Widok

Zmniejszenie etatu?????

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy orientujecie się w kwestii zmniejszenia etatu? Słyszałam, że do 4 roku życia dziecka jest prawo o zmniejszeniu dotychczasowego etatu o połowę. Czy można zrobić to w każdej chwili, np. po powrocie z 6 miesięcznego wychowawczego, czy też trzeba zmniejszyć od razu po macierzyńskim?

A jeśli od razu po macierzyńskim to czy mogę zrobić tak, że najpierw wystąpię o zmniejszenie etatu po macierzyńskim i od razu o wychowawczy?

Może któraś z Was orientuje się w tym zakresie?

Dodam, że zakład pracy państwowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja Ci tylko powiem, że możesz pójść najpierw na wychowawczy - np. na te 6 miesięcy - a potem wrócić i skrócić etat. Tak powiedziano mi wczoraj w mojej firmie :)
http://prawnikow.pl/forum/thread/53640,Obnizenie-wymiaru-pracy-po-urlopie-macierzynskim.htm
tu masz wszystko ładnie opisane na stronie - tylko doczytaj do samego dołu strony :-)
Hm... to mam problem, pracuję w drugiej pracy na 1/2 etatu i chciałam zmniejszyć do 1/4... ale piszą tylko o zmianie z pełnego na 1/2.
Mozesz zmniejszyc o ile chcesz w zalezności od decyzji dyrektora/prezesa itp. Masz takie prawo do czasu kiedy dziecko skonczy 3 lata. Ja jestem na 3/5 - dwa dni mam wolne . Od razu po macierzynskim wrocilam w takim wymiarze. Co roku musze pisac pismo o przedłużenie o kolejny rok i oswiadczenie mieza skladac ze on w tym samym czasie nie korzysta z urlopu wychowawczego. Ja tez pracuje w budzetowce.
Ja akurat w budżetówce nie pracuję, ale już dzwoniłam do pracy i moje 1/2 etatu mogę zmniejszyć do 1/4 nawet po wychowawczym. Także super;)
dziękuję za Waszą pomoc;)
dziewczyny , a mogę zmniejszyć o 1/16 (czyli pół godziny), żeby miec ochronę przed zwolnieniem przez 12 m-cy?
a ktoś się orientuje jak to jest z nadgodzinami u nauczycieli?
Mam codziennie lekcje 8-13 plus oczywiście zebrania, kółka itp,
moje dziecko ma 21 m-cy i
Czy mam obowiązek być do dyspozycji dyrekcji w razie zastępstw świetlicowych do 16.30?
czy coś się zmieniło w karcie nauczyciela, że moja dyrekcja tego wymaga?
proszę o jakieś konstruktywne podpowiedzi
Wuthering heights, nie odpowiem na pytania, ale mam jeszcze takie pytanie do ciebie, może nakieruje to na jakiś tor osoby zorientowane w temacie: czy pracujesz w szkole państwowej i obowiązuje cię karta nauczyciela, czy w szkole innego typu (wtedy różne chwyty są dozwolone, bo szkoła działa bardziej jak firma a karta nauczyciela chyba niekoniecznie musi być respektowana)?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry