Widok

Wysokie TSH

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny,
piszę , ponieważ trochę się zaniepokoiłam moimi wynikami tsh. Od połowy ciąży biorę eutyrox 25 i wszystko było w normie. Dziś jestem w 35 tyg i moje tsh wynosi aż 3,6. Wizytę u gina mam dopiero w czwartek.Jestem trochę zaniepokojona. Może któraś z was miała podobną sytuacje? :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do czwartku to spokojnie możesz poczekać - dobrze by było, żeby oprócz gina Twoje wyniki zobaczył jeszcze endokrynolog. Lekarzem nie jestem, ale wygląda na to, że potrzebujecie z dzieckiem większej dawki eutyroxu.
Normalne. W czasie ciąży zapotrzebowanie na hormon tarczycy się zwiększa. Jeśli masz dobrego ginekologa, który orientuje się w temacie, nie musisz się zapisywać do endokrynologa, tym bardziej, że przed porodem raczej nie zdążysz... kolejki, nawet prywatnie, są olbrzymie. Wystarczy, że pokażesz wynik TSH ginekologowi. Jeśli uzna, że powinnaś zwiększyć dawkę, to przepisze Ci pewnie 50-tkę. Dopytaj też lekarza, jak powinnaś brać euthyrox po porodzie, bo łatwo wtedy o zapalenie tarczycy.
masz za mała dawke, czujesz sie spiaca i zmeczona? 1 trymestr bralam 25 i podskoczylo do 3,14, teraz biore 50 i nizej. w poprzedniej ciazy mialam 4,72 i od razu 50 tke potem 75 i mialam 1,46 ok 36 tyg.

z kazdym trymetrem tsh ma byc coraz nizsze.
W miarę szybko możesz się dostać do dobrej endokrynolog (dr Lizakowska-Kmieć) w ENDOMEDzie, na Subisława (przyjmuje też na Opolskiej). Spróbowałabym zadzwonić w godzinach przyjęć i zapytać, jak to wygląda, może przyjmie Cię między pacjentami.
Uważam że prywatnie spokojnie masz szanse dostac sie do endokrynologa, w szybkim terminie.
Chociaz dziwe sie ze badasz tsh - bedac w ciazy... od lat mam niedoczynnosc- jednak w ciazy miernikiem niedoboru hormonu jest ft4... - ten wskaznik mialam badac od momentu posiadania wiedzy o ciazach i to na jego podstawie byly zmieniane dawki- tsh sama czasem dodatkowo sobie przy okazji badałam - bylo bardzo róznie...
Mysle ze bedzie koniecznosc zwiekszania dawki- jednak przed wizyta u lekarza zbadalabym jeszcze ft4 po prostu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie dziw się, ja też miałam badane TSH na zalecenie endokrynologa. Nic w tym niewłaściwego.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Trochę się uspokoiłam. Dzwoniłam do mojego gina, kazała mi brać 50 eutyroxu a reszte mi powie na wizycie. Spróbuje jesszcze się dostać do endokrynologa.
Dzięki:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry