Widok

Załamka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wczoraj zrobiliśmy z mężem taki domowy budżet-no i załamka-po odliczeniu kredytu i opłat zostaje nam jakieś 1200 zł na życie na 4 osoby.Mąż pracuje ja na bezpłatnym wychowawczym z dwójką dzieciaczków. Coś ostatnio coraz gorzej z tymi finansami,a i tak żyjemy dosyć skromnie. Czy ktoś ma podobnie i jak dajecie sobie radę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Matko co z tego, że masz kasę, własne M, dzieci, męża itp.,skoro i tak masz masę kompleksów, które aż szczypią w oczy po przeczytaniu Twojej wypowiedzi...
to jest jeen z najlepszy sposób na szukanie pracy tzn. internet-chyba mamy właśnie 21 wiek więc wiadomo że nawet aplkacje trzeba wysyłać.
Pozatym forum jest do tego aby wyrażać nawet to że jest ciężko bo jest. Tu w miare anonimowo można poprostu wywalić co lezy na sercu.
Są ludzie którzy nie majaa z kim się podzielić swoimi problemami a potem np. popelniają samobójstwa, a wtedy wszyscy w koło mówią-czemu nic nie powiedział/a...
Melpomena ,poprosze maila do Ciebie ,wzielabym te dwie opony :)
MATKO-los jest przewrotny. W naszym przypadku mieliśmy wszystko zaplanowane. Nie myśl za iinnych swoim rozumem:)
To że np. my mamy ciężko to tak jak pisałm jesteśmy temu winni i dziecko nie cierpi z tego powodu bo ma wszyskie posiłki owoc i zawsze jakiś podwieczorek. Fakt że jest to kosztem np. że ja lub mąż zjemy coś taniego, ale mamy na co zapracowalśmy:)
Powodznia
MATKO czasem nie ma innego wyjscia jak kredyt,wynajem mieszkania to koszt min 1000 zł na wypizdowie ( wiem bo wynajmowalismy) plus opłaty czyli tyle ile placimy teraz za kredyt,po co komus pakowac kase do kieszeni??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez przesady dziewczyny,najpierw bierzecie kredyty,rodzicie dzieci czesto zaliczajac wpadke a pozniej narzekacie na forum,,,,najpierw nalezy wszytsko przemyslec zastanowic sie ,czy bedzie mnie stac np na kredyt,dziecko itp a pozniej jedna z druga żebrze na forum,ze brak na jedzenie,pieluszki,sorry,ale jestescie dorosłe i to zobowiązuje,jaki przykład dajecie swoim dzieciom? tylko nie myślcie,że u mnie zawsze było super,oboje jestesmy po studiach zawsze mielismy prace nawet niezla,ale od 20 roku zycia utrzymujemy sie sami,studia sami finansowalismy,przez 10 lat wynajmowalismy mieszkanie,nie bylo nas stac na wlasne,marzylismy o dziecku,psychika niekiedy siadała,bałam sie ze po 30 roku zycia bedzie trudno mi zajsc w ciaze,albo,ze dziecko bedzie chore...ale bylismy-jestemy odpowiedzialni i wiedzielismy,ze na dziecko sobie nie mozemy pozowlic,bede musiala zrezygnowac z pracy-do 3 roku chce samodzielnie wychowaywac dziecko ,nie mamy wlasnego M,co z tego ,że miłosc z nas kipiała,,,,i w koncu po 10 latach zostalam mama,ale dopiero po tym ,jak mielismy stała prace dobrze płatna i mieszkano swoje, zdecydowalismy sie na dziecko,dajemy swoim dzieciom synkowi i coreczce poczucie bezpieczenstwa,dziecko nie widzi matki zapłakanej,zdesperowanej,to przykre ,jak dziecku niekiedy trzeba odmowic np. bułeczki,bo kazda złotówka sie liczy....BŁAGAM wiecej rozwagi i zdrowego rozsadku,,,,
u nas tylko maz pracuje i jest ciężko. Po opłacniu wszyskiego zostaje nam 350 zł:)i dzięki biedrące, tesco dajemy radę.
W Pruszczu cięzko z państwowym przedszkolem, pozatym mały jescze nie ma 2,5 r więc lipa. Reszta prywatna-ale już ktoś wyżej napisał trzeba mieć na start. Dziadkowie okazali się nieodpowiedzalnymi aby pomóc przy małym. Czasami jestem bezradna(zwlaszcza teraz przed mikołajem czy świętami) bo poprostu ciężko, ale cieszę się z każdego dnia w zdrowiu. Cieszę się ze inni coś osiągneli i mają np. samochód, motor itp. To wszysko to rzecz nabyta.
Prawdą jest też to że jesteśmy kowalami swojego losu i chyba to że tak jest u mnie moge mieć do siebie pretęsje.
Wszyskim którzy nie mają takiej kwoty do przeżycia gratuluję i cieszcie się że poprostu wam dobrze, a ja ciesze się z tego ze mam kochanego męża synka i że jesteśmy zdrowi:)
mamy 21 wiek ,internet to nie luksus
Dosłownie z ust mi to wyjęłaś:)
Hmmm, można by rzec: skoro jest komputer i internet to biedy nie ma ;)
biedny czlowiek to bez samochosu, mieszkania nawet w kredycie. tu takich osob nie ma. bez przesady dziewczyny
mozna sie pocieszyc ze maja gorzej... ale czasami to chyba tez niefajnie i chcialoby sie pojsc na przod i miec lepiej... rozumiem cie bo u nas tez bywaja ciezkie chwile, ale taki juz kraj sa albo bogaci albo biedni... niech wam zdrowie dopisuje... :-)))
Kurde a ja narzekałam .... i gderałam mężowi ze mi źle....

W ogole dzisiaj w Uwadze było o ludziach z jakiejś wioski najbardziej zalanej przez powódź, i tak sobie pomyślałam ze kurde mam z****iście.

Oni stracili wszystko!!! Dom, źródło dochodu i najgorsze jest to ze nie ma w sumie nadziei... kasy za mało na odbudowanie domów, mieszkają w kontenerach a zima idzie , pola ( ich zródło dochodu zalane plony pogniłe) A najbardziej w tym szkoda dzieci!!

sorry ze odbiegłam od tematu...
Sylwia odpisałam dopiero zajrzałam w wiadomości:)
polecam opony Fulda takie jak ma Melpomena, to jest naprawde świetna firma za niewygórowaną cene.
Ja też niewiele zarabiam, ale pracując w jednej części trójmiasta, mieć dziecko w innej części i mieszkać jeszcze gdzieś indziej. Trzeba zrobić zakupy, odebrać dziecko.....żałuję że nie mam w takiej sytuacji auta. Zaoszczędziło by dużo mojego czasu...czasami auto nie jest luksusem a niezbędnikiem życia.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dodam dla wyjąsnienia że córkę miałam w państwowym złobku i teraz w państwowym przedszkolu
Przedszkole jest od 3 lat.W przedszkolach i w Gdańsku są miejsca i w prywatnych żłobkach ale nie w państwowych gdzie ludzie sa na miejscach 340-350 na liście oczekujących.Nie kazdego stać na prywatne trzeba miec skad wziąć na start.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
zapisałam swoją córkę do złobka jak miała 5 m i poszła jak miałą 13 m do przedszkola dostałam się bez problemu(fakt że nie do tego co chciałam), w Gdyni nadal w niektórych przedszkolach są wolne miejsca, nie wiem jak jest gdzie indziej
i wiem jak się zyję, czasami wydaje mi się że trzeba po prostu chcieć skoro moja sytuacja finansowa jest cięzka, wiem ile zarabiam ja i mąz i jeśli zachodze z dugim dzieckiem w ciązę to je zapisuje już do złobka bo mogę przewidzieć, że jak się urodzi to będzie nam cięzko więc mam pare miesięcy żeby coś wykombinowąc i do pracy w trudnej sytuacji można wrócić zaraz po urlopie macierzyńskim który jest 100 % płatny więc można tak wykombinować aby przez cały czas być nadal na dwóch pensjach
to kosztuje bardzo dużo wysiłku ale da się zrobić tym bardziej jeśli trzeba ...
300zł na życie, aż niemożliwe, masakra, szczerze współczuję....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry