Widok

Zatwardzenie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kobitki piszcie swoje sposoby na zatwardzenie u 3 latka.

Czy codziennie robia kupke?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
raczej 3x dziennie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hmm czy to nie za duzo 3 razy dziennie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja nie robila codziennie. Raz na 2-3 dni. Jak juz bylo rzadziej i z bolami i krwia to zaczelam dawac syrop lactulosum najlepiej firmy hasco. Nie uzaleznia i nie ma po nim rozwolnienia, tylko kupy sa takie bardziej rozpulchnione, miekkie. Pozniej sie wyregulowalo. No i dieta.
ja daje xenna balance junior i naprawde pomaga wsypuje do picia i bez awantur wypija i mam piekne wyróżnienie tez nie uzaleznia. Ja podaje ok dwie saszetki raz w miesiacu jak robi sie tzw problem....
śliwki, morele
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
I tyle?
Jeśli działają śliwki, morele itp. to nie jest to poważne zatwardzenie;) U nas obiło się już o chirurga (płacz i wycie przy załatwianiu się, krew w kale i wyniki mogące wskazywać na raka jelita - na szczęście nie potwierdziły się, ale zatwardzenia mogą w końcu do tego doprowadzić). U nas okres drugiego-trzeciego roku życia córki to był właśnie okres zatwardzeń i powiedziano nam że jak go przetrwamy to potem układ pokarmowy jej się ustabilizuje i faktycznie tak się stało. Teraz córka ma 4,5 roku i jest wyregulowana (kupa codziennie lub co 2 dni). Na początek jak miała problemy wchodził syropek lactulosa, który zresztą bardzo córce smakował, rezygnacja z wszelkich dań mącznych i ziemniaczanych (pierogi, kluski, biały makaron itp) oraz rezygnacja z cukru i wszelkich słodzonych napojów, słodkich jogurtów danonków jogobelli itp. Nasza dieta to prawie wyłącznie warzywa w duuuużej ilości z dodatkiem oliwy albo podsmażone na odrobinie oleju, duuużo przypraw, chude mięso lub tłuste ryby prawie wyłącznie pieczone, sosy to tylko jogurtowe albo vinegret. Zazwyczaj wystarcza nam na obiad mięso + warzywa, jeśli jemy makaron to pełnoziarnisty. Nie zaklepuję mąką żadnych sosów (zdarzy się może raz na 2 miesiące). Naleśniki zdarzają się raz na 2-3 tygodnie, pierogi raz na miesiąc lub rzadziej. Nie zabraniam córce słodyczy ale na imprezach (zazwyczaj jest tak odzwyczajona że i tak nie zje więcej niż kilka cukierków). Na co dzień słodkości są bardzo okrojone, ale od czasu do czasu jemy lody lub czekoladę (jeśli widzę że ostatnio nie było problemów z kupą). Jeśli są problemy z kupą to córka sama czuje że nie powinna jeść słodkiego, wystarczy jej przypomnieć o twardej kupie. Robię kakao albo mleko z masłem, koniecznie na gorąco... różnych sposobów się chwytamy, wypracowałyśmy już trochę swoich sposobów które u nas działają, myślę że na każde dziecko może działać coś innego, ważne żeby odkryć co. Może komuś się przydadzą nasze wytyczne;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja polecam czeski błonnik. U nas niestety nie do kupienia ale w necie jest
Super sprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
MOjemu synkowi pomogł d i c o p e g junior. Wcześniej próbowaliśmy herbatki, owoce, inne środki z apteki,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Próbował ktoś dac dziecku babkę plesznik? Chodzi o ziarenka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry