Widok
Zasada ta tak naprawdę była stosowana w nielicznych przypadkach. Kodeks był rygorystyczny, a kary nawet obecnie uważane są za barbarzyńskie. Były często niewspółmiernie wyższe od ciężaru popełnionego przestępstwa, a miały na celu napiętnowanie winowajcy, aby każdy kto go spotka od razu wiedział, co ów uczynił. Zatem zdrada za zdradę odpada z powodu braku piętna :)
Przewertowałam cały Kodeks i nie znalazłam zapisu odnośnie kary dla męża za zdradę żony. W tamych czasach i społeczeństwie wartość kobiety zależała od jej pozycji względem mężczyzny. Natomiast są zapiski jak kara za zdradę spotykała kobietę. Tylko w jednym przypadku mowa jest o śmierci wraz z kochankiem, ale nawet od tak brutalnej istniała możliwość odstąpienia.
Tak więc pomysł z morderstwem jest przesadzony, wszak jesteśmy cywilizowanymi ludźmi ;)
Przewertowałam cały Kodeks i nie znalazłam zapisu odnośnie kary dla męża za zdradę żony. W tamych czasach i społeczeństwie wartość kobiety zależała od jej pozycji względem mężczyzny. Natomiast są zapiski jak kara za zdradę spotykała kobietę. Tylko w jednym przypadku mowa jest o śmierci wraz z kochankiem, ale nawet od tak brutalnej istniała możliwość odstąpienia.
Tak więc pomysł z morderstwem jest przesadzony, wszak jesteśmy cywilizowanymi ludźmi ;)
Zgadzam się z kosmitką. Taki człowiek nie jest wart, aby zmarnować sobie przez niego życie. Lepiej pomyśleć o sobie :-) Wiem, że to trudne, ale wziąć się za siebie. Jak usłyszysz kiedyś słowa "dziad nie wie co stracił", wierz mi lepiej Ci będzie ;-))))
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
Sadyl --mielismy szanse wykształcic własciwe krzywizny w naszych zzs-ach---i moze nawet w jeczeniu z bolu z rana bylibysmy zgrani
zmarnowalismy swoje 5 minut :(:)D
mogło byc jak nasiłowni
bez wymiany energii z mata i drazkami
z uzyciem wszystkich posturalnych miesni a nie tylko
na klate i brzuch:):)
jezu czy mi to kiedys przejdzie....
zmarnowalismy swoje 5 minut :(:)D
mogło byc jak nasiłowni
bez wymiany energii z mata i drazkami
z uzyciem wszystkich posturalnych miesni a nie tylko
na klate i brzuch:):)
jezu czy mi to kiedys przejdzie....