Widok

Za urodzenie dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej niewiecie jak długo trzeba być ubezpieczonym żeby dostać za urodzenie jakieś pieniążki i w jakiej ubezpieczalni?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie wiemy.
Nikt wróżką nie jest, co Ty masz w swoim ubezpieczeniu. Dowiesz się tego w księgowości/kadrach w swoim zakładzie pracy (bo mówimy o grupówce, jak sądzę?)

Karencja na urodzenie dziecka to od 6 (rzadkość) do 10 (zazwyczaj) miesięcy od przystąpienia do ubezpieczenia. Chyba, ze przeszłaś z innego zakładu pracy, gdzie również miałaś ubezpieczenie z opcją świadczenia za urodzenie dziecka, wówczas może Ci się uda zaliczyć "staż" z poprzedniego ubezpieczenia. Ale bez konkretów to tylko gdybanie.
image
Są gorsze rzeczy od śmierci. Czy zdarzyło Ci się spędzić wieczór z agentem ubezpieczeniowym?
(Woody Allen)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Różne ubezpieczenia mają różne warunki. Wybierz się do jakiegoś ubezpieczyciela, który na miejscu porówna z kilkanaście ofert i poda warunki. Może coś wybierzesz.

Kiedyś było łatwiej, firmy nie miały takich długich karencji jak teraz. Przy pierwszym dziecku pierwszą wpłatę miałam w 4tym miesiącu ciąży, płaciłam po 60 zł miesięcznie, a za urodzenie dziecka dostałam 1800 zł. Dobry interes, teraz nie tak łatwo ;p W obecnym ubezpieczeniu mam chyba okres karencji 9 miesięcy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli Malpka nie pyta o to, co ma w swoim ubezpieczeniu a dopiero chce je zawrzeć, to mogę od razu podać kilka informacji:
- z tego co wiem, tylko w jednym TU jest jeszcze opcja urodzenia dziecka w ubezpieczeniu indywidualnym. Mało opłacalna. Malpka musiałaby odczekać miesiąc do dwóch, zaciażyć i urodzić przed upływem roku. Czyli szczelina czasowa jest wąziuteńka - rzędu 2 m-cy. Choć jednej z moich Klientek to się udało :D Ale i przebicie nie jest jakieś rzucające na kolana. W drugim roku polisy już więcej się płaci składek niż dostanie za urodzenie dziecka (chyba, że trafi się ciąża mnoga ;])
- jeśli Malpka nie ma możliwości dołączyć do grupówki w swoim zakładzie pracy (bo nie pracuje, albo nie ma w nim grupówki, albo jest, ale do bani) to może przystąpić do grup otwartych. Są również z opcją urodzenia dziecka. Tam szczelina czasowa jest ciut szersza - może z pół roku.
- jeśli Malpka ujrzała już dwie kreseczki, to nie ma w ogóle tematu.

Tyle na temat zawarcia ubezpieczenia wyłącznie pod kątem świadczenia za urodzenie dziecka.
Ale jeśli Malpka nie ma w ogóle żadnego ubezpieczenia, to warto się zastanowić, czy nie zawrzeć któregoś z powyższych, choćby pod kątem NNW, gdzie urodzenie dziecka będzie istotne, ale nie najważniejsze. Wówczas można przeboleć jego "nieopłacalność" po upłynięciu "szczeliny czasowej".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

dom czy mieszkanie??? (428 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry