Widok

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Hobby Temat dostępny też na forum:
Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się zająć w wolnym czasie.
Ale nic nie znajduje co by mnie zaciekawiło, pochłonęło na dłużej.

Lubie wymyślać gry planszowe dla dzieci, ale to tylko czasem, jak mam natchnienie, czyli rzadko.

Czytać książek nie lubię, w swoim życiu przeczytałam dosłownie jedną książkę, jakaś fantastyka, nawet fajna była, ale jednak nie jest to czymś, co chce robić w wolnych chwilach, czytanie odpada.

Nie mam zdolności manualnych, przez co wiele rzeczy odpada. Rysować nie potrafię, niektóre dzieci rysują lepiej niż ja. Próbowałam różne ozdóbki robić z modeliny, z papieru itp., ale to wszystko wychodzi mi tak marnie, brzydko że nawet nie ma sensu aby to robić, bo co zrobie to do wyrzucenia.

Gotowanie odpada, pieczenie również, ciasta jakoś mi nie wychodzą, gotować lubię ale tylko szybkie potrawy, to co trzeba na obiad i koniec.

Kiedyś lubiłam jeździć na rowerze, ale od kilku lat na rowerze nie byłam, czekam aż dziecko mi podrośnie i się nauczy, może zamiłowanie do roweru mi wróci, i zarażę dziecko jazdą po lesie :)

Chciałabym coś robić w wolnych chwilach, ale pojęcia już nie mam za co się złapać, żeby wciągnęło mnie, żebym to polubiła oraz żeby mi to wychodziło.

Lubię oglądać filmy i seriale, słuchać muzykę, grać w gry, ale nie mogę nazwać tego ani zainteresowaniem, ani hobby czy pasją.

Jak można zapełnić sobie czymś czas?

Jak wam udało się znaleźć to, co lubicie robić?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 24

Trzeba po prostu próbować różnych rzeczy, aż się trafi na coś, co będzie nam sprawiało naprawdę dużą przyjemność. Nie można się zamykać, no i nastawiać się: "muszę znaleźć pasję".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Próbuj ciągle nowych rzeczy! Na pewno w końcu będzie coś co Ci się spodoba i Cię zafascynuje. Musisz po prostu być cierpliwa i się nie poddawać. Może jakiś sport byłby idealny?

Musisz po prostu cały czas próbować nowych rzeczy :) Jeśli lubisz gotować spróbuj chociaż raz w tygodniu ugotować coś nowego, małymi krokami. Jak tylko będziesz mogła zacznij jeździć na rowerze skoro to lubisz, albo na rolkach :D
Ja odkrywałam rzeczy, które lubię próbując. Niektóre rzeczy mi nie wychodziły albo odkrywałam, że mam smykałkę, np do sportów. Inaczej nie znajdziesz żadnych nowych zainteresowań

A próbowałaś malowania? To kreatywne hobby i pozwala wyrazić siebie :)

Raczej nie znajdzie się tego na siłę.

A może wkręcisz się w języki obce? Zapraszam i Ciebie, i Twojego malucha :)
https://ogloszenia.trojmiasto.pl/nauka-jezyka/angielski-dla-mam-z-maluchami-ogl61269716.html

lub prościej na http://mojekolejki.pl łatwiejszy do zapamiętania.

Od pewnego czasu rozbudziła się we mnie pasja do kolejek elektrycznych, Zacząłem od skali H0 (bo taką pamiętam z dzieciństwa) i przeszedłem na skalę 1:22,5, czyli G. Zacząłem prowadzić bloga https://mojekolejki.myserver.hoste.pl , na którym będe opisywał różne kolejki elektryczne w skali H0 oraz G. Zapraszam.

Może powinnaś pociągnąć smykałkę do gier?
ponadto samo dziecko i zabawy z nim i jego rozwój może być pasją ;)
ja śledzę tę stronę . Można trafić na ciekawe pomysły , darmowe opowiadania itp.np ta propozycja:

https://www.facebook.com/Puzzlowedrzewo/posts/545998775772835

Hobby motoryzacja, coś dobrego.

Ja zaraziłem się hobby od brata :) Od zawsze lubił składanie różnych modeli, samolotów, aut, domów itp. generalnie wszystkiego co wpadło wu w ręce :) Niedawno zauważyłem w sklepie kolekcję Legendarne auta PRLu a, że uwielbiam ówczesną motoryzację postanowiłem ją zakupić i spróbować poskładać Fiata 126p bo skoro mój brat tak to uwielbia to musi być fajne :) Muszę przyznać, że to świetne zajęcie, trzeba się skupić więc bardzo odpręża i pozwala się odstresować a w dodatku jest się zadowolonym z modelu zrobionego własnoręcznie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Normalnie pozazdrościć takiej pasji sama bym tak chciała ale niestety zdrowie mi na to nie pozwala. uśmiech

Od roku zajmuję się rękodziełem :) Próbuję różnych technik :) Bardzo lubię robić kwiaty rajstopowe :) i filcowe zawieszki, breloczki, bombki :) do tego odnawianie mebli, robienie sznurkowych lamp :) Mam mocne postanowienie nauczyć się skręcania papierowych rurek i wyplatania z papierowej wikliny :)

Przez dłuuugie lata moje plastyczne ciągoty były uśpione. Rok temu przypadkiem trafiłam na fb grupę rękodzielniczą i wpadłam jak śliwka w kompot :)

np. Moja lilia z drutów i rajstop :)

image

Jedna z wielu zawieszek-bombek filcowych :)
image

I dzisiejszy breloczek :)
image

Bardzo dużo frajdy mam z tego tworzenia :) większość mojej twórczości rozdaję lub przeznaczam na cele charytatywne :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie wiem, jak znaleźć… To jakoś chyba znajduje Ciebie. A co Cię bierze, co Ci sprawia radość na samą myśl o tym? Dla mnie to jednak zawsze było śpiewanie, od niedawna coś z tym na serio robię http://voiceon.pl/ i to mi daje niesamowitego kopa. Oczywiście co tydzień mam załamkę że żal z nędzą i lepiej sobie dać spokój, ale potem zaraz mam to uczucie że bez tego to w ogóle bezsens życia. : )

Przede wszystkim próbować! Trzeba sprawdzać różne opcje, w końcu znajdziesz coś odpowiadającego

Hm też długo się nad tym zastanawiałam, ale doszłam do wniosku, że nie ma się co ograniczać i zamiast jednej pasji warto mieć ich dwie albo trzy. Nie mogłam się poświęcić jednemu cały czas bo później mi się to nudziło. Teraz mam tak, że czasem jedna z nich cierpi bo mało czasu jej poświęcam ale nie przejmuję się tym. Często też odkrywam nowe fajne propozycje na przykład znajomi raz wzięli mnie na wakeboard jak byłam u nich w Warszawie. Dokładnie na https://www.wheretowake.com/pl/spoty/wakefarma/ chociaż wiem, że takich wakeparków jest w samym mieście i w okolicy mnóstwo. Bardzo mi się to spodobało i w następnym roku na pewno będę pływać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
cześć, ja swoją pasję odkryłem zupełnie przez przypadek, byłem w jakiejśc perfumerii na lotnisku i powąchałem nowy wówczas zapach Toma Forda - Noir. Spodobał mi się na tyle, że postanowiłem przeczytać jakieś recenzje, trafiłem na kilka blogów o perfumach, dzięki którym zacząłem poznawać zupełnie nowe zapachy. Od tego czasu minęło już ponad 2 lata a ostatnio sam zdecydowałem się na prowadzenie bloga o perfumach dla mężczyzn, którego zresztą bardzo serdecznie wszystkim polecam. Na razie treści jest mało, ale cały czas staram się go rozwijać. możesz spr na agaripizmo.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po prostu polecam robić to co lubisz. TO co sprawia Ci największą przyjemność. Sam nie zwracam uwagi na to aby mieć koniecznie oryginalne hobby Mogę napisać wręcz,ze jest to bardzo nudne hobby. Mianowicie:
czytam ksiązki
lubię filmy i chodzenie do kina
gram równięż w gry komputerowe.
Ostatnio na przykład totalnie wciągnąłem sie w Counter strike, konkretnie w wersję cs 1.6 non steam:
https://boostproject.pl/download - gra za darmo i na polskich serwerach.
Cześć! :-)
Kiedyś w życiu moim pogubiłem się, ale odnalazłem siebie przez rozwój osobisty (w szkole powinien być taki przedmiot to zmieniłoby Nas jako społeczeństwo:)!
Trzeba Być na Swojej Ścieżce Życia wtedy Masz codziennie rano w głowie i w sercu Orkiestrę! Żyjesz Pełnią Życia! :-))
Polecam autora książek i szkoleń:
http://slawomirluter.pl/
Pomoże Tobie określić/poznać Siebie i zaplanować Przyszłość!
Polecam!
http://krzysztofpawlak.pl/
Prawda, zeby znalezc pasje trzeba probowac wielu rzeczy.

Moje pasje: przerabianie mebli za grosze - uwieeeeelbiam i efekt super! Do tego dom urzadzony jak z katalogu i tanio:) trzeba sie tylko odwazyc,moze zaczac od jakiegos taboretu albo malej szafeczki, a potem sie rozpedzic. Polecam dorwac cos z olx za grosze, nawet jak nie wyjdzie przemalowywanie to nie bedzie zal.

Poza tym:
Robienie zdjec
Zdrowe gotowanie (zywnosc malo przetworzona, jak najbardzij naturalna)
Urzadzanie ogrodu
Prowadzenie bloga (wspolgra z moja praca, przydaje sie ludziom dla ktorych pracuje wiec łączę przyjemne z pozytecznym)

Wszystkie moje zainteresowania zaczely sie od jakiejs potrzeby:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

poszukiwany dobry ortopeda (23 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Czy da sie wyzyc za 2000 zl (47 odpowiedzi)

Czy da sie wyzyc za 2000 zl juz po oplatach ? Jedynie paliwo do auta trzeba w to jeszcze wliczyc....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (27 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry