Widok

Zbliżają się Komunie Św. - pytanie do Pań

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Szanowne Panie, Wasze pociechy już niedługo będą przystępowały do I-szej Komunii Świętej, co wiąże się z szeregiem przygotowań. Czy dla Was to czas wzmożonej organizacji imprez komunijnych, czy li tylko przeżycie duchowe?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15
Czyżby żadna z Pań nie przygotowywała imprezy komunijnej? o_O
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Pytanie zle skonstruowane:)
Ja bym raczej zapytala czy to rowniez przezycie duchowe czy jedynie organizacja imprezy komunijnej bo ostatnimi czasy do tego glownie sie to sprowadza.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mnie dopiero czeka organizacja komunii chłopców za kilka lat , ale obserwując wątku około - majowe w stylu:

"jak się ubrać na komunię dziecka"
"co kupić chrześniakowi lub ile dać kasy"
"gdzie można urządzić komunię"

widzę że jednak materializm, materializm i jeszcze raz materializm. Nikt nie wspomina niestety o przeżyciach duchowych. Ja mogę szczerze powiedzieć że swoją komunię świętą doskonale pamiętam i pamiętam swoje odczucia w trakcie uroczystości - to było dla mnie naprawdę przyjęcie Jezusa do serca. Chciałabym i mam nadzieje nauczyć moje dzieciaki tego samego.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
dla mnie to nie było przeżycie duchowe ,bo ja nie chodzę do kościoła, syn poszedł ,bo chciał - od razu uprzedzam , że nie o prezenty chodziło, bo wszystkich ostrzegłam że nie wpuszczę z głupimi prezentami (typu quad itp.) Dla mnie to była okazja do spotkania rodzinnego.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
niestety dla kobiety każde święto (Boże Narodzenie, Wielkanoc) czy też chrzciny, komunia wiążą się z organizacją jakiejś tam imprezy - czy to większej czy skromniejszej - więc raczej nie ma możliwości aby ograniczyć się tylko do przeżycia duchowego - nawet jakby się chciało ...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dla mojego dziecka to wielkie przeżycie duchowe i wielka radość ze spotkania z rodziną. Nawet nie zdaje sobie sprawy, że tego dnia dosanie prezenty.Nas czeka duże przyjęcie i nie możemy doczekać się spotkania z najbliższymi a będzie ich sporo :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie wiem jak można napisać, że nie było to dla rodzica przeżycie duchowe, a syn poszedł bo chciał, kurczę 8 latek dla którego przykładem NIE są rodzice idzie do komunii bo chce !!!! ja wierze w boga, modle się, chodzę do kościoła i tak wychowuję swoje dzieci dając im przykład, myślę że decydować o sobie będą jak już osiągną pełnoletność, więc nie wierzę w banialuki że syn chciał, po prostu trzeba dzieciaka ochrzcić, puścić do komunii, potem bierzmowanie, bo nóż widelec kiedyś pozna dziewczynę będą chcieli wziąść ślub, bo to " fajna i modna impreza ", a tu co - sakramentów brak !!!! OBŁUDA I ZAKŁAMANIE OD DZIECKA, a dodam jeszcze że później JAK TRWOGA TO DO BOGA , ale cóż trudno się przyznać
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 24
Kazdy robi jak uwaza. Czy moje dziecko bedzie wierzace czy nie to jego wola, ja nie bede zmuszac do chodzenia do kosciola, jak bedzie starsze samo oceni w co chce wierzyc. Z drugiej strony chce mojej corce dac szanse na poznanie "naszej wiary", dlatego ma chrzest i zapewne pojdzie do komunii.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4
moja córka idzie w tym roku do komunii, jest na pewno dużo więcej że tak powiem "chodzenia" do kościoła w tym roku, bo i różaniec i roraty i teraz droga krzyżowa i dodatkowe zajęcia religii w kościele, ale naprawdę ja nie rozumiem rodziców, którzy przyprowadzają dzieciaki na te nabożeństwa, a nawet w niedzielę do kościoła, a sami wychodzą i potem czekają na dzieci na zewnątrz, kurcze co taki dzieciak ma sobie myśleć, JESTEM TU NA SIŁĘ, A MAMA CZY TATUŚ NIE MUSI, TO PO CO JA, to chyba nie jest dawanie przykładu dzieciom i wychowywanie ich i po co to wszystko
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 11
po to, żeby się wielka katoliczka głupio pytała...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 20
a ja to sama musiałam na te spotkania chodzić jak byłam dzieckiem bo moja matka miała to gdzieś i zgadzam się że nie jest to najlepszy przykład;
dziś np sama już nie wiem czy wierzę czy nie, bo miałam totalnie sprzeczne wzorce w domu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie chodzę, bo nie mam takiej potrzeby, nie jestem przykładem jeżeli chodzi o wiarę, bo nie muszę, tłumaczę że każdy ma prawo mnieć swoje poglądy na religię. Mylisz się, że trzeba dzieciaka ochrzcić i posłać do komunii _NIE TRZEBA- takie jest moje podejście, na religię chodzi , ale wie że jak nie będzie chciał to nie musi - gorsza matka, bo pokazuję dziecku ,że ludzie mogą myśleć inaczej niż katolicy

Zaprowadzałam go pod kościół i szłam - wybacz ale mam inne potrzeby duchowe, choć czasem żałuję, że nie byłam w kościele kiedy Ksiądz szarpał dzieci, bo wszystkie matki katolizki siedziały cicho - a ja bym się odezwała
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6
Myślę podobnie jak Kina - dla mnie temat komunni jest jeszcze odległy ale ponieważ nie jestem praktykująca, do instytucji kościoła mam raczej negatywny stosunek zaś do samej wiary hmmm może i wierzę ale na własny sposób to raczej nie będę nakłaniała Młodego do komunii. Fakt, był ochrzczony ale tylko dla tego iż jego prababcia nas o to poprosiła - nikomu krzywdy tym nie wyżądziliśmy więc nie widziałam problemu aby go ochrzcić (i nic na chrzcie nie obiecywałam);
Jeśli będzie komunia to postaram się aby Młody odebrał to jako coś więcej niż spotkanie/prezenty itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jak Sorha na chrzcie nic nie obiecywałaś?

A to sobie przypominasz:

Ksiądz (do rodziców):
Czy chcecie, aby to dziecko (te dzieci) w tej wierze świętego Kościoła ochrzczone zostało (zostały) w imię Trójjedynego Boga: Ojca i Syna i Ducha Świętego?
Jeśli tak to odpowiedzcie: Chcemy!

Rodzice:
Chcemy!

Ksiądz (do rodziców i chrzestnych):
Czy przyrzekacie to dziecko (te dzieci) z Bożą pomocą wychować w tej wierze chrześcijańskiej? Jeśli tak to odpowiedzcie: Przyrzekamy z pomocą Bożą!

Rodzice:
Przyrzekamy z pomocą Bożą!

To co? Kłamałaś?

Wracając do tematu, zgadzam się z doti. Dla kobiety każda impreza (czy to chrztu, czy komunii, czy świąt) wiąże się z organizacją "przyjęcia", trzeba zrobić zakupy, posprzątać, trzeba ugotować, podać, wiec niestety trzeba się trochę narobić. Jakby ktoś to robił za nas to mogłybyśmy się w pełni oddać przeżyciom duchowym ;)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
@kinia, Sorha - skoro nie wierzycie w Boga, to w co wierzycie? o_O
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
hehe ale pytanie :) a tak serio wierzę że można być dobrym, że można żyć taka aby nie krzywdzić innych, że jest różnica pomiędzy dobrem azłem, wierzę w wolną wolę i odpowiedzialność za swoje czyny ........ - gdzieś w tym wszystkim jest mój Bóg ale aby wierzyć w niego nie potrzebuję kościoła, księży i rytuałów tylko czasami trochę rozmowy z nim; odrzucam biblię jako księgę boską - czytałam i uważam ją za zwyczajną książkę powiedzmy "historyczną" - taki zbiór bajek z morałem :) z ciekawości czytałam część Koranu i kilka książek o innych religiach (z żadną się tak naprawdę nie utożsamiam). Uważam że fanatyczne trwanie w wierze powoduje więcej złego i że człowiek ma prawo do wyboru. Wkurza mnie też że jako Państwo stoimy za jedną wiarą - to nigdy nie powinno się mieszać bo prawdę mówiąc nie chce utoższamiać się z państwem katolickim.
No to się rozpisałam ale chciałeś wiedzieć - a Ty w co wierzysz jak takie wątki zakładasz ??
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Czyli wierzysz w Boga, co przyznałaś, a jedynie masz wątpliwości, trochę niewiedzy (ale przecież nie jesteś teologiem, to skąd masz mieć wiedzę?), niechęć do księży (zrozumiałe w dzisiejszych czasach), wstręt do fanatyków (nie dziwię, po tym co robi Rydzyk) - w zasadzie jesteś osobą wierzącą.

Jest taka książeczka, a w zasadzie Kalendarz Ewangeliczny na 2012 (Wydawnictwo Św.Paweł) - to Ewangelie na każdy dzień roku, z krótkim komentarzem wyjaśnienia i krótką, literalnie, modlitwą na cały dzień.
Spróbuj kiedyś przeczytać z rana, co pewien bardzo mądry Ktoś, dawno temu mówił o życiu, spojrzeniu na świat i innych ludzi - zdziwiłabyś się, jak mocno aktualne bywają te słowa:)
Fanatyzm był mocno krytykowany przez Chrystusa, nie uznawał On takich postaw i przestrzegał przed nimi. Stąd ważnym jest, aby nie ulegać wątpliwościom, a je rozwiewać i zachować zdrowy rozsądek.

Te bajki z morałem, o których piszesz, mają o wiele głębszy wymiar, niż Ci się wydaje. Należy jednak czytać ten tekst ze zrozumieniem i poddać go interpretacji. Są księża, którzy są zupełnie normalni, przyjaźni i przede wszystkim wykształceni, z którymi mogłabyś na ten temat porozmawiać.

Odpowiadając na Twoje pytanie: wierzę w Boga, jestem katolikiem, praktykującym, interesuję się teologią i historią okresu w którym żył Chrystus.
p.s. Biblia nie jest książką historyczną - niewiele tam faktografii, a sporo niezrozumiałych metafor i bez podstaw teologicznych nie warto się za jej lekturę zabierać; jako całości. Zacznij od Ewangelii - choć też trzeba się wczytać w ich treść.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7
Może kiedyś - dzięki za radę :) na razie nie czuję takiej potrzeby ale wiadomo z czasem człowiek się zmienia, swoje poglądy czy swoje duchowe potrzeby - może wtedy sięgnę po ewangelię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sorha, jak to miło że nie jestem sama, mam wstręt do kościoła-instytucji, wierzę w Boga, ale nie mam tak wielkiej wiary, by wierzyć że po śmierci moja dusza idzie do nieba, jestem dobrą osobą, moje normy są dużo bardziej wyśrubowane niż większości katolików
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
A według Ciebie gdzie pójdzie Twoja dusza po śmierci?
http://pokazywarka.pl/komunia/
image
do dzisiaj nie wiedziałam w co się ubrać na komunie mojej córy :)))) już chyba wiem, ta pomarańczowa kiecka jest boskaaaaaa hehehehhehehe
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Szczęka mi opadła... @_@
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
byl taki program w tv o nich to cyganie chyba z angli jak sie nei myle i ich Komunia Św.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na to może być tylko 1 komentarz: OMG ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
o lol:)

Ja ze swojej Pierwszej Komunii pamiętam tylko wielkie zamieszanie w domu, w którym ja byłam najmniej ważna. A to rosół jeszcze nie gotowy, a to sukienka się przypaliła żelazkiem, a to lakieru do włosów zabrakło i kok się nie trzymał. I pamiętam ten wieczór przed Komunią, kiedy podekscytowana kręciłam się po kuchni ze wszystkimi, a mama mnie okrzyczała, że mam nie przeszkadzać tylko iść spać. No więc poszłam, nawet się nie pomodliłam. A żeby się jakkolwiek pocieszyć, marzyłam o górze prezentów.

Dzisiaj mam żal trochę do swoich rodziców, że tak wyszło. No ale najważniejsze, że później dotarł do mnie sens Komunii:) No i mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wprowadzić swoje dzieci w tą wielką Tajemnicę inaczej.
image image
nie wezcie dziewczyny tego jako atak ale jest jeszcze jeden taki co wierzy a nie praktykuje nazywa sie szatan. nie ma czegos takiego ze wierze w Boga ale nie w Kosciol bo Kosciol to wierzacy, Jezus bardzo konkretnie to okreslil i nie pozostawil w tej kwestii wyboru, rozumiem ze pewni ksieza zniechecaja, fanatycy tez. ja chodze do Kosciola w kratke ale to z mojego lenistwa i dlatego ze zycie po chrzescijansku jest trudne, a nie bo mi ksiadz nie pasuje. trzeba byc szczerym przed soba i nie zwalac wszystkiego na ksiezy i system. a co do Komunii to jest ciezko ale to chyba jak ze wszystkim obecnie, bo zyjemy w swiecie nastawionym na konsumpcje, acha i to jest forum na ktorym raczej sie omawia praktyczne sprawy a nie duchowe, dlatego i tez przewazaja watki typu ubraniw, prezenty czy impreza. aczkolwiek rowniez domyslam sie ze pytanie bylo zeby sprowokowac bo nie mysle ze uwazasz ze wszystkie osoby tu piszace mysla tylko o kasie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
Oczywiwscie, ze z tym duchowym przezywaniem to daleko posunieta przesada. Rozmawialam na ten temat z ksiedzem na Koledzie. Moj synek pojdzie do Komunii majac 7,5 roku. Spytalam ksiedza, czy on cokolwiek z tego zrozumie. Ksiadz (prowadzacy w tym roku dzieci komunijne z dwoch rocznikow) powiedzial, ze oczywiscie, ze nie niewiele, ale dzieci rok starsze tez nie rozumieja... Cos tam wiedza, nie rozumieja tego prawie wcale. I tak juz jest. Za kilka lat zrozumieja.
U nas Komunia za 2 lata, nie zastanawiamy sie nad prezentami, bo mysle, ze ten aspekt ani nas ani naszego synka nie bedzie jakos szczegolnie zajmowal. Jak o czyms marzy to dostaje, nie potrzebna mu do tego Komunia. Takze materialnie, u nas bedzie czysto i bez szarpania ;). Ale wydaje mi sie, ze 7,5 latek bardziej bedzie przezywal duze spotkanie rodzinne (ktore uwielbia) niz przyjecie Hostii. Ale moze mnie zaskoczy.
Walerka, wystarczy spojrzec na Rydzyka i kilku innych duchownych zeby samemu wpasc na to ze to nie jest to czego Bóg od nas chce. Oni dostosowuja Biblie do wlasnych celow, czemu mam slepo wierzyc w to co wymyslaja? Mam zdolnosc samodzielnego myslenia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
a dziecko chrzczone co rozumie? też nic. Czesto nawet młodzież bierzmowana też nic nie rozumie. No jak chce to rozumie, ale przeważnie to chyba jednak nie do końca wie co sie dzieje.
Można też wywnioskować, że ludzie którzy biorą ślub kościelny też nie wiele rozumieją.
Także jak widać nie trzeba nic rozumieć żeby przyjąć jakikolwiek sakrament.
Walerka, nie chcę atakować, ale powalają mnie takie wpisy na kolana. Jestem osobą wierzącą, w życiu kieruję się dekalogiem - ale nie chodzę do kościoła. Nie uznaję instytucji, która jest zaprzeczeniem tego, co Jezus mówił o swoich następcach. Mieli być skromni, żyć w ubóstwie, dzielić się rzeczami materialnymi z wiernymi- to raczej nie jest dobry opis watykańskiej mafii. W przeciwieństwie do co-niedziela-w-pierwszej-ławce-w-kościele katolików bardzo dobrze znam historię wiary chrześcijańskiej, czytałam większość Nowego Testamentu i sporą część Starego i obecny twór w postaci kościoła i kleru nie jest kontynuacją, a raczej zaprzeczeniem większości nauk z tych ksiąg. Jestem przed sobą szczera, życie po chrześcijańsku jest trudne, ale z pewnością mogę o sobie powiedzieć, że jestem osobą wierzącą, nie uznającą kościoła. Dla Ciebie to chyba "nie praktykowanie", dla mnie to rozsądek. A straszenie "szatanem" mnie rozczuliło, widać że masz podejście do wiary jak 6-letnia dziewczynka, dla której wiara to właśnie aniołki, pastuszkowie, mały dobry Jezusek i zły szatan, która chodzi do kościoła bo tak trzeba i wierzy, że Bóg faktycznie Ziemię w tydzień stworzył :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
a co Bóg nie dał by rady w tydzień stworzyć świat...dał by radę tylko mu się nie chciało i dla tego to tak długo trwało około 5 miliardów lat
tylko Chick Norris jest w stanie stworzyć świat w 6 dni! I nie potrzebuje odpoczynku! ;)

a tak poważnie to jak dla mnie obojętnie w co się wierzy, można wierzyć w Boga, w Bozię, w aniołki, w Maryję, w cokolwiek... oby coś z tego wynikało. A niestety często z tego nie wynika nic.
Bo słowa i deklaracje to nie wszystko. Liczy się życie, stosunek do drugiego człowieka, a z tym to niestety jest kiepściutko.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
bimka - nic dodać nic ując....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
tyle ze wiara w szatana jest czescia wiary chcrzescijanskiej, nie w diabelka z rogami tylko w aniola ktory sie sprzeciwil Bogu. a do Kosciola mozna chodzic i byc lekko ponadto co mowia ksieza bo nie zaprzeczam to co dzieje sie w Polsce nie podoba mi sie. akurat mam porownanie z Kosciolem katolickim w UK i to jest zupelnie inna bajka np jak chrzcilam dziecko to na pytanie jakie mam dostarczyc papierki ksiadz sie na mnie popatrzyl dziwnie i zapytal ale jestes Katoliczka i rodzice chcrzestni tez, poza twoim zapewnieniem nic innego nie potrzebuje. w Pl zawsze chodzilam chociaz mi sie nie podobalo, moze mialam to szczescie ze spotkalam paru ksiezy ktorzy byli inni
image

image
W końcu ktoś powiedział coś mądrego. W życiu powinno wierzyć się w wartości, ideały, które dziecku się przekazuje po to, by było dobrym człowiekiem. Większość wierzących - praktykujących nigdy nie przeczytało Biblii, nie zainteresowało się co w niej tak naprawdę jest.
Moje dziecko było 2 lata temu dla mnie ogromne przeżycie - stresowe i nerwowe, dla niej też. Dlaczego????
Bo ma babcie bardzo pobożną. A ja nie chodzę do kościoła.
To był dla nas rok udręki, zastraszeń i wymuszeń. Babcia nie ocknęły się nawet wtedy gdy córka powiedziała im po prostu: męczę się strasznie, ale zrobię to tylko dla ciebie.
Na imprezę zaprosiły pół rodziny i znajomy, żeby wszyscy widzieli, że jednak my też katoliki. Było ok. 60 osób.

I nie piszcie mi tu, że mogłam się nie zgodzić, bo nacisk rodziny był olbrzymi, a żyjemy wszyscy razem w jednym domu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
to ja bym się wyprowadziła z domu gdzie zmuszaja mnei do robienia rzeczy wbrew moim poglądaom ! sorki, ale jaki to przyklad dla dziecka....ze jak ktos zmusi to trzeba robic cos przeciw sobie ?
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Halewicz przezyciem duchowym jest przyjmowanie komunii, a organizacja imprezy to organizacja imprezy
jedno i drugie jest wazne i żadnego nie mozna zaniedbac,

czy i ile dziecko zrozumie nie wiadomo - zalezy od dziecka
a to ze ten kawałek opłatka jest cialem Chrystusa to jest kwestia wiary

i jesli nim naprawde jest ( jak mówi nasza wiara) to przeciez istotne jest aby go dziecko przyjeło nie zaleznie od tego ile rozumie w danym momencie...

A tak podczytując twoje wątki i wiedząc o tobie to i owo ( tylko to co sam napisałes ) ja mam pytanie - skąd taki wątek u Ciebie?

czy cos Cie nurtuje?

czy moze po prostu chciałes zamieszac? ..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nurtuje mnie społecznie wiele spraw. Nad wieloma się zastanawiam. A ten wątek doskonale odzwierciedla "prawdziwe ja" niektórych Pań.
Z przykrością stwierdzam, że poziom wiedzy o wierze, Bogu, kościele...jest rodem z SuperExpress`u/Polsatu/Dlaczego ja?

Większość Pań mających problem z wiarą i kościołem ma zerową wiedzę teologiczną - a Komunii Świętej, jako sakramentu, kompletnie nie rozumieją. To jak mają zrozumieć ich dzieci?? o_O

W ogóle wiesz, co Chrystus i Apostołowie jedli podczas ostatniej wieczerzy? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
na pewno chleb i wino a poza tym myśle ze normalną na tamte czasy/ kulturę wieczerze - dokładnie nie studiowałam tego tematu
Halewicz - podstawowe pytanie, chcesz byc teologiem czy wierzącym?? bo róznica jest spora między wiarą w wiedzą
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Emenems, Halewicz w tym wątku mi wypada nie na teologa czy wierzacego ale raczej na socjologa lub politykiera..
@Emenems - hm...tu mnie zaskoczyłaś. Jak możesz twierdzić, jest różnica pomiędzy teologią a wierą? o_O Przecież teologia to nauka/zgłębianie wiedzy o Bogu z greki: θεος - Theos, "Bóg", λογος-logos, "nauka".
@danag - warto studiować ten temat, zgłębić wiedzę o tych czasach, zwyczajach wtedy panujących, wówczas łatwiej zrozumieć Ewangelię.
Ostatnią wieczerzę Chrystus z Apostołami nie spożywali w wieczerniku, a prawdopodobnie na dachu jednego z jerozolimskich domów, półleżąc, a nie siedząc; tak wtedy ludzie wieczorami biesiadowali.
A co do istoty posiłku, to faktycznie jest to interesujący temat: http://www.it.dominikanie.pl/teksty/pl/ref/4-II,39.html I wbrew pozorom, wcale nie taki płytki:)
Halewicz - nie wklejaj mi Wikipedii, akurat ja, zapewne w przeciwieństwie do 99% ludzi z forum, studiowałam, co prawda Nowy tylko Testament, po grecku -dość szczegółowo (wykładowca-szczegółarz) wiec znowu popełniłeś błąd - tak logos to nauka a nie wiara. Uczenie o Bogu i uczenie się o Bogu nie czyni Cię nadal osobą wierzącą.
Islamista nie jest muzułmaninem, jest osoba posiadającą szeroką wiedzę na temat kultury i religii islamu.
Więc nadal nie widzę powiązania między teologiem a wierzącym.

Osoba wierząca nie musi posiadać wiedzy teologicznej by uwierzyć, wręcz na odwrót, wiara nie opiera się na żadnym logicznym wytłumaczeniu a nie na sprawdzaniu faktów bo nie wiem czy słyszałeś że błogosławieni Ci którzy nie widzieli a uwierzyli.

Moi koledzy z roku doskonale znali nowy testament i to po grecku i po łacinie, takie szczegółowe sprawy wynikające z różnicy między greckim a polskim, że dopiero byś prawdziwie zrozumiał jakbyś po grecku przeczytał i myślę że do dziś posiadają ogromną wiedzę w tym temacie, a praktycznie nikt z nich nie jest teologiem ani wierzącym, są filologami klasycznymi...

Więc wiedza z zakresu temperatury panującej a Kanie Galilejskiej, wilgotność powietrza, pojemność stągwi, stosunek wody do wina w mieszance podczas ostatniej wieczerzy oraz rozmiar buta św. Piotra są mi zbędne do uwierzenia w miłość Boga do człowieka - to się przyjmuje albo nie -na klatę
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze raz, dobitnie, żebyś mnie zrozumiał NAUKA O Bogu a WIERZENIE w Boga - to nie to samo
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Emenems - studiowałaś Nowy Testament w grece i...? Nie wiem, mam teraz paść na kolana, czy o co Ci chodzi?
Aby zrozumieć istotę wiary, potrzebne jest również zgłębianie wiedzy teologicznej i również historycznej. Nie wyobrażam sobie, a osoba niewierząca mogła w sposób właściwy zgłębiać teologię - chyba, że potraktuje to w sposób stricte naukowy, jako studiowała naukę o jakichś bożkach.
Osoba wierząca nie musi posiadać wiedzy teologicznej - fakt. Ale osoba, która ma wątpliwości i kompletnie nie rozumie zagadnień wiary, może rozwiewać swoje wątpliwości właśnie poprzez studiowanie teologii.

Nie znam greki, natomiast wiem, że istniały/istnieją zasadnicze różnice językowe/interpretacyjne w tłumaczeniu Pisma Świętego z greki na łacinę. Grecy zapewne tłumaczyli Pismo Święte z aramejskiego ale jak wiesz, nie zachowały się żadne oryginalne pisma z tego okresu (pomijając oczywiście fragmenty zwojów z Qumran).

Wiedz historyczna o panujących zwyczajach wśród Żydów tamtego okresu pozwala zrozumieć treść niektórych Ewangelii - bez tej wiedzy trudno jest na przykład pojąć dlaczego Żydzi przykładali taką wagę do stroju weselnego i jakie to ma odniesienia do nas, współczesnych ludzi? (Mt 22,1-14).
p.s. nie wklejam Wikipedii - to nie jest dla mnie źródło wiedzy.
p.s. nie podawaj mi tu przykładu Islamu, bo dla mnie Islam to swoista sekta, a nie religia - pomieszanie nauk Chrystusa z Zarustrianizmem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Islam - sekta ?? no popatrz, a mnie ksiądz na religii w liceum (ksiądz Kazimierz z parafii św. Kazimierza w Gdańsku-Zaspie, rok 2001) uczył własnie, że Islam jest jedną z % głównych religii świata obok Chrześcijam zaraz i Judaizmu....jesteś dość odważny by nazwać islam sekta, bo cóż, różni ignoranci zapatrzeni tylko w swoją religię chodzą po ziemi.

Tak istnieją znaczące różnice - dlatego niestety Nowy Testamnet po polsku jest dość słaby, taka prawda, w ogóle klimat nie jest oddany, tłumacz sili się na wygórowaną polszczyznę skomplikowane zdania, gdzie to było pismo pisane przez prostych ludzi, z mnóstwem powtórzeń w prostym języku - o wiele przyjemniej się czyta.

I nie w grece studiowałam - tylko po grecku.

I jestem osobą jak najbardziej wierzącą, praktykującą, tylko jakos studiowanie Pisma Świętego i grzebanie w kulturze z przed 2000lat jakoś mojej wiary nie pogłębiło - za to cierpienie, aktywna pomoc drugiemu człowiekowi, przyjmowanie porażek życiowych - tak, to mnie umacnia w wierze.

a pozatym, z osobą która tak się wypowiada o innych religiach (islam-sekta) nie chce mi się prowadzić dyskusji, bo widać ze nie masz ochoty przyjąć innych argumentów, wiesz najlepiej ja już skończę i niech tak zostanie, niech wyjdzie na twoje, teologia jest potrzebna do Zbawienia.
Ememens oczywiście ma rację... Nawet słyszałam, takie żarciki, że na żadnym kierunku studiów nie ma więcej niewierzących, niż na teologii:) Dlaczego? Dlatego, że jeżeli ktoś ma tak ogromną wiedzę naukową o Bogu, a nie ma silnej, stale rozwijanej wiary, to ogromna jest pokusa, by wszystko traktować już naukowo. Wiara i rozum to dwa skrzydła... Nie tylko jedno, i nie tylko drugie, ale obydwa, które nie są tym samym... A z drugiej strony, jednym z doktorów Kościoła, obok wybitnych teologów jak św Augustyn czy Tomasz z Akwinu, została św Tereska, zakonnica, która żadnego wykształcenia nie miała, miała tylko (i aż) wiarę.

A drugie: Halewiczu, nawet KKK jest napisany takim językiem, że często prosty przeciętny człowiek, chcący rozwiać swoje wątpliwości, go nie zrozumie. Nie mówiąc już o innych dokumentach kościelnych. Dlatego między innymi powstało Kompendium KKK, po to jest mnóstwo komentarzy, kazań, przypisów. Akurat ja czytam dużo tego rodzaju dokumentów czy książek, bo się tym interesuję i po paru latach już raczej nie mam problemu z ich rozumieniem, ale inni wymiękają po pierwszych zdaniach. Bo to po prostu jest język bardzo trudny. Jakiś czas temu czytałam Dives in Misericordia, to wszyscy się dziwili, jak można czytać takie rzeczy dla przyjemności, i jeszcze je rozumieć:)
i jeszcze jedno - ty chyba sam nie jesteś wierzący i cała teologia i rozumienie wiary jest Ci potrzebne żeby uwierzyć - szukasz czegoś namacalnego o co możesz się zahaczyć - nie możesz po prostu uwierzyć na tym to polega chyba, aby wierzyć a nie szukać dowodów na to żeby uwierzyć. Bóg jest ponadczasowy, więc studiowanie czasów chrystusowych to może być hobby ale w żadnej sposób nie przyczynia się do pogłębienia wiary.

Bóg jest miłością - udowodnij mi, że ma to coś wspólnego z tym, gdzie jedli ostatnią wieczerzę
@emenems - Islam jest dla mnie sektą. Powstał 600 lat po narodzinach Chrystusa, jako hybryda chrześcijaństwa i pogańskich wierzeń.

Moja wiara - zgłębiam ją, próbuję zrozumieć przekaz Ewangeliczny i dostosować go obecnego czasu - w ten sposób moja wiara jest wiarą świadomą. Zadawanie pytań, rozwiewanie wątpliwości i studiowanie Prawd Wiary jest właściwą drogą - również kontekście historycznym.

Wyobrażenie Ostatniej Wieczerzy, pełne zobrazowanie sobie tej najważniejszej dla wierzących chwili, dotknięcie tego czasu jest dla mnie bardzo istotne. Tak jak przejście Via Dolorosą, niosąc plecak wypełniony kamieniami, w trudzie i znoju iść i się modlić, wiedząc, że kroczy się właściwą drogą.
To nie szukanie dowodu na istnienie Boga, to faktyczne jego znalezienie - w każdym kamieniu po którym człowiek wtedy stąpa.
Uczestniczenie w mszy świętej w ogrodach Getsani, gdy słońce zachodzi, to również dotknięcie tamtego czasu.

Posłuchaj/obejrzyj wywiad z Jimem Caviezelem, co zawiśnięcie na krzyżu zmieniło w życiu tego aktora.
Zawisłaś byś na krzyżu z własnej woli? Miałabyś na tyle odwagi? Bo ja tak.

Aby to zrozumieć i móc przeżyć wiarę w sposób pełen, doświadczyć jej, trzeba wrażliwości duszy - której Tobie zupełnie brak.

p.s. obejrzyj Pasję, w skupieniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
no no, Halewicz zaskakujesz mnie.. a jakos z czytania twoich pozostałych wątków nie wynika ze jestes osoba wierzaca..
Może jest Gibsonowskim Katolikiem?
odpowiadając - raczej nie, nie sądzę bym miała tyle odwagi, mało kto by miał, może Mksymilian Maria Kolbe, niewątpliwie miał, daleko mi pod tym względem do ideału

Nie wiem, czy miałeś okazję przebywac wśród prawdziwych muzułmanów, ja tak - i podziwiam ich wiarę i wytrwanie w niej(mowa o prawdziwych wierzących i praktykujących) pomimo tego, co właśnie się o nich w dzisiejszych czasach sądzi.
Nie przeszkadza mi miec za prawdziwego kolegę muzułmanina, chłopak ma 22 lata w wiecej oleju w głowie niż niektóry "moher".

Jak tak lubisz zgłębiac religię, zainteresuj się innymi ludźmi, ich wierzeniami, sposobem życia i posłuchaj, co mają co powiedzenia - tak na prawdę nei róźnią się dużo od chrześcijan.

Nie lubię ludzi, którzy uważają się za kataloików i to im dale prawo do czucia się lepszymi nad innymi wierzącymi, dobrymi ludźmi
Ja również miałem okazję przebywać wśród muzułmanów - i ich wierzenia są biegunowo odległe od mojej wiary; pod każdym względem.
Z natury rzeczy jestem zwolennikiem ekumenizmu - z wyłączeniem sekt.

A ja nie lubię ludzi, którzy udają, że w coś wierzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
@danag - bycie osobą wierzącą nie oznacza byciem lelum-polelum ^^
wiesz co, idź ty się powieś na tym krzyżu; nic lepszego dla ludzkości zrobić nie możesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
chciało być zabawne? o_O
Halewicz - nie chodzi o bycie lelum-polelum - odnosze natomiast wrazenie ze do wiary, jej dogmatów i spojrzenia które głosi Kościół podchodzisz wybiórczo - wybierajac to co ci pasuje
miłuj bliźniego swego jak siebie samego Halewicz traktuje wybiórczo - miłuje, ale katolików, pewnie najchętniej wprowadziłby wyprawy krzyżowe i wybił wszystkich muzułmanów - a tak z czystej ciekawości, masz unieważnienie związku kościelnego ?
Tak, mam - nie "unieważenie", a stwierdzenie nieważności. Miłuję bliźniego swego, jak siebie samego - ale to nie oznacza, że mam bezmyślnie akceptować wszelkie przejawy agresji na tle religijnym, fanatyzm, fundamentalizm i sekciarstwo.
Pomimo wielu różnic wyznaniowych, szaleńców obłożonych trotylem, to w Jerozolimie chrześcijanie, Żydzi i muzułmanie żyją razem od setek lat. Nie są potrzebne żadne wyprawy krzyżowe.
@danag - skąd teza, że podchodzę wybiórczo?
Niestety prawdą jest że największym wrogiem Kościoła jest kościół a że wszystkich religii jakie znam to największymi obłudnikami i hipokrytami są katolicy niestety.chociaż sama praktykuje nie zmienia to faktu że tak jest.wystarczy poczytać weselnik by zdać sobie sprawę ile kobiet uważających się za dorosłe i dojrzałe bierze ślub kościelny dla babci cioci mamy albo dlatego że to fajne...wstydzą się własnych poglądów, chrzczą dzieci bo się chrzci, posyłają do komunii bo babcia będzie zła...jakąś paranoja!jakby szczerze wierzyli w zasady które wyznają byliby dumni że swojego postępowania i życia.żadne argumenty w postaci babci czy mamy czy tego że dziecko będzie się źle czuło w szkole do mnie nie trafiają.jakby rodzice swoje wartości reprezentowali sobą to dzieci nie miałyby się czego wstydzić.a tak jest jak jest i ja do takich ludzi nie mam tolerancji ani szacunku, za to bardzo szanuje ludzi innych wyznań, ateistów i innych którzy nie boją się pokazywać i żyć wg własnych zasad i być im wiernym.a nie z byle powodu wysyłać dziecko do komunii bo tak się robi.żałosne
Pytanie, czy ludzi, o których piszesz, w ogóle można nazwać katolikami;)

http://demotywatory.pl/3381101/Jesli-chodzenie-do-kosciola-czyni-cie-katolikiem

;)
Panie Halewicz,
zwykle czytam Pana wpisy z lekkim rozbawieniem - prowokuje Pan zmyślnie i często celnie trafia, wyciągając na powierzchnię głęboko skrywane kompleksy innych ... Jednakże - tym razem - oczekuję od Pana - niemalże instytucji na tym forum - wyjaśnienia.
Dlaczego jako człowiek inteligentny, niewątpliwie posiadający jakąś wiedzę, do tego wierzący, prowadzi Pan retorykę na tak niskim poziomie?

Wiara i wiedza mogą współistnieć tylko, gdy wiara jest na tyle silna, że pozwala nam na ignorowanie faktów. Mając bowiem wiedzę historyczną i teologiczną, jak również z dziedziny fizyki i kosmologii, nie można, nie negując faktów, wciąż wierzyć w historie opisane np. w Biblii.

Nie neguję wiary - podziwiam ludzi, którzy potrafią zamknąć oczy i czuć coś, nie potrzebując żadnych dowodów - taka jest bowiem definicja wiary, czyż nie?

Jednakże z punktu widzenia osoby, dla której wiedza jest wyznacznikiem (pewnie uboższej duchowo, ale przynajmniej opierającej swe życie na realnych sprawach) chciałabym, żeby potrafił Pan wykorzystać swą wiedzę i umiejętności (w prowadzeniu dyskusji) nie tylko do prowokowania innych, udowadniania swej wartości, ale może do czegoś dobrego? Jeśli istotnie jest tak, że posiada Pan zarówno wiarę, jak i wiedzę - jest Pan w niesamowicie szczęśliwej sytuacji - zamiast judzić - może starać się jakoś pozytywnie wpłynąć na otoczenie?

Mam wrażenie, że spisał Pan już wszystkich na straty, a może nie warto? To na pewno zabawne - mieć tyle czasu, obrażać tylu ludzi i kryć się bezpiecznie za monitorem, mając satysfakcję, że jest Pan w stanie dopiec kolejnej osobie.

A może można zrobić więcej? Przyszło to Panu głowy?

Pozdrawiam
Wielu ludzi chodzi do kościoła z przyzwyczajenia, bo wypada, bo inni patrzę (w szczególności na terenach wiejskich). Nie rozumieją Ewangelii, nie zastanawiają się nad ich treścią i przekazem. Nie respektują norm i zasad ujętych w Piśmie Świętym, a gros księży nie potrafi właściwie interpretować Ewangelii i dostosować kazań do zgromadzonych ludzi w kościele.

Znam wielu mądrych i wykształconych księży, którzy nie są leniwi i zamiast cytować bełkotliwe i niezrozumiałe dla przeciętnego człowieka interpretacje Ojców Kościoła, przygotowują się do kazania, potrafią wyjaśnić istotę słów Chrystusa. Zgadzam się, jest ich niewielu, są krytyczni wobec wielu zjawisk w kościele, na swój sposób próbują do zmienić, choć muszą być pokorni wobec skostniałej hierarchiczności kościoła.

Nie chodzę do kościoła bezmyślnie. Przed mszą czytam Ewangelię, analizuję jej treść, czytam różne interpretacje, studiuję ten tekst i rozważam. I o dziwo, za każdym razem odnajduję w nich coś nowego, coś ciekawego i wartego zastanowienia się na sensem obecnego życia.

Nie jestem fanatykiem, nie akceptuję metod Rydzyka, nazywam rzeczy po imieniu.
A która z Was obejrzała Pasję?
Halewiczu... ale po co takie kontrowersyjne pytania na forum? ;)
Dla mnie odpowiedzi typu:

-ukrzyzuj sie
-wierzę w boga,ale nie chodzę do kosciola....

byly oczywiste...

Niestety w Polsce coraz więcej osob nie obchodzi swiąt, sakramentow dla Boga, ale żeby inni widzieli,dla prezentow, rodziny.
Ludzie chcieliby, zeby księza zyli w namiotach i zebrali o jedzenie ;)

Proponuję byś swoim zachowaniem zachęcał ludzi do pojscia do Kosciola, do spedzania Swiat duchowo, do bycia blisko Boga.
a co ma wspólnego Pasja z byciem religijnym ? ja obejrzałam i ?
I jakie przemyślenia po obejrzeniu Pasji?
Nie za bardzo rozumiem pytanie, bo jest za ogólne, jeżeli pytasz mnie jako osobę wierzącą to wolę w tym temacie się nie wypowiadać tylko zostawić rozważania sobie albo dyskusję na ten temat prowadzić w innym gronie, jest to dosc dla mnie intymny temat, temat uczuć religijnych, natomiast jako hellenista Ci mogę powiedzieć że okrutność tamtych czasów a szczególnie ludzi mnie obrzydza, ale nie dziwi miałam okazję czytać dużo, równie okrutnych tekstów, równie makabrycznych i nie do uwierzenia, że człowiek człowiekowi może takie coś zafundować.
Och Emenemens! Spodziewałem się takiej odpowiedzi "nie za bardzo rozumiem pytanie" :) Faktycznie, językowy kalambur, nie do odczytania^^
A cóż to za tekst "dyskusję na ten temat prowadzić w innym gronie" - a to grono jest nieodpowiednie? Nie dorasta do Twojego hellenizmu, czy o co Ci chodzi?
Akt ukrzyżowania, biorąc pod uwagę ówczesne sposoby pozbawiania życia, był dość delikatny. I nie o okrucieństwo scen się pytałem - o czym doskonale wiesz.
Powiem Ci szczerze, że ja więcej przemyśleń mam po zwykłej Drodze Krzyżowej niż po obejrzeniu Pasji;) Po prostu do każdego dociera co innego. A być może po prostu byłam jeszcze zbyt młoda, kiedy ją oglądałam:) A teraz nie mam tyle odwagi, by obejrzeć ją jeszcze raz, bo dobrze pamiętam, jak w ciągu filmu kilka razy wychodziłam z pokoju, bo nie mogłam znieść niektórych scen:)

Swoją drogą- to dość niewdzięczne forum na dysputy o swoich przemyśleniach, bo te dotykają nieraz bardzo delikatnych sfer życia. Nie każdy powinien mieć do tych sfer dostęp. Dla mnie relacja między mną a Bogiem jest czymś bardzo intymnym- i mimo tego, że się jej nie wstydzę- to nie wszystkim mam ochotę się dzielić. Miłość ma to do siebie, że zawiera pewną tajemnicę:)
millani Halewicz - własnie chodziło mi o to co napisała milalni, zresztą napisałam to a ty musisz przekręcać ze zadzieram nosa - napisał mCi co myślę jeżeli chodzi o wartość historyczną filmu a powiedziałam, że nie chce dyskutować na tematy relacji z Bogiem i moich uczuć religijnych na forum, uważam że to bardzo osobisty temat, jeden z bardziej intymnych w moim życiu i nie mam ochoty o rzeczach dla mnie trudnych, ciężkich do sformułowania rozmawiać.

Widzę ze masz tendencję do odwracania kota ogonem. Wyraziłam dwie opinie, osobistą jako osoba wierząca i co myślę pod kątem historycznym o filmie. A ty się uczepiłeś mojej fil. klasycznej. wygląda jakbyś nie zrozumiał tego co napisałam - napisałeś ze jestem zadufaną w sobie hellenistką i nikt mi nie dorasta do pięt by dyskutować z nim - a to nie prawda, bo jako własnie hellenista chętnie podyskutuje na temat filmu, napisałam ze jako osoba wierząca nie chcę - ty pomieszałeś te dwie rzeczy, które w takich przypadkach szczególnie rozdzielam.

I taka właśnie z Tobą dyskusja....
p.s. a co do dysput religijnych czy teologiczno-filozoficznych, polecam didaskalosa...chociaż nie wiem po co Ci to ,mówię, zaraz tam zagościsz ze swoją wszechwiedzą i nieomylnością...nie wiem czy czasami pamiętasz, ale człowiek jest ułomny...
Jeszcze mam trochę czasu ale ani chrzest nie był ani komunia nie będzie dla mnie żadnym przeżyciem duchowym bo religię traktuję jak element kultury i wydarzenie folklorystyczne, "li tylko".
Moje dziecko pewnie też będzie traktować to z przymrużeniem oka, ot, jak Mikołaja w okresie Bożego Narodzenia.

Reszcie radzę też dorosnąć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jesteś moją idolką, trtr:) Opowiesz mi, jak mogę dorosnąć? :)
wygląda na to milani że musisz uwierzyć w Mikołaja ;) - wtedy bedziesz wystarczająco dorosła do tego, żeby obchodzić folklorystyczne święta ;)
To nawet dość proste, można uwierzyć najpierw w Mikołaja, Dobre Mzimu, krasnoludki, Jahwe i podobne a potem skonfrontować wiarę z normalnym życiem i codziennymi problemami oraz spojrzeć z dystansem na te obchody w kościołach (palemki, roty, cokolwiek).
Nie powiem, święta są miłe. Też lubię folklor. Ale żeby tak na serio?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
to jeszcze obrzezaj dziecko - tak wiesz, dla folkloru, a jak Ci umrze to zjedzą je robaki
hahahah emenems dobre hahaha
bo to chyba smutne jest patrząc na swoje dziecko, myślec ze jedyne co je czeka to śmierci to robaki...chyba fajniej jest wierzyć ze jednak coś się po śmierci dzieje, coś dobrego
no tak, fajnie jest w to wierzyć. I chyba religia ma na celu przede wszystkim taka wiarę dać. Żeby biednym dać nadzieję, że po śmierci bedzie lepiej. Im biedniej żyjesz tym lepiej bedziesz mieć po śmierci.
No bo po co żyć w takim razie skoro to do niczego nie prowadzi? Co mi da, że bede żyć w biedzie, chociaż uczciwie? Taka wiara jest jednak pocieszeniem dla tych najbiedniejszych, dla tych chorych, dla tych nieszczęśliwych. Przecież głównie tacy szukają w wierze pocieszenia.
No i groźba piekła. Silniejsza niż wyrok w zawieszeniu ;)
Skoro normy prawne mogą nas nie powstrzymać to może chociaż sumienie?

Jehowi mnie ostatnio dobili, bo powiedzieli że dusza umiera wraz z ciałem a po śmierci nie ma niczego. No nie powiem, rozczarowali mnie ;)
Bmmm chyba malo ludzi poznalas, ja znam i biednych i bogatszych ludzi, ktorzy wierza w Boga. I nie są oni nieszczesliwi.
trtr- konfrontuję to, w co wierzę, z normalnym życiem, jestem typem człowieka, który nie robi nic bez potrzeby, i nie robi nic, czego nie rozumie. I? Wychodzi mi całkiem spójny i logiczny obrazek:) A Tobie? Najwyraźniej coś mało spójny wychodzi, skoro potrzebujesz Mzimów i Mikołajów, żeby zapełnić w nim dziury:)
image image
pisałam przecież "głównie"
nie chodzi mi o takie wierzenie, że do kościoła jedzie się po to żeby pokazać sąsiadom samochód, żeby ubrać nowe futro i nowe buty. Chodzi mi prawdziwą wiarę, nie taką na pokaz.
litości, kto w dzisiejszych czasach jeździ do kościoła, by pokazać sąsiadom samochód?! skąd Ty jesteś, ze takie sytuacje mają miejsce!????
hehehe, sory, ale byś sie zdziwiła viki. W parafii u mojej teściowej (małe miasteczko) daje się na tacę na pokaz! W miastach może to nie występuje bo sie ludzie ogólnie mało znają, ale na wsiach, w małych miasteczkach to jest normalne! Skoro ksiądz potrafi wyczytywać na mszy kto ile dał do koperty na kolędzie no to wybacz.
a samochodem potrafią podjechać pod same drzwi, szkoda że nie da rady pod ołtarz podjechać bo pewnie chętnie by podjechali.
Nawet był taki jeden co na niedzielę wypożyczał samochód z wypożyczalni żeby się pokazać. Stał przy tym samochodzie pół godziny przed mszą żeby aby na pewno wszyscy zdążyli zobaczyć.
i taki niby chodzi do kościoła z potrzeby serca??? Założę się że większość nie chodzi do kościoła z potrzeby serca. Może z poczucia obowiązku? Może to taki wyuczony niedzielny nawyk?
A modlitwy? Bezmyślne powtarzanie wyuczonych regułek, bez zastanowienia, bez zrozumienia.
kobieta się was pyta o przygotowania a wy o wierze?!
dziwni jesteście i po cholerę w ogóle czytacie ten wątek i minusujecie?
jak można pytanie minusować?
Ja Pani powiem, że u mojej siostrzenicy będzie skromnie najbliższa rodzina i będzie to organizowane przez jej rodziców. Ja tez trochę pomogę, chociaz mieszkam w innym mieście.
Cieszę się z jej komunii , bo nawet jak ktoś nie wierzy, to dla dziecka jest to bardzo ważne przeżycie. W czasach kiedy miałam komunię pamiętam że się bardzo na nią cieszyłam i wierzyłam w każde słowo księdza, dziś no cóż...
Ale samą imprezę uważam za ważną, jak rytuał przejścia.
hmmm.. kobieta?????
Halewicz kobietą??
Kto wie, kto wie. Może "męskość Halewicza" to kolejna manipulacja?:)))
A skad po takim nazwisku wiadomo czy to facet czy kobieta?
Po nazwisku nie,ale po wypowiedziach owszem.
Facet.
Jak mozna byc praktykujacym katolikiem, bedac po rozowdzie (lub nie) ale mieszkajac z partnerka a nie z zona?
Co sie wtedy "praktykuje", bo sakrament Komunii Św. odpada?
Ależ można być! To, że rozwód jest przeszkodą w przyjęciu Komunii Świętej, nie wyklucza czynnego uczestniczenia w mszy, czy innych wspólnotach.
p.s. stwierdzono nieważność mojego małżeństwa (kan. 1101, kan.1095)
Doslownie jest to szereg przygotowan.
-Zaliczanie dzieci wszystkich regulek, przykazan, piesni, i roznorodnych pytan koscielnych
-bieganie z wywieszonym jezykiem po pracy po dziecko do szkoly i do kosciola 3 razy w tyg
-roraty, drogi krzyzowe i inne rekolekcje
-roznorodne spotkania w kosciele i w salce to z proboszczem, siostra, kamerzysta, panem od zdjec
-spotkania z firmami ktore szyja alby- bo musza byc takie same a jak nie to dziecko z tylu bedzie siedziec, zaliczki i jezdzenie po dodatkowe przymiarki
-uzgadnianie jakie lancuszki, ksiazeczki d*perelki i po ile jaka skladka, co jeszcze i za ile - przybranie kosciola kwiaty prezenty wycieczka po komuni......
-wynajecie sali na obiad po komuni lub restauracji (wszystko zajete!!!)
-a jak nie to w domu i zaczyna sie pozyczanie sztuccow talerzy szkolanek i organizowanie kolezanek do pomocy przy gotowaniu :)
-ogarniecie sensownego prezentu dla szkraba
- i moze nawet kredyt zeby nic nie wymknelo sie spod kontroli :)

Pozdrawiam
mama tegorocznego dziecka pierwszokomunijnego
i naprawde nie ma zadnego przezycia komunijnego oprocz malego stresu zwiazanego po prostu z przezyciem przez dzieci czegos nowego w kosciele !!!!
Rodzice są sami sobie winni, powinni powiedzieć nie, stop wariactwu w prześciganiu się w niby upiększaniu uroczystości. Aż strach pomyśleć jakie będą wesela. Przepraszam długi po weselu. Totalna demoralizacja i wypaczenie sensu tego uroczystego dnia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia popieram w 100% ja tez w tym roku mam komunie :) robie w domu a moje dziecko nawet nie jest świadome ze dostaje sie prezenty :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Jeśli dla rodziców komunia dziecka sprowadza się do kwestii materialnej to co powiecie i księdzu,któremu za mszę komunijną trzeba extra zapłacić? Posyłałam dwoje dzieci do komunii i było tak samo

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

jakie perfumy polecacie? (71 odpowiedzi)

Chcialabym sprobowac czegos nowego, bardzo lubie zapachy cytrusowe, swieze, ale i konwalie....

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry