Widok
ja kupuję czarne spodu do tortów (w Tesco jakieś 6 zł 3 krążki)- ale można samemu upiec biszkopt i przeciąć na 2 albo 3 krążki.
ubijam śmietanę ze śmitanfixem lub żelatyna (żelatyna lepiej na 1 litr śmietany- 4 łyżki rozpuszczone w małej ilości wody).
do tej ubitej śmietany dodaję 2 serki Mascarpone- z piątnicy 500g.
biszkopt nasączam naparem z kawy z amaretto(duużo...).
nakładam warstwę śmietanowo-mascarponową.
na to znów nasączony biszkopt i masa.
dekoruję masą i sproszkowanym kakao albo wiórkami z czekolady gorzkiej.
ogólnie wolę czarny biszkopt bo jak biały nasączy sie kawą to nie wygląda ładnie.
ubijam śmietanę ze śmitanfixem lub żelatyna (żelatyna lepiej na 1 litr śmietany- 4 łyżki rozpuszczone w małej ilości wody).
do tej ubitej śmietany dodaję 2 serki Mascarpone- z piątnicy 500g.
biszkopt nasączam naparem z kawy z amaretto(duużo...).
nakładam warstwę śmietanowo-mascarponową.
na to znów nasączony biszkopt i masa.
dekoruję masą i sproszkowanym kakao albo wiórkami z czekolady gorzkiej.
ogólnie wolę czarny biszkopt bo jak biały nasączy sie kawą to nie wygląda ładnie.
olas
PRZEPIS NA TIRAMISU OD CIOCI MĘŻA!
3 op. serka mascarpone
9 jajek
paczka biszkoptów
9 łyżek cukru
2 filiżanki mocnej kawy
1 filiżanka Ameretto
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę i dodawać do masy żółtkowo-serowej. Alkohol wymieszać z kawą. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem. Układać warstwami biszkopty-masa-biszkopty. Całość posypać kakao. chłodzić od 6-12h (to ta najtrudniejsza rzecz)
Smacznego!
PRZEPIS NA TIRAMISU OD CIOCI MĘŻA!
3 op. serka mascarpone
9 jajek
paczka biszkoptów
9 łyżek cukru
2 filiżanki mocnej kawy
1 filiżanka Ameretto
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę i dodawać do masy żółtkowo-serowej. Alkohol wymieszać z kawą. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem. Układać warstwami biszkopty-masa-biszkopty. Całość posypać kakao. chłodzić od 6-12h (to ta najtrudniejsza rzecz)
Smacznego!
AgusiaGda - mam w planie zrobic te pralinki w niedzielę i mam pytanie jakie mleko w proszku należy kupic? Czy oprócz tych wszelkich dziecięcych jest jeszcze jakieś inne mleko w proszku?
A ten kajmak to jest po prostu masa karmelowa w puszcze tak?
Proszę się nie śmiac ale lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie stąd może banalne pytania:)))
A czy te kuleczki są bardzo słodkie?
A może jeszcze ktoś ma przepis na coś bez pieczenia z masą karmelowa? Zależy mi aby było proste i szybkie w wykonaniu:)
A ten kajmak to jest po prostu masa karmelowa w puszcze tak?
Proszę się nie śmiac ale lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie stąd może banalne pytania:)))
A czy te kuleczki są bardzo słodkie?
A może jeszcze ktoś ma przepis na coś bez pieczenia z masą karmelowa? Zależy mi aby było proste i szybkie w wykonaniu:)