Widok

Zaparcia u 2latki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja córcia od jakiegoś czasu ma straszne zaparcia:( Podawałam jej lactulosum i na poczatku pomagał...teraz już nie. Dostaje debridat, czopki i dalej zadnej poprawy :( Nie wiem juz jak jej pomóc :( Strasznie sie męczy biedulka :(
Może macie lub miałyście podobny problem ze swoimi maluszkami? Jesli tak to podzielcie sie doświadczeniem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja siostra podawała swojej córeczce krople ziołowe Alveo, w dawce odp dla dziecka. Mała miała też 2 latka i nic jej nie pomagało. Po kilku dniach już widać było poprawę, po jakimś czasie odstawiła krople i wszystko ok.
up up up
Kamiś, gdzie kilka dni temu był taki temat, wypowiadałam się w nim ponieważ miałam takie same problemy z synem, jak coś odkop go i poczytaj, bo kilka tam fajnych spostrzeżeń jest napisanych
Kamiś21 to był mój wątek bo też mam ten sam problem:( ale teraz nie chce mi się go już szukac.

Moja córcia ma problemy od lipca i walczę z nią wszelkimi sposobami ale jak na razie klapa.
Przez jakiś czas pomagałam jej czopkami i mydełkiem i coś mi się zdaje że już sie pupcia do tego przyzwyczaiła,poza tym ma już blokadę psychiczną i mam wrażenie że wstrzymuje.

Od ponad tygodnia daję Laktulozę,Debridat i Lacidofil do tego śliwki suszone,surowe,winogrona,arbuzy w sporych ilosciach,wyciskam soki,robię kisiel.

Dziś nie dałam Laktulozy ale wpadłam na pomysł i kupiłam mleko acidofilne,wypiła prawie pół litra tak jej samkowało i... o dziwo pierwszy raz zrobiła bez wspomagaczy i w dodatku nie tak bardzo twardo.

Jutro więc też mam zamiar kupic i zobaczymy.
Moj synek męczył się ponad pół roku z zaparciami, ani debridat ani lactulosa nie pomagały. W końcu lekrka poleciła mi Fructolax. Mozna kupic w aptece bez recepty - jest dosc drogi ok. 40zł. Ale juz po 3 dniach problem zniknął. Moze spróbuj tego. Powodzenia.
Asiula rozumiem, że podawałaś jednocześnie debridat i lactulosum? w jakich dawkach? Mi jedna lekarka powiedziała, że tych lekarst nie wolno łączyć za to druga, że jak najbardziej :(
Oprócz leków stawiałabym jeszcze na diete czyli śliwki suszone, otręby, mało słodyczy, odstawic kaszki ryzowe i ryz o ile je takie rzeczy bo to zapycha strasznie, do picia właśnie kefir, maślanka, mleko acidofilne :)
Z kaszkami mamy właśnie problem bo córcia je uwielbia na szczęście je tylko na śniadanie ale to te na zdrowy brzuszek ułatwiające wypróżnianie
Nie wiem jaki jest ich skład, ale jak maja w sobie kleik ryzowy to lepiej zamienic na coś kukurydzianego :)
Kamiś21 tak podaję je jednocześnie. Laktulozę sama wcześniej kupiłam i gdy podawałam po 5ml na dobę przez 2 tygodnie nie zadziałało przestałam więc podawac.
Po jakimś czasie stwierdziłam że może dawka za mała i zaczęłam dawac 2 razy dziennie po 5 ml a w między czasie poszłam do lekarza i dopisała mi ten Debridat żeby przez 2 tyg podawac 2 razy po 1 łyżeczce plus Laktuloza.

Ale tak jak pisałam wczoraj Laktulozę odstawiłam i pomogło to mleko acidofilne.

Dziś też jej kupię,dobrze że jej bardzo smakuje:)

A ten Fructolax i Alveo można 2 latce podawac bo mi nikt tego w aptece nie zaproponował,pani powiedziała że więszośc leków jest dla dzieci powyżej 3 lat.

miałam ten problem, gdy mała zaczęła nocnikować. o ile siku natychmiast załapała to z kupką- wstrzymywała. po czopkach, lekach - męczyła sie prawie dwa miesiace --- odtsawiłam jedzenie- wiem wiem kontrowersyjna metoda- narobiłam mnóstwo soku marchwiowego i prawie dwa dni była na nim + mleko na noc i marchewka gotowana. pomogło.
Mała dostaje 2 razy po 5 ml lactulosum i 2 razy po 5ml debridatu, od wczoraj czopki glicerynowe :( ojjj cięzko jest
U nas zbiegło się też z przejściem z pampersów na ubikację ( na nocniczek nie chciała) i też siku poszło błyskawicznie a te kupy zaczęła ewidentnie wstrzymywac.

Ech straszny problem... ja już mam głowę kwadratową od wymyślania:(
Kamiś uważaj z czopkami... u nas co 3-4 dni pomagałam córci albo czopkiem albo kawałeczkiem szarego mydełka ale widzę,że do niczego to nas nie doprowadziło.
Przyzwyczaił się chyba organizm a Natalka zaczęła się panicznie bac,nawet jak wycieram jej pupcię to spina się:(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry