Widok

Zatwardzenie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kobitki piszcie swoje sposoby na zatwardzenie u 3 latka.

Czy codziennie robia kupke?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
raczej 3x dziennie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hmm czy to nie za duzo 3 razy dziennie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja nie robila codziennie. Raz na 2-3 dni. Jak juz bylo rzadziej i z bolami i krwia to zaczelam dawac syrop lactulosum najlepiej firmy hasco. Nie uzaleznia i nie ma po nim rozwolnienia, tylko kupy sa takie bardziej rozpulchnione, miekkie. Pozniej sie wyregulowalo. No i dieta.
ja daje xenna balance junior i naprawde pomaga wsypuje do picia i bez awantur wypija i mam piekne wyróżnienie tez nie uzaleznia. Ja podaje ok dwie saszetki raz w miesiacu jak robi sie tzw problem....
śliwki, morele
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
I tyle?
Jeśli działają śliwki, morele itp. to nie jest to poważne zatwardzenie;) U nas obiło się już o chirurga (płacz i wycie przy załatwianiu się, krew w kale i wyniki mogące wskazywać na raka jelita - na szczęście nie potwierdziły się, ale zatwardzenia mogą w końcu do tego doprowadzić). U nas okres drugiego-trzeciego roku życia córki to był właśnie okres zatwardzeń i powiedziano nam że jak go przetrwamy to potem układ pokarmowy jej się ustabilizuje i faktycznie tak się stało. Teraz córka ma 4,5 roku i jest wyregulowana (kupa codziennie lub co 2 dni). Na początek jak miała problemy wchodził syropek lactulosa, który zresztą bardzo córce smakował, rezygnacja z wszelkich dań mącznych i ziemniaczanych (pierogi, kluski, biały makaron itp) oraz rezygnacja z cukru i wszelkich słodzonych napojów, słodkich jogurtów danonków jogobelli itp. Nasza dieta to prawie wyłącznie warzywa w duuuużej ilości z dodatkiem oliwy albo podsmażone na odrobinie oleju, duuużo przypraw, chude mięso lub tłuste ryby prawie wyłącznie pieczone, sosy to tylko jogurtowe albo vinegret. Zazwyczaj wystarcza nam na obiad mięso + warzywa, jeśli jemy makaron to pełnoziarnisty. Nie zaklepuję mąką żadnych sosów (zdarzy się może raz na 2 miesiące). Naleśniki zdarzają się raz na 2-3 tygodnie, pierogi raz na miesiąc lub rzadziej. Nie zabraniam córce słodyczy ale na imprezach (zazwyczaj jest tak odzwyczajona że i tak nie zje więcej niż kilka cukierków). Na co dzień słodkości są bardzo okrojone, ale od czasu do czasu jemy lody lub czekoladę (jeśli widzę że ostatnio nie było problemów z kupą). Jeśli są problemy z kupą to córka sama czuje że nie powinna jeść słodkiego, wystarczy jej przypomnieć o twardej kupie. Robię kakao albo mleko z masłem, koniecznie na gorąco... różnych sposobów się chwytamy, wypracowałyśmy już trochę swoich sposobów które u nas działają, myślę że na każde dziecko może działać coś innego, ważne żeby odkryć co. Może komuś się przydadzą nasze wytyczne;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja polecam czeski błonnik. U nas niestety nie do kupienia ale w necie jest
Super sprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
MOjemu synkowi pomogł d i c o p e g junior. Wcześniej próbowaliśmy herbatki, owoce, inne środki z apteki,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Próbował ktoś dac dziecku babkę plesznik? Chodzi o ziarenka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Chore zatoki? (23 odpowiedzi)

Cześć i czołem! Od kilku tygodni mam problemy z przewlekłym katarem i nie mam pojęcia jak sobie...

dr Kiełkowski- opinie? (17 odpowiedzi)

Witajcie, dużo tu różnych opini o lekarzach, ale ciągle przewijają się te same nazwiska. Macie...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

do góry