Widok
Zaparcia u NIEMOWLAKA
HEJ. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na zaparcia u waszej dzidzi??
Mój 2 miesięczny synek ma od 3 tyg zaparcia, nie może zrobić kupki, i widze że boli go brzuszek, płacze pręży się. Próbowałam już wszystkiego, jem jabłka.,masuję mu brzuszek, kładę ciepła pieluszkę i nic. Pomaga mu tylko czopek glicerynowy.ale wsadziłam mu już 3 i nie chcę go od nich uzależnić. Lekarka przepisała mu syropek na regulację i też narazie nic.
Mój 2 miesięczny synek ma od 3 tyg zaparcia, nie może zrobić kupki, i widze że boli go brzuszek, płacze pręży się. Próbowałam już wszystkiego, jem jabłka.,masuję mu brzuszek, kładę ciepła pieluszkę i nic. Pomaga mu tylko czopek glicerynowy.ale wsadziłam mu już 3 i nie chcę go od nich uzależnić. Lekarka przepisała mu syropek na regulację i też narazie nic.
dużo płynów, soczki, woda. my również borykamy się z tym problemem. wcześniej również podawaliśmy debridat ale nie skutkował. Od gastrologa usłyszałam, ze jest on coraz częściej uznawany za placebo. musiałam przejsć na dietę, wmuszać w młodą płyny i podawać probiotyki - póki co skutkuje. w tym samym czasie robimy badania, czy to nie "grubsza" sprawa.
u nas pomogły rurki windi i czopki glicerynowe
dziewczyny na zaparcia mojej małej pomagały kropelki: bobotic lub sab simplex; bobotic jest polski więc jest tańszy ale można go stosować jak sab simplex czyli po 15 kropli gdyż się nie wchłania( informacja ze szpitala ), jeśli chodzi o debridad to rzeczywiście jest super ale moją małą tak po nim wysypało, że dwa tygodnie jej schodziły pryszczyki a pediatra wmawiała ze to skaza białkowa. Jak dziecko zacznie dostawać pryszczyków wyglądających jak potówki odstawcie syrop- jest barwiony i może wywoływać reakcje skórne, wszystko jest na ulotce.
Widzę że nie jestem sama. Moja mała ma 1 rok i 4 miesiące. Jak miała ok. 4 miesiące okazało się że ma nietolerancję laktozy i alergię na bmk. Wtedy tez miała zaparcia i to bardzo zmyliło lekarzy bo przeważnie nietolerancja to strzelające kupki. Kiedyś w jakimś wątku opisywałam problem (debridat, sab simplex bobotic woda koperkowa i inne sposoby bezskuteczne). W końcu po wielu badaniach wyszła nietolerancja i przeszliśmy na nutramigen było super. Teraz jesteśmy na mleku Nan pro ha i znów tragedia. Podaję ciągle probiotyki i prebiotyki lacido baby lacidofil bio gaja dicoflor i inne. Mała nie rozstaje się z butelką non stop pije rozcieńczony sok bez cukru lub herbatkę bez cukru. Zjada dużo warzyw (min. buraków). Staram się nie dawać jej nic słodkiego, ani chrupek, flipsów nic. Próbowałam podawanie soku wyciskanego z owoców, suszonych śliwek itd Problem jednak nie znika. Teraz mamy zrobić badania tarczycy