Widok

Złe wyniki - cukrzyca ciężarnych

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej laski, czy któraś z Was miała złe wyniki na obciążenie glukozą 50 g, u mnie wynik 167:(

Czy macie jakiegoś dobrego diabetologa w Gdańsku? Jakie badania mam zrobić dodatkowo przed wizytą?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to faktycznie wysoki, ale pamietaj, ze te wyniki robi sie po to, zeby zapobiec ewentualnym nieprawidlowosciom. Lekarz pokieruje Cie co i jak masz robic, zeby bylo dobrze. A na usg idz koniecznie, bo bez sensu jest zyc w nieswiadomosci. Kontrola musi byc.

po 50mg 160
na 75mg jeszcze czekam

jestem przerazona ciągle coś boje sie nawet isc na usg dzisiaj

Jaki mialas wynik?

dziewczyny ja tez mam wysoki cukier i to sporo nie boicie sie o dziecko ?
ja wyczytałam ze moze miec wady układu nerwowego

Dzieki Piri

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
No wlasnie tak blisko granicy :( Do lekarza ide we wtorek i zobaczymy, co powie.
Dzieki :)

Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

Czyli mieścisz się w granicach normy, lepiej pogadaj z lekarzem

No i zrobilam test! Wyszlo mi po obciazeniu 75 g (lekarka pominela 50 g)139! Chyba moze byc, jak myslicie???

dzieki dobra kobieto :)))

Najlepiej pomiędzy 23 a 28tyg. ciąży.

W ktorym tygodniu powinno sie robic ten test???

poradnia na klinicznej dla kobiet w ciazy z cukrzyca jest nieczynna bo lekarka jest na macierzynskim i ten caly profesor ze dopoki nie wroci lekarka to bedzie zamknieta...
wiem bo dzwonilam i bylam tam...
ale mozesz sprawdzic bo moze sie cos zmienilo niewiem...
jezeli bedzie nieczynna nadal to polecam doktora WOLNIKA przyjmuje w poradni kolo akademi medycznej ta poradnia nazywa sie bodajrze "poradnia diabetologiczna i chorob cisnienia" znajduje sie kolo bramy glownej po lewej stronie w takiej ala willi chyba zolty budynek...
teraz mam tam wizyte 22.02...
podejrzewam ze i takie cukrzyce leczy bo duzo tam kobiet w ciazy ale nie jestem pewna bo ja mam cukrzyce od 8 lat...

niedobrze, ja jem buraczki dwa razy na tydzień /więcej by mi zbrzydło/ bo mają dużo żelaza a tego mi brakuje, samymi tabletkami nie nadrobię niedoboru a mam niski poziom nawet mimo tego, że biore żelazo w tabletkach

Madziorek chyba chodzi o dużą zawartość cukru

Mocno podwyższają poziom cukru we krwi... Prawie, jakbyś łyżkę cukru zjadła :) Tak samo kukurydza.

Poczytaj o indeksie glikemicznym (IG).
a co jest nie tak z burakami?

w ogóle ze wszystkim trzeba uważać, zwłaszcza na sól. Ja myślałam, ze miód taki zdrowy i codziennie sobie ostatnimi czasy serwowałam. Polecane sa tez bardzo płatki owsiane.

U mnie ozdabiają półki chyba ze cztery książki Montignaca... Niestety, mój rekord to miesiąc ścisłego przestrzegania tych zasad...

Ale niektóre rzeczy wchodzą już w nawyk - np. nigdy już nie siegam po kukurydzę czy buraczki jako "zdrowe warzywko".
Dziękuję dziewczynki, co do tej ksiażki polecanej przez Agathę, to już ją nabyłam i pięknie ozdabia pólkę;) Czas do niej zajrzeć;)

Rina - najpierw zrób test obciążenia 75g glukozy, dopiero na jego podstawie rozpoznaje się cukrzyce ciężarnych. I zapisz się do poradni Patologii Ciąży, bo teraz w takiej poradni powinna być prowadzona Twoja ciąża (oczywiście, jeśli rozpoznanie sie potwierdzi). Polecam tą w Przychodni w Szpitalu na Zaspie - sama tam chodzę.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry