Widok

Wzrost poniżej 3 centyla u 6,5 miesieczniaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam problem poniewaz nasza coreczka ma dokladnie 6,5 miesiaca i mierzy tylko 62,5cm. Jak sie urodzila miala 57cm wiec byla w 90 centylu ze wzrostem. Teraz jest juz duzo ponizej 3. Zaczelam ja mierzyc w polowie lutego, w ciagu 1,5 miesiaca nic nie urosla. Wagowo jest ok, wazy teraz 7,5kg, miala jakis czas problem z przybieraniem ale to prawdopodobnie dlatego ze ja mialam malo pokarmu, teraz karmie ja i piersia i mm i przybiera juz ladnie. Robilam jej usg brzuszka, badania hormonow tarczycy, mocz, morfologie, wszystko jest ok. Pediatra mowi zeby sie tym specjalnie nie przejmowac, no ale kurcze 62,5cm to malutko:( Moze ktoras z Was tez miala taka sytuacje ze dziecko dlugo nie roslo a potem uroslo duzo w krotkim czasie?? Staram sie nie denerwowac ale ciezko z tym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja cie nie pociesze, bo moja w 3,5 msc urosła 6,5 cm,teraz nie wiem ile mieszy ale jak miala 3,5 msc to mierzyła 58,5 a urodziła sie 52 ale skoro pediatra mowi zeby sie nie martwic to moze nie trzeba,albo skonsultuj sie z kims jeszcze
image
image
kurcze, u mnie pediatra ani razu nie zmierzyla malej. zawsze tylko wazenie- przybiera- to ok.

na Twoim miejscu umowilabym sie na wizyte do dr Alicji Bałandy. bardzo polecana tu na forum, poszukaj namiarów.
nie martw się na zapas. takiego maluszka trudno jest zmierzyc przeciez nie da rady wyprostowac dziecku do konca nozek.
image
Od pewnego wieku dzieci powinno się mierzyć.
Moja pediatra pierwszy raz synka zmierzyła jak miał 7mcy i 9dni :) Potem już co wizyta.
image
image
u nas tez nie mierzą, ja szczególnie też tego nie robilam. Ale moj mały ma dużo rówiesników i jak się spotykalismy to w porównaniu do nich miał jakies takie krótkie nóżki i np nosił bluzki już na 68 a spodnie56-62 a teraz już mu się unormowało i dogonił sowje kolezanki więc nie ma co się martwic na zapas jesli wyniki ok i pediatra tak mówi:)
synka mierzyli przy każdym szczepieniu,a teraz też byliśmy na mini bilansie waga/wzrost.
Wydaje mi się,że oni też nie dokładnie mierzą dzieci.Przynajmniej u mnie w przychodni.Trzymam dziecko na rękach a pielęgniarka miarą mierz,mały się kuli.......to nie mierzenie.
spróbuj córcię w domku zmierzyć sama.Mi różnice potrafiły wyjść nawet 3cm
image
image
U nas raczej dobrze mierza, na lezaco, na specjalnej miarce. W domu zreszta tez wychodzi mi to samo:(
Hop hop, moze ktos cos jeszcze wie?
Ja bym na pewno skonsultowała, może to nic, taka jej uroda po prostu, a może to sygnał, że jednak coś jest nie tak, potem będziesz sobie wypominać, że nie zareagowałaś w odpowiednim czasie.
Zamierzam skonsultowac, chcialam tez zapytac bo moze ktoras z Was ma podobne doswiadczenia.
nasz ma co prawda rok i 7 mcy i od zawsze jest na dolnej granicy centylowej z wagą i wzrostem, wsród rówiesników malutki się prezentuje, a oboje z mężem jesteśmy wysocy, ale ufam naszej pani dr, że to nic nienormalnego
Moja Pola też jest znacznie ponizej 3 centyla ale jest wcześniakiem ..

co do mierzenia dzieci nie powinno sie ich mierzyć do mometu w którym bioderka nie sa całkowicie ukształtowane i zdrowe wiec zazwyczaj mieża dzieci powyzej 3msc

nie kazde dziecko musi być i bedzie duze pamietajcie ze może pojśc w slady dziadka czy babci
i jesli dziecko slabiej rosnie i tyje ale jest w obu przypadkach na tych samych centylach to dobrze i nie ma powodów do niepokoju chyba ze pediatra twierdzi inaczej
ale jeśli dziecko np jest na 90 pod wzgledem wzrostu za to na 3 w masie to juz bardzo zle i to tez sie tyczy odwrotnej sytuacji .
Dodatkowa konsultacja nie zaszkodzi napewno :)
A ile Twoja Pola ma wzrostu? Bo widze ze jest w tym samym wieku co moja Ami
no tak ale Pola miała poniżej 2kg o ile dobrze pamiętam .... :)
Więc może być mniejsza :)
Pola urodziła się z waga 1900g spadła do 1500 i miała 41cm
w piątek wazyła 5572 i miala prawie 59cm
czyli od porodu przytyła 4072 i urosła 18cm
z tym że ona tyje wolno czasami spada czasami gna :)
no to bardzo dużo urosła :)

Mało które dziecko urosło 18 cm :) w 6 miesięcy :)
Moja Zosia urodziła się poniżej 2 kg i miała 44cm teraz ma 10 miesiecy i wzrost ok 72cm więc urosła 28cm przez 10 miesięcy!
także albo albo Twoja córcia była źle zmierzona przy porodzie albo taka jej uroda, bo wierzę, że nic złego się nie dzieje ale dla pewności idź do dobrego lekarza
imageimage
na początku dziecko szybciej rośnie a potem tępo wzrostu maleje. No i jeszcze nie powinno się patrzeć na Polę czy Zosię bo małe dzieci szybko nadrabiają zaległości, szybciej niż ich rówieśnicy o książkowym wzroście i wadze
imageimage
To fakt Inka chodz mam wkolo mase wcześńiaków i kurcze no moja mega w tyle jest tak czy siak chodz ja mam już to gdzies dla mnie jest idealna moja calineczka chodz czasami fakt głupio mi troche jak ktos zagląda w gondole i mówi o jaka malusia ma z 3 msc a wczesniej to wogule swiezynka hehe moja Mysza tylko poliki ma wielkie wiec wydaje się duza za to przy rówieśnikach juz gorzej nawet jej kuzynka ja przegoniła a ma niecale 2msc :)
Oli_AG Zosia tez odstawała od rówieśników i chyba dopiero w 8-9 miesiącu nadgoniła do tych najdrobniejszych rówieśników:) teraz jest szczuplutka ale długością dorównuje:) no i niektórzy rówieśnicy Zosi są od niej więksi:) ale niektórzy tak jak Zosia:)

więc juz wkrótce Pola nadgoni i nie będzie głupich uwag:) wiem, co czujesz bo sama przez to przechodziłam:(
imageimage
hop moze ktos jeszcze?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry