Widok

Złe wyniki - cukrzyca ciężarnych

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej laski, czy któraś z Was miała złe wyniki na obciążenie glukozą 50 g, u mnie wynik 167:(

Czy macie jakiegoś dobrego diabetologa w Gdańsku? Jakie badania mam zrobić dodatkowo przed wizytą?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej,ja tez mialam niezbyt dobry wynik na obciazenie glukoza,bo 156,lekarz polecil mi zakup glukometru i sprawdzanie sobie samodzielnie w domu poziomu cukru we krwi.Okazalo sie ze wcale nie jest tak zle i "strach ma wielkie oczy",bo mierze teraz pare razy dziennie i podwyzszony wynik pojawil sie moze 4 razy(a sprawdzam juz ok 2 tyg trzy razy dziennie ),nie martw sie na zapas,najlepiej kup sobie taki sprzecik i od razu bedziesz spokojniejsza,bo bedziesz wiedziala co podnosi Ci ten cukier(tzn po jakim jedzeniu jest zawyzony),jakich produktow unikac.Bedzie dobrze,zazwyczaj wystarczy lekka modyfikacja diety,pozdrawiam.
A chodziłaś do diabetologa?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Rina, wówczas robi się chyba 75g.

no właśnie, za tydzień sobie pójdę na te 75 g

jest we Wrzeszczu gdzieś koło Klinicznej przychodnia dla cukrzyków, można tam tanio kupić glukometr, tam też są lekarze, moja mama tam chodzi

o, znalazłam:

Poradnia Patologii Ciąży
telefon: (58) 349 34 68
adres: ul. Klinczna 1a, 80-402 Gdańsk

W poradni wyodrębniona jest poradania dla kobiet z cukrzycą i cukrzycą ciążową

Dzięki Kochana, a możesz mnie nakierować gdzie to jest, tzn. koło czego;)

z tego co się orientuję to jest to na terenie szpitala, na parterze chyba, ale najlepiej zadzwonić, ja tam osobiście nigdy nie byłam

bylam w poradni diabetologicznej na Hallera (naprzeciw szpitala na Klinicznej)
Rina, jak już będziesz w tej poradni, to porozmawiaj o tym, że bierzesz tyroksynę. Problemy z cukrem są często nasilane przez przyjmowanie tego hormonu, może dla lekarza to będzie miało znaczenie.

Bardzo polecam Ci książkę Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". To nie jest stricte o "diecie" odchudzającej, ale o bardzo zdrowym sposobie odżywiania dla osób z problemami zdrowotnymi (zwłaszcza hormonalnymi i związanych z cukrem). To idealne wskazówki żywieniowe dla Hashimotków i ciężarówek.

Pozdrawiam Was serdecznie :)
a może to tam, gdzie pisze madziarka, sama już nie wiem...moja mama nie ma pamięci do ulic więc nie wie, czy to kliniczna czy hallera...wiem tylko tyle, że to koło szpitala...

Rina - najpierw zrób test obciążenia 75g glukozy, dopiero na jego podstawie rozpoznaje się cukrzyce ciężarnych. I zapisz się do poradni Patologii Ciąży, bo teraz w takiej poradni powinna być prowadzona Twoja ciąża (oczywiście, jeśli rozpoznanie sie potwierdzi). Polecam tą w Przychodni w Szpitalu na Zaspie - sama tam chodzę.

Dziękuję dziewczynki, co do tej ksiażki polecanej przez Agathę, to już ją nabyłam i pięknie ozdabia pólkę;) Czas do niej zajrzeć;)

U mnie ozdabiają półki chyba ze cztery książki Montignaca... Niestety, mój rekord to miesiąc ścisłego przestrzegania tych zasad...

Ale niektóre rzeczy wchodzą już w nawyk - np. nigdy już nie siegam po kukurydzę czy buraczki jako "zdrowe warzywko".
w ogóle ze wszystkim trzeba uważać, zwłaszcza na sól. Ja myślałam, ze miód taki zdrowy i codziennie sobie ostatnimi czasy serwowałam. Polecane sa tez bardzo płatki owsiane.

a co jest nie tak z burakami?

Mocno podwyższają poziom cukru we krwi... Prawie, jakbyś łyżkę cukru zjadła :) Tak samo kukurydza.

Poczytaj o indeksie glikemicznym (IG).
Madziorek chyba chodzi o dużą zawartość cukru

niedobrze, ja jem buraczki dwa razy na tydzień /więcej by mi zbrzydło/ bo mają dużo żelaza a tego mi brakuje, samymi tabletkami nie nadrobię niedoboru a mam niski poziom nawet mimo tego, że biore żelazo w tabletkach

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry