydzień 3,640 - 117,000 mIU/ml

Jak widzisz.. w 5 i 6 tygodniu ciązy.. rozpiętość jest kosmiczna. Trzy rzędy wielkości. Olej i się nie martw :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
wysoka beta oznacza tez ciąże bliźniacza - tak u mnie było
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
I u mnie wyższy przyrost świadczył o ciąży bliźniaczej, czego kompletnie nie brałam pod uwagę, ale zaświtała mi wysokość bety gdzieś w podświadomości, że jakaś taka wyższa niż obliczałam ;)
image
Mama - uwielbiam Cię za tą "wolną bhcg" - i tej wersji chcę się trzymać.

mjakmama, pirelka - jakie miałyście bety w ciążach bliźniaczych?
Mi lekarz jakiś czas temu podczas usg mówił że po poronieniu mam więcej jajeczek i żebym nie zachodziła zbyt szybko w kolejną ciążę bo mogą być blizniaki/trojaczki. Miałam czekać do maja/czerwca. No to doczekałam. Mam nadzieję że dziecko będzie zdrowe, z blizniaków bardzo bym się cieszyła, ale najwazniejsze zeby było zdrowe. Pierwsze USG za tydzien...
Jakie są bety przy blizniakach?
Hehe glowa do góry zobaczysz wszystko będzie dobrze.
Kiedys gdzies tez przeczytalam ze wysoka beta jest przy dziewczynach, ale nie mam pojecia ile w tym prawdy :)
NIe pamiętam ile miałam bety, moje bliźniaki mają już 8 lat a z wyników badań nie moge tego badania znaleźć :) Ale po przyjściu z wynikami bety lekarz od razu mi sugerował ciążę bliźniaczą i mówił że duży pęcherzyk jak na ten wiek ciąży miałam. Na drugim usg juz bylo widac dwa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja początkowo miałam będe coś koło 500, a po dwóch dobach ponad 1500 :D i są dziewczynki właśnie :D
U mnie na pierwszym usg nawet pęcherzyka nie widział :P a potem po 2 tyg. już było widać, że jest pęcherzyk z dwoma zarodkami :D
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jest to prawidłowy wzrost . Nie ma reguły że musi rosnąć 114% - nie mniej niż 114% czyli może być wyzsza
Czy możesz napisać jak zakończyła się Twoja sytuacja?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

do góry