Widok

alimenty

Witam mam pytanie ile mam na dziecko placic alimentow jesli zarabiam 1800 zl na renke w tym musze mieszkanie oplacic 600 zl rachunki 200 zl dojzd do pracy 250 zl telewizja internet 50 zl abonament za tel 50 zl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Forum Ci nie pomoże. Zacznij od rozmowy z osobą zainteresowaną. Niech oszacuje miesięczne koszty utrzymania dziecka (zależne m.in. od wieku, stanu zdrowia): ubrania, jedzenie, wydatki na szkołę (przedszkole), itd. To będzie punkt wyjścia do rozmowy. Przedstaw dochody i comiesięczne wydatki na swoje utrzymanie. A potem może jakimś cudem dojdziecie do porozumienia... Oby.
Osoba występująca o alimenty dla dziecka ma prawo zażądać ich także od dziadków (tzw. alimenty uzupełniające) w momencie gdy osoba zobowiązana do ich płacenia z jakichś względów nie może dopełnić obowiązku. Warto przy tym pamiętać, że nie działa to od razu 'z automatu' na zasadzie prostego przerzucenia Twojego obowiązku alimentacyjnego na rodziców;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziecko ma niecale pultorej roczku jest zdrowe a sad patrzy ze bede mial zeby dojechac do synka okolo 150 kil???

A w drugim wątku nie jest zdrowe, hmmm.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sąd wypełnia ustawowy obowiązek zabezpieczenia interesów małoletniego - patrz KRiO - i głównie na tym będzie się koncentrował. Twoje problemy komunikacyjne ma w dalekich tyłach. I słusznie - to dwie różne sprawy. Ciesz się, że mały zdrowy - to najlepsza możliwa informacja w tej sytuacji.
... i przemyśl sens/zasadność kolejnych (ewentualnych) pytań na przypadkowym forum. Powoli wyłazi ze mnie krzyżówka predatora z obcym, nie polecam;) Sugeruję raczej rozmowę z mamą dziecka (z udziałem mediatora w razie potrzeby).

>a sad patrzy ze bede mial zeby dojechac do synka okolo 150 kil???

Sąd będzie badał przede wszystkim potrzeby dziecka (koszty utrzymania) i możliwości zarobkowe rodziców (które niekoniecznie pokrywają się z aktualnymi zarobkami). Inne okoliczności też powinien brać pod uwagę, ale musisz się na nie powołać. Np. wylicz jakie masz koszty utrzymania i ile będzie Cię kosztował dojazd do dziecka. Wypisz sobie wszystko, co Twoim zdaniem ma znaczenie. Trzeba będzie to uwzględnić w odpowiedzi na pozew. I udokumentować to, co możesz (np. koszty utrzymania mieszkania i inne rachunki). Przytocz wszystkie ważne fakty na samym początku (w odpowiedzi na pozew), bo potem może być problem z ich uwzględnieniem przez sąd. A jeśli sprawa jeszcze nie jest w sądzie, to spróbuj się dogadać z matką dziecka.

>Dziecko ma pultorej rocKu nawet nie jest zdrowe (cyt. z równoległego wątku)
>Ciesz się, że mały zdrowy

Tak do końca to nie jest jasne...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest zdrowe i nie ma jeszcze "pultorej" roczku. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem ;]

Cóż, nie bez powodu cudzoziemcy uważają język polski za skomplikowany;)
... i stąd (między innymi) sugestia zawężenia dyskusji do grona osób najbardziej zainteresowanych tym, żeby rozlane mleko nie skisło.

Nie zdążyłem z edycją.... :/

Cyt: "Dziecko ma pultorej rocKu nawet nie jest zdrowe ...."

Odczytaj tak: "Dziecko ma półtora roku (nawet nie). Jest zdrowe...."

Dziecko ma pultorej rocKu nawet nie
(Czyt: ma niecałe półtora roku)
jest zdrowe
(Czyt: jest zdrowe)

>a sad patrzy na to ze bede mial prawie 150 kil do syna zeby go odwiedzic
To się preprowadź bliżej syna, chłopie.
A tak naprawdę to o co ten płacz ? Nie chcesz płacić na swoje dziecko, durniu ? To co ma to dziecko jeść ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spokojnie, Sky;) Póki co anonim oswaja się z nową sytuacją, a to zwykle chwilę trwa.

Od "pultorej rocKu nawet nie" się oswaja.
Ale z czym ma się oswajać ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bęcwałek, drogą Hydranta, próbuje zaistnieć poza "polityką". Wzorzec odpowiedzialnego tatusia...
Hydrant w temacie alimenciarskim też był niezły. Znał z autopsji.
Ino dzeci nie chciały go znać...
Ciekawe, czy bęcwałek też zna bliżej tematykę?
Może się pochwali? Ile płaci za dziecko?

@Wiewióra:
Wiem, że jesteś inteligentną kobietą. I tylko kwestią czasu jest, zanim lewizna Ci przejdzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytam i nie kumam o co chodzi. Co jest tekstem oryginalnymi a co rozwinięciem i tlumaczeniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Czytam i nie kumam o co chodzi

Zupełnie mnie to nie dziwi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mnie zaś dziwi że ciebie nie dziwi. Gdyby to co mnie dziwi ,było by tym co ciebie nie zdziwilo, nie dziwił byś się.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Forumowy kretynku, tak pierd***isz po prostu dla sportu ?
Musisz mieć strasznie nieudane życie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z każdego wątku zrobicie prywatną przepychankę na słowa i epitety, aż mi Was żal, Panowie...

Fakt. Od dłuższego czasu zastanawiam się po co w ogóle wchodzę na to forum. Pewnie dlatego że przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Natomiast wątki w których przeważają wypowiedzi trzech naczelnych (kompletnie nieudolnych) agitatorów politycznych tego forum pomijam całkowicie bo szkoda mi czasu na czytanie tych bredni. Na szczęście zostało tu jeszcze kilka piszących sensownie osób.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Grajdołki (98 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry