Widok

Za granicę !!!

a nie lepiej zostawić to wszystko i wyjechać za granicę ... przecież tu nie da się żyć a będzie co raz gorzej i drożej !!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
to co piszesz to zamierzchłe dzieje...teraz tak nie jest, na Wyspach nie jest wcale tak kolorowo jak kilka lat temu. A dla tych osób, które nie znają angielskiego i mają niskie kwalifikacje wyjazd może okazać się tragiczny w skutkach.
W dobie kryzysu rząd brytyjski przycina benefity, wyganiają swoich do pracy, bo Państwo ma dość darmozjadów na zasiłkach. Pracowałam w 2007 roku w okolicach Leeds w magazynach przez agencje i robota była, owszem. Najgorzej zawsze jest na początku roku, od stycznia do początku marca, bo wówczas w magazynach bezruch.
W zeszłym roku wyjechałam do Szkocji, do obskurnego Glasgow i ciężko, oj ciężko. Znam angielski komunikatywnie, ale Szkoci bełkoczą i nie sposób ich zrozumieć, poza tym tam też jest spore bezrobocie. Niewiele agencji pracy, bo rejon tez nie obfituje w fabryki czy warehouse'y. Martwy rejon. Pracowałam jeden dzien w pralni, pare tygodni w wyuczonym w Polsce zawodzie (dental nurse:))...i wróciłam. Lepsza bieda, ale własna. Na wyspach jesteś polakiem, a jak nie znasz języka i nie masz fachu w łapie, to jesteś bezużytecznym imigrantem. Teraz na wyjazd można się decydować jeśli się zna bardzo dobrze język. Dziwie się ludziom, którzy nie potrafią sklecić zdania a rzucają się z całymi rodzinami na głęboką wodę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zgadzam się Płemieł znowu będzie jechał na propagandzie jaki to kaczor jest zły i nie dobry , zagłosujcie na mniejsze zło ... tylko zapomniał dodać że nie ma większego ZŁA do Polski i Polaków niż on sam i jego banda przydupasów !!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
A Pan Premier stwierdził ze ten rok będzie całkiem dobry, i ja mu wierzę chłop pewnie znowu o sobie myślał. A my Polaki co? do UK bo tam może kokosów brak, ale żyć się da.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Co za kraj...

współczuję nam wszystkim bo siedzimy w tym g...wnie po uszy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się też wolałbym pracować w Polsce ale tu nie ma pracy człowiek wysyła CV , chodzi po firmach prosi itp i nic cisza albo te ogłoszenia nawet na trójmieście.pl praca na lichwiarskich umowach za 5 - 6zł godzina to przecież jest kpina , nie oczekiwałbym tu wiele ale żeby nawet na podstawowe rzeczy nie wystarczy w PUP w Gdańsku jest ponad 1400 osób zarejestrowanych z wykształceniem wyższym to o czymś świadczy ... za granicą (mogę odnieść się tylko do Anglii) są agencje pracy którym zależy żeby zatrudnić pracowników bo sami mają z tego korzyści płacą za holidaye itp też trzeba uważać wiadomo ale bez przesady , a jak się ma trochę szczęścia i popracuje przez takie agencje 2-3 miechy to i kontrakt się dostanie oczywiście nie we wszystkich firmach. Ale tam ta praca poprostu jest i nie mają jakiś wygórowanych wymagań wystarczy znać chociaż komunikatywnie język ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Razem z męzem też podjęlismy decyzje o wyjezdzie .Pieniądze które człowiek zarabia wydaje na opłaty i skromne zycie.Nie starcza juz na nic więcej.Zapomniałam jak to jest iśc do kina, kawiarni a o kupieniu ksiązek czy płyt mogę zapomnieć.Ciągle tłumaczą nam,ze trzeba zaciskać pasa bo jest kryzys.W tym kraju od zawsze był,jest i będzie kryzys.Nie chcę tak żyć.Uczymy się 2 języków aby nie jechać jak analfabeci.Ma sie tylko jedno życie i to od nas zależy jak je przeżyjemy.Ja nie mam ochoty przezyć zycia na granicy nędzy i to pracując.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez mysle o wyjezdzie juz tak bardzo na powaznie. moj maz chce do szkocji ale ja nie jestem co do tego pewna. jak ktos sie orietuje gdzie jest najlepiej to prosze pisac. glownie chodzi mi o prace i tez o socjal bo jestesmy rodzina dzieciata. z gory dziekuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyjechałbym gdybym miał tam jakąś "metę" i kogoś, kto mi znajdzie pracę. W ciemno jechać nie będę, nie mam odwagi ani pieniędzy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie też wracam do UK byłem tam ostatnie 4 miechy i wróciłem do PL na święta ale pod koniec stycznia wracam bo tu jeszcze większy syf się zrobił niż był
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
zapraszam ;)
siedze w UK od 2 lat i klne na czym swiat stoi ze wczesniej nie wyjechalam,

po 2 latach tu osiagam zawodowo, towarzysko i finansowo wiecej niz w PL po 20..
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4
ok w takim razie będę czekał aż mnie pożegnasz lecę pod koniec stycznia w razie czego
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
to usiadzmy przed droga i z Bogiem Dobry Czlowieku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry