Widok

Załamka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wczoraj zrobiliśmy z mężem taki domowy budżet-no i załamka-po odliczeniu kredytu i opłat zostaje nam jakieś 1200 zł na życie na 4 osoby.Mąż pracuje ja na bezpłatnym wychowawczym z dwójką dzieciaczków. Coś ostatnio coraz gorzej z tymi finansami,a i tak żyjemy dosyć skromnie. Czy ktoś ma podobnie i jak dajecie sobie radę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kredyt Wam zrzera polowe dochodu. gdyby nie on o wiele lepiej by sie zylo
U nas ulice sprzatal koles po studiach bo niemogl znalezc pracy
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Też tak uważam.
wyksztalcenie nie ma nic do zarobkow. mam kumpla po zawodowce a zarabia 6tys
oboje wyzsze
My oboje z mężem mamy wyższe,ja mgr,mąż licencjat.
jakie macie wykształcenie? Tak z ciekawości...
my żyjemy za 500 zł mies na jedzenie, chemię, lekarstwa, ubrania itp po odliczeniu opłat i raty kredytu tyle nam zostaje
nie pożyczamy bo nie mamy od kogo, czasami jedynie mama da nam worek ziemniaków, jakiś makaron...
musimy dawać rade, zakupy raz w tygodniu w biedronce/lidlu a w tygodniu tylko chleb kupujemy, raczej nie ma kasy na słodkości, jedynie wafelki z lidla za 1 zł dla córeczki i się żyje bo trzeba, obiady tańsze się robi, najczęsciej na dwa dni..
Ja staram się żeby rodzinne szło na dziecko.Czesto na pieluchy ale jak coś mu trzeba to napewno postaram sie zeby to miał.Ostatnio dostałam 150zł na cały tydzień a w Gruponie była promocja na Loopy's za 19 i wzielam zeby mial chociarz to od mikolaja
Można,o ile się nie choruje jakoś jest:)
podziwiam Was. Obecnie szukam pracy, nie mamy kredytow maz 3tys zarabia i ja sie martwie jak sie utrzymamy bez mojej pensji. dodam ze dzieci tez nie mamy.
a Wy radzicie sobie przy o wiele mniejszej kasie.
Nie zebysmy szaleli z kasa ale moja pensje zawsze odkladalismy a teraz zobaczymy czy cos sie uda. Czytajac was widze ze mozna zyc oszczednie.
My nauczyliśmy się kupować nie to co byśmy chcieli ale to co jest naprawdę potrzebne,mikołajek nie będzie ale na gwiazdkę mała coś od rodziny dostanie i ucieszy się z zabawki niekoniecznie fisher price,ciuszki czasami dostajemy od znajomych i są to naprawdę ładne,niezniszczone rzeczy a często po 2 lub 3 dzieci)
i oczywiscie zakupy tylko w biedronce , bo najtaniej .
viki
w piątek dostałam 100zł kupiłam małemu lakarstwa 40zl reszta na jedzenie.Wczoraj poszedł aparat do lombardu na jutro coś tam mam.Worek ziemnieków kupiony i do ziemniaków na obiadek kombinuje cos taniego.Częstoo jajka,czasem jakaś piers.Surówka nie zawsze ale mozna samemu wykombinować.W ostateczności rosołek.Zawsze mam makarony nakupowane w tesco za niecałą złotówke i korpusik to jest rosołek.Albo makaron z serem jak jest więcej na wierzch i sosik własny albo z biedrony za 60gr.I ludzie kombinuja.
ktos kto ma 300zł musi zrobic tak ze starcza i koniec, wiadomo ze dzieci są najwazniejsze ,czasem sama nie zjem a dam dzieciakom, czy to takie dziwne? przy 300zł to mam ok 10zł dziennie, ubranie to w ciucholandach , a dojazdy,, nigdzie nie jezdze wiec nie wydaje na to kasy , a jak juz muszę to za 20 zł mogę przejechac 100km bo samochód na gaz,
Nikt tu nie linczuje ale Panie które faktycznie maja tylko 300zl na zycie sa lekko zbulwersowane tym ze nie dajesz rady przy 1200zł
one nie chodza prywatnie po lekarzach czekaja w kolejkach nie kupuja zagranicznych leków tylko tańsze zamienniki albo czesto lecza sie na babcinych sposobach ty wydasz 20zł na syrop ona zrobi go z cebuli za 3zł osoba ktora stac kupi buty co 2 miesiac ona ma 2 pary ubrania albo dostaje albo kupi w lumpku .dziecku zamiast bebilonu da mleko z biedronki z manna .....
takie tematy sa kontrowersyjne i dla jednej jak i dla drugiej strony
i nie ze zlosliwosci poprostu ten ktory nie ma 10 razy zastanowi się zanim cos kupi i jednego kurczaka podzieli na 5 obiadow a inna zje go w niedziele ...
pisałam ze zostaje 1200 ale po odjeciu tylko rachunków a nie całej reszty.I jakos trudno uwierzyc mi ze ktos za 300 zł kupi pieluchy, ubranka , jedzenie dla 2 dzieci na cały miesiąc i jeszcze wystarczy mu na jedzenie dla 2 dorosłych osób, przejazdy, lekarza, lekarstwa itd. No ale moze i tak. Chciałam tylko popytac jak dajecie sobie radę, a nie wystawiac się na lincz, ale tak to juz jest na forach..
no to na bank, ze po co mi bylo dziecko nr2 :) ale cóz, taki mój los
Kasia zaraz Ci ktoś napisze po co się decydowałaś na dziecko,bo ja już coś takiego usłyszałam.
kurcze po opłaceniu wszystkiego chciałabym mieć 1200zł

My zyjemy z jednej pensji i jakos dajemy rade czasami jest ciezko ale coz zycie a znam takich co maja trzy i nazekaja

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry