Widok
rodziłąm w wejherowie naturalnie i mąż dostał na mnie 2 tyg:) co prawda lekarka sama zaproponowała i byliśmy zdziwieni, bo to przecież nie cesarka ale jak dają to czemu nie:)
No błagam... Od tego są urlopy - wypoczynkowe, na opiekę nad dzieckiem, wychowawcze, bezpłatne itp, od tego są niańki i wiele innych rozwiązań, które ludzie praktykują na codzień. Pracodawca ma płacić facetowi za to, że nie umie niańki dzieciakowi znaleźć? Niby jaka jest podstawa prawna takiego "zwolnienia"?
Niańka nie jest za darmo i nie każda przyjdzie do pracy od razu, natychmiast tylko na przykład od poniedziałku, a jest czwartek. U mojego męża w pracy nie dają urlopu z dnia na dzień, trzeba sie zapowiedzieć, a nagle to zwolnienie i tyle. Tak samo np. mój tata - ma taką pracę że jego nieobecność powoduje chaos całego olbrzymiego przedsiębiorstwa, bo stanowisko pracuje 24/24 święta, sylwestra, zawsze. I weź człowieku urlop nawet bezpłatny jak trzeba to zaplanować, bo ktoś MUSI cię zastąpić.
Opieka nad dzieckiem 2 dni przysługuje - ok, ale ja byłam w szpitalu 12 dni.
Nie wiem jaka jest podstawa prawna, ale lekarz w szpitalu od razu pytał czy dać zwolnienie dla męża skoro ja szpitalu a mamy małe dziecko. Skoro pytał to znaczy, że podstawa jakaś jest.
Opieka nad dzieckiem 2 dni przysługuje - ok, ale ja byłam w szpitalu 12 dni.
Nie wiem jaka jest podstawa prawna, ale lekarz w szpitalu od razu pytał czy dać zwolnienie dla męża skoro ja szpitalu a mamy małe dziecko. Skoro pytał to znaczy, że podstawa jakaś jest.
Mylisz się, mąż ma możliwość wziąć opiekuńcze na zdrowe drugie dziecko kiedy żona jest w tym czasie w szpitalu np z powodu porodu. Wiem bo sama mam umówiona cesarke a ze kompletnie nie ma kto sie zająć starsza niespełna 4-letnią córką to mąż może wziac na nia takie zwolnienie i akurat takie rozwiązanie w kadrach mu polecili. Z kolei opiekuńcze 14 dni na mnie po porodzie dostanie z dniem wypisu ze szpitala i to może wypisać lekarz ze szpitala, rodzinny bądź ginekolog prowadzący, najczęściej robi to ten ostatni.
To zależy od chęci lekarza. Powinien dostać już od lekarza w szpitalu jak cię przyjmą i albo położą na oddział albo urodzisz.W sumie to może każdy - ten w szpitalu, lekarz rodzinny męża czy pediatra. Ale u dwóch ostatnich mąż musi jakoś udowodnić, ze właśnie urodziłaś/jesteś w szpitalu, jakiś papier każe pokazać, mogą być problemy. A temu w szpitalu przecież nie trzeba tłumaczyć jaka jest sytuacja ;)
Nie każdego stać na wynajęcie nianki. Ile człowieku zarabiasz?I ile zarabiasz? Tu nie chodzi o to żeby wyciągnąć kasę za free tylko o to żeby nie siedział w domu za darmo z przymusu. Bo niestety ktoś się musi dziećmi zająć skoro żona rodzi mężczyzna tez na tym traci bo każdy dzień w pracy wolny to strata. Po drugie masz dzieci człowieku ze się na ten temat wypowiadasz?