Widok

Zapowiedzi i cennik

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Niestety dziś przeżyłam spore rozczarowanie. Pojechaliśmy z Tomem do jego nowej parafii dać na zapowiedzi. Jak się okazało zapowiedz to koszt 100 zł. Byliśmy w szoku gdy zobaczyliśmy cennik. Ksiądz grzecznie nas poinformował, że kościół buduje, i jaka wiara taka ofiara. A jak jesteśmy tacy biedni to trudno. Myślałam, że wyjdę z siebie.
Inne usługi uwzględnione w cenniku: Sakrament małżeństwa 400zł, Licencja 200 zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
że co???????????????????????????????????????????????????????
tequila, chyba żartujesz!!! a gdzież to ten wasz-nie-wasz kościół, że tyle sobie życzy księżulo? a wiesz, że można na takiego naskarżyć do kurii? mówił mi znajomy ksiądz i w tv gocłowski też, bo kościoły nie mają prawa mieć cenników, na zasadzie, że nie wykonają usługi, jeśli nie dostaną tyle a tyle kasy. jest tylko "co łaska", czyli tyle, ile uważasz. szok!

imageimage
wiesz co ...jak byłam wstępnie zaklepać godzinę naszego ślubu i zapytałam o koszty to taż usłyszałam... "jaka ofiara taka wiara" jak powiedziałam że to takie podpuszczanie jest to beszczelnie powiedział że to powiedzenie się sprawdza...
słyszałyście że robią też tak: na pytannie o koszty odpowiadają "co łaska ale nie mniej niż..."
To kościół na Morenie, taki mały na Migowie. A cennik jak byk wisiał w Kancelarii parafialnej na tablicy korkowej. Ja w mojej parafii dałam co łaska. Jak położyłam 20 zł to siostra z uśmiechem podziękowała. Gdy moja znajoma w mojej parafii brała ślub zapytała księdza ile za msze, on jej odpowiedział:
" Co ja mam wam dzieci powiedzieć, ja się cieszę, że mogę wam udzielić ślubu, dacie ile możecie, czyli co łaska". To jest zdrowe podejście. Ona dała 200 zł.
Wszędzie są takie "niespodzianki". W Gdyni również. Nas w jednym kościele ksiądz skasował, aż bolało. Poszliśmy do mojej parafii, a tam proboszcz oznajmił, że jak zaczniemy zarabiać (mielismy po 21 lat jak się pobieraliśmy), to wtedy mamy się martwic o ofiarę, a teraz nic nie weźmie.
o matko- noz mi sie w kieszeni otwiera jak to czytam........;/ ja nic nie placilam jak dotychczas... A ZALATWILAM WSZYSTKO w kosciolach(akty chtrzu/licencje/ zapowiedzi/protokol) dam tylko na dekoracje ....

image

u nas też nie było cennika (ten drugi kościól na morenie) jak poszliśmy spisaći protokół to daliśmy proboszczowi kopertę. tak jak ją połozyiśmy na stole tak jej nie dotkną, może zajrzał dopiero jak wyszliśmy, ale chyba raczej nie bo po nas były jeszcze dwie pary. Ale nic wcześniej nie wspominał o pieniądzach. sami zaczeliśmy ten temat aaaaa i powiedział, ze o nic mamy sie nie martwić.

image
image

u mnie niema cennika i też nie trzeba płacić za nic

image
image
jak narazie u mnie w kosciele jest cennik za nauki 50zl za poradnictwo sie nic nie placi SZOK:)
za licencje wole nie pytac;)

image
image
co to jest ta licencja??????????

[/img][/url]]image
O, z tym proboszczem też mam przykre przejścia, udzielał nam ślubu - we Wrzeszczu, rodzicom męża zależało bo to ich znajomy. Przed ślubem byliśmy u niego z wizytą i prawdę mówiąc po tym czego doświadczyłam podczas tej wizyty (nie będę tu pisać publicznie, ale wbiło mnie w fotel) nie chcę go widzieć więcej na oczy. Narzeczony był też oburzony.Temat pewnie wróci jak będziemy mieć dziecko i będzie trzeba ochrzcić, ale ja już dziękuję serdecznie, never again.
Może pomyśl o zmianie kościoła w którym będziesz brać ślub? Zapowiedzi musisz mieć u siebie w parafii, ale ślub niekoniecznie.
PS. Jak jest cennik, to można się zgłosić do biskupa ze skargą, bo proboszcz nie ma prawa wyznaczać cen za sakramenty.
ja bym rozpetala 3 wojne swiatowa ... >:)

image

No mną też jeszcze trzęsie na samo wspomnienie, ale wtedy to po prostu bezczelność i brak kultury pokazane przez tego księdza tak mnie wbiły w fotel, że normalnie mnie zamurowało. Poza tym te bezczelne uwagi następowały jedna po drugiej tak, że zanim ochłonęłam z jednego szoku to już następował kolejny. Ochłonęłam i zebrałam myśli dopiero wieczorem i dopiero wtedy pogadałam z narzeczonym.
Podsumowując, to był taki festiwal chamstwa że hej. Ja już tego księdza raczej będę omijać z daleka.
Tequila,jak napisałś cennik to normalnie chciałam zapytać czy to nie przypadkiem kościół na migowie,bój J. z tamtąd jest i tez bulił 100zł za zapowiedzi ,a slub 400zł-myślałam ze sobie beke kręci,ale nie!!!!!!!!!!!!!!!!-a teraz patrze ze to jednak o tym Kościele właśnie mówisz.
ja w swojej parafii dam 20zł.za zapowiedzi.trudno!!!na kościół dam 400zł,ale za kawałeczek karteczki zrobionej w wordzie i wydrukowanej razem z 2 innymi parami nie dam nigdy 100zł.!!!!

image
o matko....a ja myslalam ze to gratisy:)....tzn tyle ile sie da "na tace"
teqila moia kuzynka chrzcila tam córke !! byla nie zla afera,cennik stał normalnie ! chyba specjalnie postawili ...a ile kasy ona dała za chrzest to szok..za wszystko trzeba bylo placic. Ja bym tego ksiedze kopnela w dupe a slub brala gdzie indziej.

mój maz dal w brygidzie 10 zł za zapowiedzi,wrzucil do skrzynki a ja nie dalam w kosciele u siebie nic. za slub 200 i organista 100.

Nie przeprasam za bledy
jak przeczytalam temat to od razu wiedzialam ze chodzi o moja parafie..nie chodze do tego kosciola prawie od roku gdyz nie moge patrzec na Ciało Chrystusa wznoszone przez tak zakłamanego i chciwego ksiedza.....boje sie isc odebrac zapowiedzi bo nie mam 100zł zeby zaplacic.. a do odebrania są od wielkanocy!!!

image
Teqila tragiedia !!!!!! Jak oni tak mogą to przecież ich z****ny obowiązek. Nie dziewie się, że teraz ludzie pozostają przy cywilnym. 90 zł bez żadnych z****nych rzeczy. Ale się zdenerwowałam
ślub cywilny
image

ślub kościelny
image
No więc właśnie NIE MOGĄ - a biskup pewnie też byłby zainteresowany tym, że na terenie jego diecezji takie numery odchodzą.
czrna żmijo, a co to za kościół we Wrzeszczu??
We Wrzeszczu ślub mieliśmy na Czarnej, ale udzielał go ksiądz z Moreny - z racji znajomości z teściami.
aha już kumam:) nie doczytałam, sorki
ja też mam na Czarnej:))wszystko u Was przebiegło bez problemów??bo mnie tu straszono na forum, że tam tak strasznie jest (to nie nasza parafia), ale póki co mamy same pozytywne doświadczenia:))
No u nas gładziutko, trzeba było zapłacić jakieś odstępne organiście ale nie wiem bo tym akurat mąż się zajął, kościoła nie stroiliśmy (ponoć są z tym problemy bo proboszcz tego nie lubi), żadnego cennika nam nie przedstawiono - daliśmy 3 stówy i było w porządku ;) Dla mnie to w tej chwili też nie moja parafia, ale do 24 roku życia tam mieszkałam i wszystkie moje papiery tam były więc nie miałam dużo biegania.
Aha, nauki też mieliśmy na Czarnej, przyszliśmy, posłuchaliśmy, wyszliśmy - i tak 4 razy ;) Poradnictwo z kolei robiliśmy na Morenie - ponoć we Wrzeszczu pani od poradnictwa jest upierdliwa. No a ksiądz to był proboszcz z Migowa - nie znałam go wcześniej, sądziłam że skoro to znajomy teściów to może być, poznałam go dopiero na parę tyg. przed ślubem a tu taki zonk, nie polecam zdecydowanie.
dzieki za info:))no my też nie stroimy koscioła, bo i tak tam jest pięknie:))będzie grała na skrzypcach dziewczyna, no i organiście też bym chętnie tzw odstępne zapłaciła, żeby ktoś inny mógł grać:)))))nauki też tam robilismy, a poradnictwo w Sopocie, super babka, godzinka i z głowy:))dzieki sliczne za wszystkie informacje
Aaaaa, i wszystkiego najlepszego na nową drogę życia - i udanego ślubu :)
dzięki :))7 lipca już tuż tuż, a ja w polu ze wszystkim:)))ale co ma być to będzie hehehehe
My idziemy w przyszlym tyg do księdza i zobaczymy czy obowiązuje jakis cennik. Ale moja kuzynka ktora mieszka na wsi pod Warszawą za sakrament małżenstwa musi zaplacic 1500zł. To jest dopiero "co łaska"

image
matko!!! az sie wlos na glowie jeży jak to czytam...

u nas nie bylo żadnych cennikow, za zapowiedzi nic nie placilismy a za slub jak dalismy kase to proboszcz powiedzial jeszcze ze za duzo i nie chcial brac

image
image
Niesamowite!!!!! Szok! Myślałam,że tylko w mojej parafii jest wszystko podliczone, a jak tak to wszytsko czytam, wychodzi na to,że to normalka.
Ręce opadają...

Pozdrawiam
Ola

Inne tematy z forum Wesele

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry