Widok

Zapytanie

Mam konkretne pytanie i proszę o merytoryczne wypowiedzi.Przede mną leży kartka z ofertą firmy Fortum.
Opinie w necie przeróżne.Czy warto się w to pakować?
Nie robię tu żadnej reklamy,wręcz przeciwnie,szukam "dziury w całym" żeby potem nie pluć sobie w brodę ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

I krowy przestały się nieść
albo kury
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tu wszystko jest opisane ze szczegółami przez dzisiejszego dziennikarza, koszmarek:
http://gazetaolsztynska.pl/499742,Pamietnik-dzielnego-alikowca-Jak-dawniej-kupowalo-sie-meble-Stalo-sie-w-kolejce-historia.html

Ja po nocach nie stałam,rodzice mnie chronili od takich doznań;-)
Pamiętam że za nowymi meblami do kuchni stała na zmianę cała starszyzna z rodziny,babcia za dziadka,dziadek za ciotkę itd. ;-)

> Nie lubię tego wspominać bo dla mnie to było upokarzające

No cóż...większość Forumów to dla nas szczyle:)

I zastanwaiam się jak odbierają filmy z tamtych lat. Z noszeniem obwarzanków z papieru do de... na szyi, kartkami na wszystko czy kompletnie pustymi półkami w sklepach
Political fiction? ;)

Fajne było to, że stojąc w tych kolejkach, czasami w nocy, siłą rzeczy nawiązywało się relacje z np. sąsiadami. Społeczność zawiązywała się sama. Bez fejsa czy innych bzdur.

Albo ok. 11-12. Teoretycznie wszyscy pracowali, ale ktoś odbierał ten towar: emeryci, krewni, niepracujące żony.

Na wsi był jeden sklep. O określonej godzinie (ok. 14-15) przyjeżdżało "zaopatrzenie", wszyscy już na to czekali, kto pierwszy, ten lepszy, bo oprócz podstawowych przydziałowych artykułów można było dostać coś lepszego. W jednej miejscowości był jeszcze klub ze sklepikiem, gdzie czasami po południu czekało się na jakieś bardziej delikatesy (miałem 11-12 lat i chodziłem tam sam, bywały przepychanki). Podobno i tam czekało się czasem całą noc przy ognisku (na mięso?), ale na to byłem za mały. W mieście jednak był osobny sklep spożywczy, osobny mięsny. Takie artykuły jak cukier, produkty mleczne, serki topione, słodkie ciastka, oranżada były w latach 80. w ciągłej sprzedaży.

Oj przerobiliśmy,i kartki na prawie wszystko.Nie lubię tego wspominać bo dla mnie to było upokarzające...brrr
Moją ucieczką od szarości i bezsensu była muzyka,cudowny głos Niedźwiedzia i Manna i puszczana muza były"lekiem na całe zło".Fakt że wtedy człowiek cieszył się z byle czego :-)

Ciekawe komentarze pod tym materiałem o zaopatrzeniu sklepów w latach 70., 80. Podobno w Trójmieście było najlepiej.
https://www.youtube.com/watch?v=TY985zfaYE0
Zwłaszcza długi komentarz PRL'story pod wpisem Someone Somebody.
Wielu z was to roczniki powiedzmy 1967-72, więc pamiętacie tylko końcówkę PRL-u. Czy było bardzo źle z zakupem towarów? Czy była raczej zachodnia muzyka i dyskoteki? Sporo pamiętam, ale mieszkałem na prowincji, jestem kilka lat młodszy. Takich dyskusji w Internecie przeczytałem 20. Było raczej gorzej, niż się myśli, zimy były o wiele ostrzejsze, niemniej te różnice w zaopatrzeniu między różnymi miejscami istniały. Myślę, że bezrobocie dziś jest jednak lepsze od fizycznej udręki stania w wielogodzinnych kolejkach. Ciekaw jestem tylko, czy faktycznie przerobiliście te kolejki, będąc z takich roczników.

Przypomniała mi się fajna anegdotka nt starych aut.
Znajomy, pod koniec 80, jedzie do Reichu, po jakąś maszynę. Nysą.
Nysa się rozkraczyła na autobanie a znajomy mało techniczny. Cóż począć? Dzwoni z telefonu na słupku.
Co gorsza, niemieckiego ni w ząb a angielski kulawo.
Najgorzej było powiedzieć, o jakie auto chodzi.
-Nissan?
-not nissan. Nysa
-ja... ferstehen

Przyjechal serwis Nissana. Jak zobaczyli Nysę, dostali ataku śmiechawki. Ale jak im przeszedł, bezproblemowo naprawili
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Audi a-trójki się nie psują. I nissany które były robione w całości w Japonii. Niestety są już bardzo stare bo dawno temu weszli w kooperację z Ranault i teraz nie wiadomo, gdzie są robione, mogą być np. w Rumunii bo Dacia to też Renault. Blachy tych staruszków nie dają rady i większość już zgniła. Volvo stare dobre kwadraty też bezawaryjne. Ale ze starymi autami to niestety jest tak, że jeden wężyk sparcieje, człowiek przeoczy i już uszczelka pod głowicą do roboty, a potem to już nie to samo. Nie ma dobrych wozów- jak powiedział antypicownik, pan Władek do inżyniera.

Niestety Mansonie,po paru latach bezawaryjności zaczęła się jazda z awariami z wymianą silnika włącznie :-(((

> Korolcie się nie psują.

Coś w tym jest.
Mama koleżanki ma Korolcię. Nie wiem, który rocznik, ale sądzę, że z powodzeniem mogłaby już mieć żółte blachy.
Poza regularnym serwisem, o który babeczka bardzo dbała, typu wymiana płynów czy filtrów, nigdy nie była z nią u mechanika.
Tam się po prostu nigdy nic nie zepsuło.
Nawet nie wiem, czy kiedykolwiek żarówki zmieniała. Sama z pewnością tego nie robiła a tak "traumatyczne" zdarzenie z pewnością by pamiętała i o nim powiedziała.
I nawet blachówa jest w miarę ok.

inka-inka, ja to wiem gdzie po sąsiedzku, pod plandeka stoi maluch 126P:)
Miałam takiego czerwonego. Pchałam go za młodu i ze 3 km na cpn, podśmiewując sobie. Odpalałam kijem itd. a śmigał 100ką bez problemu.
Aut nowej generacji "boję się" ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przegrałabyś w przedbiegach :D

Ale coś jest fajnego w starych autach.
Ja mam ciutkę pojęcia. Większość rzeczy naprawię se sam.
Jak na zdrowy rozum nie wiem o co chodzi, to wtykam spinacz w gniazdo diagnostyczne i komp mi mówi, co mu dolega.
Ale nawet dla zupełnego lajkonika jest potężna różnica. Stare będzie ledwo zipać, ale jakoś jedzie. No i każdy warsztat naprawi.
Przy nowych... od wejścia laweta. I autoryzowany serwis z dedykowanym kompem diagnostycznycm. Nawet, jeśli jest to zupełna pierdóła.

To pułapka. Korolcie się nie psują.

Postanowione i auto idzie w odstawkę na podrasowanie gdyż zasługuje na to. Mam sentyment i kilka wspomnień gdy naprawdę cudem wychodziłyśmy razem z opresji. Kochana Staruszka ~:)))

Hehe...nie zamierzam rywalizować w temacie "wszystkie awarie moich aut" ;-)))

@Inka²:

(Głosem Lindy) Co Ty wiesz o autach?
Jakbyś miała parę syrenek i kaszlaków, które psuły się średnio co 200km, mielibyśmy płaszczyznę do rozmowy :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

O... solidny stuff.

Kupę lat temu coś takiego stosowałem, jak mi dziura w rurze wygniła.
Początkowo była to rozcięta puszka po piwie i dwie opaski. Ale szybko się toto przepalało.
Na puszce po groszku konserwowym dociągnąłem do końca życia auta :)

A poważnie:
Ze dwa-trzy auta temu zaszalałem i normalnie, w warsztacie, poprosiłem o wymianę całego wydechu. Od kolektora począwszy.
Wlazłem tam "z buta" bo akurat miałem kilka godzin przymusowej bezczynności. A wiedziałem, że prędzej czy później mnie to czeka.
I nie chciałem się już w puszki bawić :)
Nie pamiętam dokładnie, ale za robociznę i części dałem jakieś 5-6 paczek. Trwało to może z 1,5h.
Oczywiście... nie w 3city :D

Zatem nie jest to jakiś szczególnie uciążliwy dla kieszeni wydatek. A masz święty spokój na parę lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ech....auta i ich awarie,temat rzeka ...w tym roku moja karolcia chyba rekord pobiła doprowadzając mnie do rozpaczy i bankructwa;-)...i ciągły dylemat,naprawiać czy pozbyć się starowinki i brać następnego kota w worku.

Inne tematy z forum Hydepark

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Gadżety reklamowe (30 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Przeprowadzka biura w Warszawie (3 odpowiedzi)

Hej, planujemy przeprowadzkę naszego biura w Warszawie i zastanawiamy się nad wyborem...

do góry